Motiunea de cenzura a picat: Guvernul Boc ramane in functie

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:05
28252 citiri
Motiunea de cenzura a picat: Guvernul Boc ramane in functie
Foto: Ziare.com

Motiunea de cenzura "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" nu a trecut, miercuri, in Parlament. In favoarea motiunii au votat 218 parlamentari si a existat si o abtinere. Pentru a trece, motiunea avea nevoie de 235 de voturi.

Motiunea a fost initiata de Alianta PSD+PC si sustinuta de PNL. Pentru depunerea ei au semnat 209 senatori si deputati din Opozitie.

Aceasta a cincea motiune de cenzura la adresa unui Guvern condus de premierul Emil Boc a fost insotita de o serie de actiuni politice si sindicale complementare. Astfel, circa 30.000 de oameni din toata tara au protestat miercuri pe strazile Capitalei iar PSD a adunat 2.500.000 de semnaturi de la romanii nemultumiti din toata tara.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, lucrarile Parlamentului

18:08 - Realitatea TV a anuntat ca motiunea a fost votata de numai 219 parlamentari, 153 de deputati si 67 de senatori, iar informatia s-a confirmat ulterior oficial. Motiunea a fost respinsa, iar Guvernul Boc ramane in functie.

In afara de parlamentarii Opozitiei au mai votat motiunea deputatii independenti Ioan Munteanu (fost PSD), Calin Potor (fost PD-L), Nicolae Stan (UNPR), Catalin Chereches (fost PNL) si Tudor Ciuhodaru (fost PSD), precum si senatorul Liviu Campanu (UNPR), pe cand fostul deputat PD-L Daniel Oajdea si-a anulat votul.

UNPR a anuntat imediat excluderea din partid a lui Nicolae Stan si Liviu Campanu.

18:02: - Votul s-a incheiat. Urnele s-au inchis, urmeaza ca bilele sa fie numarate. Protestatarii au aflat vestile triste si au parasit in numar mare Piata Constitutiei.

Motiunea de cenzura a picat: Vezi reactiile politicienilor

17,52 - Premierul Emil Boc a fost felicitat de colegi si a parasit sala, inainte de incheierea votului, indreptandu-se catre biroul Robertei Anastase. Premierul nu a dat comentat intamplarile din aceasta zi, declarand doar ca ce a avut de spus a spus de la tribuna Parlamentului.

17:49 - Desi votul nu s-a incheiat, motiunea a fost respinsa, informeaza jurnalistii de la Gandul, care au numarat parlamentarii care au votat si pe cei care urmeaza sa mai voteze. Calculele arata ca este imposibil ca Opozitia sa stranga cele 235 de voturi necesare.

17:05 - Dezbaterile s-au incheiat, incepe votul secret, cu bile.

17:00 - Premierul Emil Boc a prezentat trei nume de parlamentari PSD, Valeriu Zgonea, Daniel Savu si Filip Georgescu, care au semnat fiecare de cate doua ori, si cu semnaturi diferite, lista celor 209 initiatori ai motiunii de cenzura.

"Aceeasi persoana cu doua semnaturi diferite. Asta spune mult despre seriozitatea acesui demers(...) Ce incredere sa aiba romanii cand in Parlament principalul partid de Opozitie vine cu dubluri de semnanturi si cu semnaturi diferite pentru aceeasi persoana", a declarat premierul in aplauzele colegilor sai din coalitia de guvernamant.

16:32 - Imbranceli in plenul Parlamentului! Premierul Emil Boc a fost impiedicat sa isi sustina alocutiunea de incheiere de catre parlamentarii PSD care, in momentul in care prim-ministrul s-a apropiat de microfon, au inceput sa puna in jurul lui dosarele cu semnaturi stranse pentru demiterea Cabinetului. Nervosi, parlamentarii democrat-liberali au inceput sa arunce dosarele respective in sala, fiind cat pe ce ca intre cele doua tabere sa se iste un conflict violent. Emil Boc a renuntat sa mai vorbeasca si s-a asezat din nou pe locul rezervat membrilor Guvernului. Presedintele de sedinta, Mircea Geoana, le-a cerut tuturor celor prezenti sa se linisteasca.

Simultan au reizbucnit si violentele in strada, mai multi protestatari incepand din nou sa se ia la harta cu jandarmii. Cativa protestatari mai violenti au fost luati pe sus de jandarmi, iar un tanar a fost dus pe brate si asezat pe iarba, parand lesinat.

16:28 - Adrian Nastase a facut un apel la toti parlamentarii Puterii carora li s-a interzis sa voteze sa faca totusi acest lucru. "Trebuie sa aratam ca Parlamentul poate sa functioneze cu doua Camere si nu cu una, asa cum vor unii, a mai spus Nastase, reamintind ca, potrivit sondajelor, 90% dintre romani cred ca tara merge intr-o directie gresita si ca Romania a ajuns cea mai saraca tara din Europa, motiv pentru care trecerea motiunii de cenzura ar insemna un semnal pozitiv de redresare.

16:25 - Europarlamentarul UDMR Gyorgy Frunda, a declarat la Antena 3 ca motiunea nu ofera nicio solutie reala, motiv pentru care nici nu va trece. "Sunt convins ca motiunea nu va trece, dar nu sunt incantat de acest lucru. Astazi nu am avut a alege intre un lucru bun si unul rau, ci intre unul rau si unul si mai rau. Acceptarea motiunii de cenzura ar insemna, mai rau: adancirea crizei economice, imediat moneda ar scadea, investitorii ar pleca si nu ar mai veni nimeni(...) In aceasta motiune nu se dau rezultate, exista doar critici, unele intemeiate, unele nu", a spus Frunda.

16:20 - "Noi, oamenii politici, trebuie sa fim modele, romanii au nevoie de modele cum au nevoie de salarii mai mari si de slujbe stabile. E pacat ca de la tribuna noi producem contra-elite", a declarat senatorul PNL Varujan Vosganian de la tribuna Parlamentului, pe la care s-au perindat, rand pe rand, pentru schimburi de replici, si Relu Fenechiu (PNL), dar si democrat-liberalii Ioan Oltean si Cezar Preda.

16:10 - In timp ce in interior continua dezbaterile, printre vorbitori fiind si ministrul Muncii Ioan Botis, protestatarii incep sa se imputineze din cauza frigului si a lipsei de conditii (alimente, apa, toalete), dupa cum a explicat liderul Sedlex Vasile Marica la Antena3. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat la Realitatea TV ca protestul continua pasnic si ca jandarmii vor continua sa asigure ordinea in zona pana la incheierea mitingului, indiferent de numarul participantilor care raman in Piata Constitutiei.

15:46 - Deputatul independent Daniel Oajdea, si el fost votant pedelist al motiunii de cenzura a PSD din primavara, a anuntat la Antena3 ca de data aceasta isi va anula votul, bagand ambele bile in urna neagra, nemultumit de faptul ca Opozitia nu a venit cu o alternativa credibila la actuala putere.

15:35 - Deputatul PD-L Silviu Prigoana, unul dintre pedelistii care au votat motiunea de cenzura anterioara a PSD, a declarat pentru corespondentul Ziare.com ca actuala motiune de cenzura a fost doar o campanie de imagine a lui Victor Ponta si s-a intrebat retoric "ce rost are sa inlocuiesti o buba cu un furuncul?".

15:25 - "Impostura si hotia sunt aici, uitati-le!", a declarat Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, in aplauzele colegilor sai si in huiduielile reprezentantilor Puterii, in replica la afirmatia acestuia ca in strada ar fi 100.000 de protestatari. Liderul PSD le-a cerut parlamentarilor "vii", care gandesc singuri, sa isi faca datoria fata de romani si sa voteze motiunea de cenzura sanctionand astfel guvernul, si i-a criticat pe parlamentarii "morti" care "stau si se uita la o tara care moare".

Ponta: Astazi a inceput sfarsitul regimului Basescu-Boc

15:10 - Elena Udrea a declarat ca motiunea "transforma un lup in caine de paza la oi", in timp ce "patronii televiziunilor fac si desfac guverne sau il supenda pe presedinte in functie de interesele lor de afaceri". "Suntem in cadrul unei campanii murdare, iar Guvernul nu trebuie sa lase tara pe mainile PSD si PNL", a declarat ministrul Turismului prezentand apoi cateva dintre realizarile mandatului sau.

Elena Udrea: Mogulii ascund sub pres imoralitatea celor din PSD si PNL

15:06 - La tribuna Parlamentului continua dezbaterile. Pe masura ce se apropie ora votului, protestatarii devin tot mai violenti. Mai multe garduri au fost fortate la una dintre intrarile la Palatul Parlamentului, iar organele de ordine au fost nevoite sa intervina cu gaze lacrimogene pentru a-i impiedica pe protestatari sa intre in Palat.

Protest cu scandal in ziua motiunii: sindicalistii au rupt gardurile - minut cu minut

15:05 - Surse din PNL au declarat pentru Ziare.com ca in cazul in care motiunea trece guvernul a fost deja stabilit, dar nu au facut public acest lucru pentru ca nu a fost de acord PSD-ul. Inclusiv premierul a fost stabilit, acesta nu e nici de la PNL, nici de la PSD, ci e independent.

14:34 - Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, a respins acuzatiile aduse de Opozitie actualei Puteri si a subliniat ca actualul Guvern a luat masuri apreciate de mediu de afaceri, printre care mentinerea cotei unice sau acordarea de facilitati fiscale firmelor.

Ialomitianu: Motiunea contine informatii false si trebuie respinsa

14:28 - Victor Ponta, Liviu Dragnea si Oana Niculescu Mizil i-au parasit pe protestatari si au intrat in sala de plen, in timp ce de la tribuna vorbea Eugen Nicolicea, reprezentantul UNPR. Ponta s-a dus direct la liderul PNL, Crin Antonescu, cu care a dat mana.

14:21 - Deputatul independent Catalin Chereches a declarat pentru corespondentul Ziare.com la Parlament ca va vota motiunea de cenzura chiar daca aceasta nu va trece. Mai mult, Chereches a afirmat ca Opozitia va obtine cu 15 voturi mai putin decat la motiunea din iunie, iar faptul ca Victor Ponta a anuntat public ca mai sunt de strans doar 4 voturi o sa ii fie reprosat dupa ce motiunea va cadea.

14:20 - Reprezentantul UDMR a vorbit doar 45 de secunde, anuntand ca UDMR nu va vota motiunea. Si liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a luat cuvantul, nelansand nicio sansa Opozitiei.

14:10 - Surse PNL si PSD au declarat pentru corespondentul Ziare.com prezent la Parlament ca Victor Ponta nu a facut calculele corect si Opozitiei inca ii mai lipsesc patru voturi pentru ca motiunea de cenzura sa treaca.

13:55 - "Ceea ce conteaza astazi este decizia", a declarat vorbitorul din partea PNL, Crin Antonescu, referindu-se pe larg apoi la faptul ca actualul Guvern Boc este "incompetent, de rea credinta, care manifesta un cinism si un dispret pentru cetatenii Romaniei".

Crin Antonescu: Emil Boc trebuie trimis la munca!

13:50 - Nicu Banicioiu si Robert Negoita (PSD) au afisat la balconul salii un urias banner pe care scrie "Anastase=Frauda" cu referire la votul din Parlament pe legea Pensiilor.

13:35 - "Aceasta motiune de cenzura se refera la situatia Romaniei de astazi, a oamenilor care de saptamani de zile, ca si astazi, se afla in strada. Oamenii nu au fost adusi la Bucuresti decat de foame si de disperare, in Romania anului 2010 condusa de comandantul suprem", a declarat reprezentantul PSD, senatorul Titus Corlatean.

Corlatean: Votati motiunea sau veti purta rusinea pana la finalul vietii

13:21 - Incep dezbaterile, primul care a luat cuvantul a fost senatorul PD-L Vasile Blaga. "Motiunea este un non-sens. Cum va lua masuri exceptionale un Guvern care trebuie sa realizeze alegeri anticipate in 6 luni? Va fi un Guvern de musama", a declarat Blaga.

Vasile Blaga: Guvernul de criza va fi un guvern de musama

13:00 - Victor Ponta a ajuns impreuna cu manifestantii la Parlament dar nu a intrat in sala de plen unde premierul Emil Boc isi sustinea discursul, preferand sa participe la emisiunile de televiziune realizate in strada.

"Sunt 100 de mii de oameni la protest, ultimii sunt in Piata Victoriei, nu va luati dupa numaratorile gen Roberta Anastase. Am iesit in strada pentru ca nu mai suportam sa aud tampeniile lui Boc, cum sa pui gradul 1 de alarma de parca trebuie sa lupti cu propiul popor? Cei de la PD-L si UDMR sunt prizonieri, sper ca multi vor pune insa umarul la salvarea Romaniei", a declarat Ponta la Antena3, adaugand apoi, la Realitatea TV: "Parlamentarii care nu vor avea curaj sa incalce dispozitiile de partid trebuie sa ramana pe lista rusinii".

12:45 - Premierul Emil Boc a luat cuvantul. "Dragi romani, populismul si demagogiile masurilor luate in 2008 ne-au incarcat factura crizei economice. In 2008 am cheltuit, cu pomeni electorale, peste 8 miliarde de euro. Daca aveam acei bani, nu eram nevoiti sa apelam la acordul cu Banca Mondiala ori cu FMI.(...)Am ajuns la guvernare intr-un moment in care statul roman avea si inca mai are un bolnav din punct de vedere economic si financiar. Avem un stat care, asa cum am spus, consuma mai mult decat produce. Un stat care, in timp de 20 de ani, a incurajat mai mult nemunca si munca intinsa decat nemunca", a declarat Emil Boc.

Emil Boc: Opozitia propune solutii pamfletare

Sala plenului s-a golit pe jumatate, in timp ce premierul Emil Boc combatea motiunea de cenzura, multi parlamentari preferand sa iasa la cafea, pe holuri sau la bufetul Palatului Parlamentului, informeaza corespondentul Ziare.com.

12:33 - Mai multe persoane s-au imbrancit in balconul salii de plen, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura. Se pare ca un reporter a fost agresat.Incidentul a avut loc la etajul doi, unde fortele de ordine au incercat sa dea afara o echipa de televiziune. Conflictul a inceput dupa ce reporterul a refuzat sa plece.

La balcon reprezentantii organizatiei studentesti "Militia Spirituala" au afisat bannere pe care scrie "Guvernul boc=banca mafiei" sau "Sclavi in Parlament. Sclavi versus inteligenta".

12:06 - Senatorul PSD Dan Sova citeste motiunea. Intre timp, colegii social-democrati il asteapta pe liderul lor Victor Ponta, care, cu tricolorul infasurat in jurul gatului pe post de fular si insotit de Marian Vanghelie si alti lideri PSD, se indreapta impreuna cu protestatarii catre Palatul Parlamentului. "Este inceputul sfarsitului Guvernului Boc si al lui Traian Basescu", i-a asigurat Ponta pe participantii la miting.

11:50 - Liderul senatorilor liberali Puiu Hasotti a venit la tribuna Parlamentului pentru a-i oferi premierului Emil Boc o carte scrisa de caricaturistul Mihai Stanescu, intitulata "Realizarile Guvernului Boc in perioada 2009-2010" si care contine 160 de file albe.

Inainte de inceperea dezbaterii asupra motiunii de cenzura indreptata impotriva Guvernului Boc, mai multi parlamentari social-democrati au cerut cuvantul pentru a vorbi despre numarul de semnaturi ale oamenilor nemultumiti de Guvern si a pleda pe langa parlamentarii puterii din judetele respective sa voteze motiunea.

11:50 - Senatorul PD-L Mircea Banias acuza un parlamentar PSD ca a semnat de trei ori motiunea de cenzura. In plus, democrat liberalul sustine ca nimeni nu a verificat semnaturile depuse de Opozitie.

11:30 - Sedinta incepe cu o jumatate de ora intarziere. In sala de plen au fost aduse dosarele cu cele 2.500.000 de semnaturi stranse de PSD pentru caderea Guvernului Boc.

Dupa citirea textului motiunii, reprezentantii Guvernului vor avea la dispozitie circa o ora pentru a demonta argumentele Opozitiei, dupa care parlamentarii vor dezbate tema motiunii de cenzura circa doua ore. PD-L are alocate 56 de minute la dezbaterea motiunii, PSD - 54 iar PNL - 31.

Dezbaterile se vor termina in jurul orei 15:00, dupa care va urma votul secret cu bile care va decide soarta Guvernului Boc.

11:26 - Mircea Geoana a criticat prezenta in Parlament, miercuri dimineata, a jandarmilor si a anuntat ca Birourile reunite ale Parlamentului au votat ca jandarmii sa plece imediat din zona Parlamentului. "Aici este templul democratiei romanesti" iar "adevarata voce a poporului este in strada si ea cere o schimbare", a afirmat Geoana.

Intr-un comunicat remis ulterior presei, Ministerul de Interne a precizat ca nu au fost dislocate forte speciale la Parlament ci a fost vorba despre jandarmii care asigura de obicei perimetrul exterior al cladirii.

11:21 - Marko Bela a declarat inainte de inceperea sedintei de plen: "Cunoasteti decizia noastra nu sustinem motiunea de cenzura, pentru ca nu ni se ofera o alta solutie decat cea actuala. (...)Motiunea este una politica, e clar acest lucru si decizia noastra este, la fel, una politica. Si faptul ca in acest moment sunt demonstratii in Bucuresti e tot o decizie politica. Sunt multe decizii politice azi in Bucuresti, la fel si decizia noastra de a nu participa la vot."

11:20 - Premierul Emil Boc a declarat, inainte de a intra la sedinta, ca este exclus ca vreun parlamentar PD-L sa voteze motiunea si ca ar fi pacat ca Romania sa faca pasi inapoi tocmai acum cand suntem aproape de iesirea din recesiune.

11:10 - Toti parlamentarii liberali vor purta in timpul sedintei o insigna pe care este desenata o coasa cu semnul interzis pe ea.

10:55 - Liderul PNL, Crin Antonescu, sustine ca decizia PD-L de a nu lasa guvernantii sa voteze motiunea este "un pumn in gura pus Coalitiei". "Cred ca trebuie sa fim cat se poate de prudenti si atenti. Am facut toate eforturile pe care le puteam face. Va fi un rezultat care se va juca pana la ultimul moment si il asteptam. Sper sa fie din constiinte individuale. Sa speram ca vor fi oameni cu atata constiinta incat sa isi exprime votul", a spus Crin Antonescu, inainte de dezbaterea motiunii.

10:50 - Emil Boc si ceilalti ministri, printre care Elena Udrea sau Traian Igas au ajuns deja la Parlament.

10:40 - Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, se declara optimist in ceea ce priveste motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc si sustine ca aceasta va trece. "Nu fac niciodata pronosticuri pentru ca sunt superstitios. Mai mult, cred ca aceasta actiune este mijloace, nu de rezultat. Dar cred ca motiunea va trece", a declarat Adrian Nastase, inaintea dezbaterii motiunii de cenzura.

Nastase: Motiunea de cenzura va trece

10:25 - Elena Udrea declara ca nu vor fi parlamentari PD-L care sa voteze motiunea de cenzura, in schimb vor exista parlamentari ai Opozitiei care nu vor vota impotriva Guvernului, pentru ca motiunea de cenzura nu ofera nicio alternativa, doar critici.

10:10 - Manifestantii au inceput sa ajunga in fata Palatului Parlamentului, aproximativ 400 de oameni strangandu-se in piata. Potrivit estimarilor Jandarmeriei, in Piata Victoriei ajunsesera aproximativ 20.000 de sindicalisti, care urmau sa porneasca spre Palatul Parlamentului.

Udrea: Vor fi probabil colegi din Opozitie care nu vor vota motiunea

09:30 - Un grup de manifestanti a vrut sa intre in Parlament sa asiste la dezbaterea pe motiune din balcoanele Camerei Deputatilor, dar ofiterii SPP au interzis accesul. Pana la urma oamenii au ajuns, sub paza, in biroul grupului PSD.

Motiune "asortata" cu miting

In plus, PSD a anuntat ca a strans peste 2.500.000 de semnaturi de la cetateni nemultumiti din toate colturile tarii, care vor fi aduse miercuri in sala de plen unde va avea loc votul pentru a pune presiune pe parlamentarii Puterii si a-i convinge sa voteze motiunea de cenzura.

Dragnea, despre presiunile asupra transportatorilor la miting (Video)

De asemenea, Opozitia a cerut locuri la balcoanele salii pentru a-i invita pe cetatenii care doresc sa sprijine demersul lor sa asiste la vot, dar conducerea Camerei Deputatilor a refuzat, pretexand ca toate locurile au fost deja ocupate.

Batalie pe balcoane intre PSD si PD-L, la motiune

Emotii pana in ultima clipa

Este cea de a cincea motiune de cenzura de la preluarea mandatului de catre Emil Boc, in 22 decembrie 2008. Dintre acestea doar cea de a treia a trecut, in octombrie 2009, cand 258 de senatori si deputati au demis Guvernul cu doar cateva luni inainte de alegerile prezidentiale. Cum acestea au fost castigate tot de Traian Basescu, pana la urma PSD si PNL nu au castigat nimic de pe urma ei, Emil Boc fiind din nou investit ca prim-ministru, iar cele doua mari partide ramanand in Opozitie.

De data aceasta, din totalul de 470 de parlamentari, PSD, PC si PNL au pe hartie doar 214, fiind necesara pentru succesul motiunii strangerea a inca 23 de voturi de la partidele din coalitia guvernamentala.

Pentru a evita emotiile de la motiunea din primavara, cand doar 8 voturi au lipsit pentru caderea guvernului, ca urmare a faptului ca mai multi democrat-liberali au votat impotriva propriului cabinet, PD-L a decis sa asigure cvorumul de sedinta dar sa nu participe la vot, astfel incat cei care doresc sa incalce disciplina de partid sa isi asume pe fata acest gest si sa poata fi ulterior exclusi. O decizie similara au luat UDMR si UNPR, in timp ce reprezentantii minoritatilor au anuntat ca nu vor sta in sala in timpul votului.

In aceste conditii, Adrian Nastase si Crin Antonescu si-au exprimat scepticismul cu privire la sansele de reusita ale motiunii, dar Victor Ponta a anuntat marti ca a primit asigurari ferme din partea unor parlamentari ai puterii ca vor vota alaturi de Opozitie si ca doar patru voturi despart PSD si PNL de ajungerea la guvernare.

Trece motiunea de cenzura? Opozitia mai are nevoie de doua voturi

Mai mult, marti seara, un senator si patru deputati (2 de la UNPR si 3 independenti) au declarat ca vor vota motiunea de cenzura, fara ca PSD sa anunte public daca acestea erau voturile mult asteptate sau erau din cele negociate deja.

Semnatarii motiunii de cenzura sustin ca, in cazul trecerii acesteia, doresc sa realizeze un guvern de criza, sa organizeze alegeri anticipate in maximum sase luni si sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#motiune cenzura 2010, #motiune cenzura PSD, #motiune cenzura , #motiune cenzura