Marko Bela, catre USL: Cate tradari rusinoase am facut impreuna!

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:55
4479 citiri
Marko Bela, catre USL: Cate tradari rusinoase am facut impreuna!
Foto: TVR Info

Vicepremierul Marko Bela de la UDMR le-a raspuns ironic celor din PSD si PNL, la dezbaterea motiunii de cenzura de vineri, pentru ca acuza partidul sau de santaj, spunand ca, daca e asa, UDMR a santajat, in ghilimele, si actuala Opozitie, cat aceasta a fost la putere.

"Daca vrei sa supravituiesti, mai bine sa fii amnezic, sa uiti de unde ai venit si sa treci fara probleme in alt partid, trebuie sa uiti ce ai votat ieri si, daca ti se cere, sa votezi astazi exact invers, sa uiti ca daca ai fost la putere ai militat pentru colaborarea cu maghiarii din Romania.

Daca esti in PSD, trebuie sa uiti ca te-ai lasat sustinut de voturile UDMR in 2000-2004 si ca te-ai lasat santajat de acesti santajisti oridinari, acceptand adoptarea legii administratiei. Mai mult, pentru a ramane la putere, ai modificat Constitutia Romaniei impreuna cu acesti udemeristi care fac un santaj permanent, in asa fel ca aceasta utilizare a limbii materne sa se extinda in institutii deconcentrate si la justitie", a spus Marko.

Permanenta tradare nationala

Marko a continuat discursul sau ironic, amintind si de alte masuri in favoarea maghiarilor adoptate alaturi de PSD si PNL.

"In 2002, santajati de acelasi UDMR, ati acceptat solicitarea maghiarilor din Tg Mures si ati fost de acord cu un liceu in limba maghiara, ati cedat si la santajul privind amplasarea Statuii Libertatii la Arad - o permanenta tradare nationala, o oroare - cate tradari rusinoase am facut impreuna!

Daca esti in PNL, trebuie sa uiti ca ai fost impreuna cu UDMR in acelasi guvern 1996 -2000 si ati conspirat impotriva intereselor Romaniei cand ati votat o noua lege a invatamantului, care a permis infiintarea de universitati si catedre in limba maghiara.

Iar v-ati apucat sa largiti drepturile minoritatilor in 2004 (...) cate greseli, cate santaje, cate tradari, iar acum, dintr-o data, v-ati luminat!", a mai atacat Marko, pe acelasi ton.

Ati devenit mari autonomisti!

"Oricum, daca imi permiteti, ma amuza ca peste noapte ati devenit mari autonomisti. Ati uitat ca in timp ce v-am santajat permanent, am dus tara in NATO si UE, cele 2 mari tradari pe care le-am facut impreuna, nu am fost facuti santajisti, ci politicieni responsabili, moderati.

Nu sunt amnezic, imi amintesc cate discutii am avut impreuna, cateodata contradictoriu - in locul dumneavoastra nu as fi inclus problema UMF Targu Mures in aceasta motiune de cenzura si nu as fi spus altceva cat sunt in Opozitie decat atunci cand sunt la Putere", a afirmat fostul presedinte UDMR.

A vorbit in maghiara, dar nu cat romanul Dobre

Marko Bela si-a incheiat discursul cu o fraza in limba maghiara, ca raspuns la discursul deputatului PNL Ciprian Dobre, care si-a sustinut toata interventia in 3 limbi - romana, engleza si maghiara.

"Bineinteles ca il felicit pe domnul deputat Ciprian Dobre, targ-muresean ca si mine (...) Din cele 3 limbi, una am inteles-o, limba romana, cealalta, limba engleza, aproximativ in acea limba, am receptionat. A treia limba a semanat foarte mult cu limba maghiara, nu am inteles ce a spus in acea limba.

Domnule deputat, nu e nicio problema daca dumneavoastra in Tg Mures, unde jumatate din populatie sunt maghiari, asa cum vorbim si noi cele 2 limbi, incercati sa invatati si dumneavoastra limba maghiara, intentia e laudabila si va felicit", a spus Marko, pe un ton glumet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Marko Bela USL tradari rusinoase, #Marko Bela USL santaj, #Marko Bela limba maghiara , #motiune cenzura