Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 16:52
7867 citiri
Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului
Foto: Digi 24

Guvernul Ponta a reusit sa supravietuiasca fara probleme motiunii de cenzura depuse de PNL, in urma votului de vineri, fiind la peste 80 de voturi de o demitere surprinzatoare. Evenimentul este relatat pe larg si de presa externa.

"Guvernul Romaniei supravietuieste votului motiunii de cenzura, protestatarii il vizeaza pe prim-ministru", titreaza agentia Reuters, care subliniaza ca Executivul de stanga a trecut "cu usurinta" de evenimentul de vineri, din Parlament.

Astfel noteaza sursa citata, preluata si de The Star, este in acest fel pusa la adapost imunitatea politica a premierului, in ancheta penala de care este vizat. In plus, mai arata Reuters, in timp ce in Parlament se dadea votul pe motiunea de cenzura, sute de protestatari din Capitala si din alte orase ale tarii ii cereau demisia prim-ministrului.

Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie. Ponta se bucura, Opozitia anunta o noua motiune la toamna

Si agentia Associated Press remarca usurinta cu care premierul roman a supravietuit motiunii de cenzura de vineri, cu toate ca este acuzat de DNA de spalare de bani si conflict de interese, printre altele. In plus, AP, care este preluata si de ABC News, The San Diego Union-Tribune si Star Tribune, subliniaza ca doar Victor Ponta si alti doi membri ai PSD au votat, restul social-democratilor abtinandu-se, cu toate ca erau in sala.

"Premierul roman supravietuieste votului, in timp ce furtuna coruptiei da semne ca persista", titreaza Bloomberg, care arata ca, desi prim-ministrul a obtinut o victorie in lupta cu motiunea de cenzura a Opozitiei, impotriva guvernului sau, acest lucru "probabil nu va reduce la tacere valva din jurul sau", subliniind ca "Opozitia inca urmareste sa il rastoarne de la putere".

"Prim-ministrul ramane la putere inconjurat de acuzatii de coruptie", subliniaza si The Wall Street Journal, in timp ce agentia AFP, citata de The Daily Star, titreaza "Premierul roman supravietuieste votului motiunii de cenzura in contextul acuzatiilor de coruptie".

De asemenea, subiectul votului motiunii de cenzura, de vineri, din Parlamentul Romaniei, este abordat si de Euronews, care scrie ca premierul "si-a asigurat imunitatea politica intr-o ancheta penala dupa ce guvernul sau a supravietuit motiunii de cenzura", precum si de The Sofia Globe.

Usurinta cu care premierul a supravietuit votului motiunii de cenzura este remarcata si de Radio Free Europe, agentia DPA si EurActiv, care amintesc totodata de faptul ca, marti, Parlamentul a refuzat sa ii ridice imunitatea lui Victor Ponta, asa cum ceruse DNA, care il acuza pe premier de conflict de interese.

Votul in cazul lui Ponta a facut inconjurul lumii - Presa externa: Parlamentul blocheaza anchetarea premierului

"Guvernul Ponta ramane la putere", titreaza si publicatia franceza Le Monde, care subliniaza insa ca respingerea in Parlament a motiunii de cenzura a Opozitiei "nu rezolva criza provocata de problemele sale (ale lui Ponta - n.red.) cu Justitia".

Si Ouest-France titreaza ca "Victor Ponta isi pastreaza imunitatea parlamentara", precizand ca implicarea premierului in ancheta de coruptie "a declansat o criza politica", in timp ce Romandie scrie de asemenea despre faptul ca Parlamentul a respins motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta.

"Guvernul Ponta trece de motiunea de cenzura", titreaza publicatia spaniola Que, iar Radio Intereconomia subliniaza ca a fost a treia motiune de cenzura pentru actualul premier, in trei ani. Stirea este relatata si de agentia Prensa Latina si site-ul Hola Ciudad si Entorno Inteligente.

Frankfurter Allgemeine Zeitung titreaza "Prim-ministrul Ponta supravetuieste motiunii de cenzura", iar publicatia austriaca Kleine Zeitung subliniaza ca Guvernul Ponta ramane in functie dupa motiunea de vineri.

Nu in ultimul rand, agentia italiana Nova scrie ca "Parlamentul a respins motiunea de cenzura contra Guvernului", in timp ce Aska News titreaza "Premierul roman depaseste motiunea de cenzura, dar Guvernul se zdruncina".

Motiunea de cenzura depusa de PNL pe subiectul votului prin corespondenta a picat, prin urmare Guvernul Ponta ramane in functie. Din totalul de 554 de senatori si deputati, au fost prezenti 417. Au votat 214 senatori si deputati, 7 voturi au fost anulate. 194 de voturi au fost "pentru", iar 13 "contra". Pentru ca motiunea sa treaca si guvernul sa cada era nevoie de 278 de voturi.

De la PSD au participat la vot doar Victor Ponta, Valeriu Zgonea si Ecaterina Andronescu. Premierul s-a aratat multumit de rezultat, iar liderii Opozitiei si-au exprimat speranta ca viitoarea motiune de cenzura, de la toamna, va fi incununata de succes.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#presa externa motiune cenzura, #motiune cenzura Guvern Ponta, #vot motiune cenzura, #vot motiune cenzura Parlament , #motiune cenzura