Motiunea a picat. Ce urmeaza?

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 23:22
4866 citiri
Motiunea a picat. Ce urmeaza?

Motiunea a picat si nici cel mai inversuat opozant al Guvernului Tudose nu-si putea face iluzia ca va trece.

N-ar permite-o niste reguli aritmetice simple. Fireste, oricine isi poate pune intrebarea elementara: daca stiau ca pica, pentru ce au mai facut-o?

Ludovic Orban, presedintele liberal, sustine ca acest exercitiu democratic era necesar nu neaparat pentru doborarea Guvernului, cat pentru a atrage atentia asupra mizeriilor pe care acesta le patroneaza si asupra minciunii prin care s-a instalat la carma un guvern, incapabil sa infaptuiasca cele promise.

Este corect. In plus, motiunea i-a prins pe cei de la Putere intr-o pozitie mai mult decat incomoda. Ambii sefi de partide ai aliantei inculpati (unul chiar condamnat cu suspendare), liderul PSD cu averea sechestrata si disproportionata in raport cu veniturile sale de bugetar, cresterile de salarii amenintate sa devina reduceri de salarii, smecheria cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat data la iveala, sustinerea tot mai slaba a dlui Dragnea in propriul partid si inca multe altele, care toate lovesc partidul la varf.

Dar degeaba atarna in favoarea Opozitiei intreaga aceasta conjunctura, artimetica este aritmetica, iar la vot ciolanul atarna totdeauna mai greu decat argumentul, logica sau demonstratia.

Era deci de asteptat sa cada motiunea, desi exercitiul democratic si constitutional a fost efectuat corect si ramane in continuare intrebarea de la inceput: ce urmeaza?

Singurul din Opozitie care s-a pronuntat, dand de inteles ca are un plan de viitor, este liderul PNL Ludovic Orban, declarand pe cat de ferm, pe atat de ambiguu: continuam lupta!

Continuam, dar cum? Daca vom continua ca si pana acum, inseamna ca n-am facut nimic. Mai depunem la primavara o motiune, care va cadea si ea, dupa care iarasi continuam lupta. Intre timp, alianta ne ofera nenumarate mingi la fileu, demonstrand slabiciune, chiar putreziciune in propria ograda. Nu trebuie decat sa sutezi tare.

Ideea unor lideri ai Opozitiei de a actiona in paralel cu marile miscari sindicale anuntate pentru zilele urmatoare este una pragmatica.

Poate ca actuala Opozitie are de invatat chiar de la PSD care a ajuns candva la guvernare rasturnand Guvernul Boc impotriva caruia actiona folosind si forta sindicatelor.

Dar aceasta n-ar fi decat o actiune imediata si de conjunctura. Opozitia trebuie sa aiba propriul program, facandu-si simtita neincetat prezenta in societate si in opinia publica.

Ati observat ca PSD o trimite pe Olguta Vasilescu zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, la toate televiziunile, la orele de varf si chiar in toiul noptii (reluari desigur, dar nu fara voia partidului) ca sa repete la nesfarsit cu cat a marit alianta salariile bugetarilor, cu cat le va mari de acum incolo, cu cat va majora pensiile, si tot asa?

Unde-i omul Opozitiei, care sa apara si el zilnic la televiziuni, sa explice ca majorarea salariilor este o gogoasa, atata timp cat vine din urma val-vartej cresterea preturilor, ca la anul majorarea nici nu va ajunge in buzunar dupa ce o va inghiti transferul contributiilor, ca legea pensiilor inca nici nu este definitiva (sau nu e cunoscuta inca public), ca salariile s-au majorat numai pentru bugetari, iar ceilalti (majoritatea) abia daca pot spera ca nu se vor pomeni cu scaderi?

De multa vreme PNL, ca principal partid al Opozitiei, vorbeste de monitorizarea activitatii guvernamentale si de un propriu guvern "din umbra" care sa infaptuiasca aceasta monitorizare. In spatiul public nu se cunoaste nimic despre acest "guvern", despre actiunile sale si despre monitorizare.

Guvernul Tudose este expert in boacane. S-a facut de ras cu accizele care urmau sa nu afecteze pretul carburantilor, cu taxe si impozite discutate si uitate, pe alte nazbatii cu iz artizanal.

Ar fi fost un prilej excelent pentru ministrii "din umbra" ai PNL sa deconspire

aceste smecherii guvernamentale. Practic, Guvernul Tudose si-a permis sa umble pe sarma in vazul lumii cu niste experimente ciudate, fara nicio teama ca Opozitia i-ar putea demasca intentiile in fata opiniei publice.

Poate ca slabiciunea Opozitiei este explicabila. Tradarea grupului Tariceanu a lovit greu partidul pe care l-a parasit, iar cei ramasi n-au inteles importanta solidaritatii intre restul gruparilor de opozitie.

Nimic nu poate fi mai semnificativ decat aparitia USB, devenit ulterior USR, o forta redutabila din primul moment, de care nu numai ca n-au reusit sa se ataseze liberalii consacrati, intarind Opozitia, dar nici macar n-au inteles sa le ofere o punte ca sa si-i apropie.

Chiar si PMP sau UDMR puteau fi, daca nu aliati, macar interlocutori de nadejde. Astazi Opozitia din Romania reprezinta o seama de forte dispersate, neglijate de cei de la putere nu pentru ca sunt minoritare, ci pentru ca sunt dezbinate.

Daca Opozitia ar avea un leadership adevarat, poate ca toate aceste forte s-ar coagula intr-o Opozitie adevarata, una care sa fie atragatoare chiar si pentru acei oameni din PSD care s-au saturat de Dragnea.

Sa nu spuneti ca nu exista. Fostul premier Ponta este unul, iar in apropierea lui banuiesc mai multi nemultumiti. Banuiesc si la Iasi, si la Timisoara unde poate ca nehotaratul Grindeanu nici nu si-a spus ultima hotarare. Mai este si un cunoscut europarlamentar, declarat pe fata contra lui Dragnea si un al doilea, declarat si el. Nu toti sunt parlamentari, dar sunt personalitati.

S-ar putea sa fie incomparabil mai multi decat ne inchipuim. Destui, ca sa treca o viitoare motiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#PNL motiune cazuta, #guvernul Tudose ramane, #Olguta Vasilescu crestere salarii, #Olguta Vasilescu interviuri televizate, #Opozitie leadership , #motiune cenzura