Motiunea de cenzura pe Codul Muncii a fost depusa - vezi ce contine

Marti, 08 Martie 2011, ora 15:26
3802 citiri
Motiunea de cenzura pe Codul Muncii a fost depusa - vezi ce contine
Foto: Antena3

Motiunea de cenzura pe Codul Muncii intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate" a fost depusa marti de Opozitie, la scurt timp dupa ce premierul Emil Boc a angajat raspunderea Guvernului in Parlament.

Motiunea este semnata de 210 parlamentari PSD, PNL si PC si va fi votata saptamana viitoare in plenul reunit al celor doua Camere.

"Timp de doi ani, de cand PD-L si aliatii sai din majoritatea parlamentara conduc destinele Romaniei, cetatenii acestei tari au fost transformati in victimele unei politici fara discernamant, cu efecte grave asupra nivelului de trai, dar si asupra parcursului economic pe termen scurt si mediu", se arata in deschiderea motiunii de cenzura.

Parlamentarii Opozitiei critica faptul ca "singura filozofie economica pe care acest Guvern a impus-o cu varf si indesat pe spinarea romanilor a fost cea a taierilor: de salarii, de pensii, de drepturi si indemnizatii, de ajutoare".

In schimb, Puterea este acuzata ca a orientat resursele obtinute din taieri catre firme de stat si private clientelare. "Ati chinuit inutil, domnilor guvernanti, un popor intreg sub deviza prosteasca conform careia 'nu exista alte cai de iesire din criza', pentru ca astazi sa realizam cu totii ca, dimpotriva, exista si alte masuri posibile asupra carora Opozitia a atras atentia, dar care deranjeaza clientela politica si cumetria din acesta tara!", se mai arata in textul motiunii.

PSD, PNL si PC sustin ca traim "perioada cea mai neagra din istoria recenta a Romaniei, consecintele cumulate ale aplicarii masurilor propuse de Guvern conducand la scaderea drastica a gradului de siguranta a vietii cetatenilor romani, la o accentuare grava a instabilitatii regimului proprietatii in Romania si la scaderea masiva a increderii in statul roman.

Parlamentarii Opozitiei sunt nemultumiti si de faptul ca Guvernul si-a angajat raspunderea pe Codul Muncii, in loc sa permita dezbaterile parlamentare, mai ales ca cel aflat in fruntea Executivului are o credibilitate scazuta.

Opozitia mai sustine ca Emil Boc a fost discreditat total de dezbaterile care au avut loc in PD-L, initiate de presedintele Traian Basescu, cu privire la necesitatea inlocuirii prim-ministrului cu unul independent.

"Ca atare, din cauza inconsecventei si a incompetentei de care dati dovada, domnule Boc, domnilor de la PD-L, sunteti lipsiti de credibilitate atunci cand propuneti diferite proiecte importante pentru societatea romaneasca. Guvernul pe care il conduceti este toxic pentru populatie, ca si majoritatea care-l sustine si nu putem decat sa-i dam dreptate presedintelui Basescu cand a afirmat public acest adevar.

In concluzie, angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifica unui regim democratic, pentru ca procedura este fortata, ocoleste dezbaterea parlamentara si argumentele societatii civile, nu serveste nici interesele celor carora se adreseaza, pentru ca textul propus nu este in masura a flexibiliza raporturile de munca, mai ales intr-o perioada de criza", se mai arata in textul motiunii de cenzura, in care parlamentarilor Puterii li se cere sa il "scape pe domnul prim-ministru de ocara publica, de corvoada la care este supus" si sa voteze motiunea de cenzura care va conduce la demiterea Cabinetului Boc.

Opozitia mai acuza faptul ca Guvernul Boc abuzeaza de procedura angajarii Guvernului, recurgand la aceasta de 11 ori, mai mult decat guvernele anterioare.

De asemenea, specialistii partidelor de opozitie apreciaza ca noul Cod al Muncii reglementeaza intr-o forma mult mai proasta decat in prezent raporturile sociale de munca. In plus, el nu va reusi sa impulsioneze economia romaneasca si nici sa creeze bazele relansarii economice.

Guvernul Boc mai este acuzat si ca nu s-a tinut de promisiune si nu a crescut salariile bugetarilor diminuate anul trecut cu 25%, dar si de incompetenta, dovedita de prevederile noului Cod al Muncii.

"Domnilor guvernanti, nu ati inteles nimic din criza economica, deoarce prin modificarile pe care le propuneti continuati aceeasi politica falimentara de lezare grava a intereselor atat ale salariatilor cat si ale angajatorilor, acest lucru fiind evident atata timp cat sindicatele, dar si patronatele afirma public acest aspect.

Echilibrul pe care trebuie sa-l asigure Codul Muncii asigura si pacea sociala, insa nemultumirile pe care le starniti, domnule Boc, prin intentia de modificare a Codului Muncii, pun in pericol acesta valoare importanta a societatii romanesti. Aceste masuri pot conduce la FALIMENTAREA multor societati, prin aparitia unor miscari sociale necontrolate si prin scaderea productivitatii muncii, din cauza nemultumirilor angajatilor", se mai arata in textul motiunii de cenzura a Opozitiei.

Specialistii celor trei partide sustin, printre altele, ca noul Cod va conduce la cresterea instabilitatii salariatilor romani pe piata muncii, la restrangerea dreptului constitutional cu privire la negocierea colectiva, la prelungirea timpului de munca zilnic si saptamanal, precum si la reducerea concediului de odihna.

"Speram ca prin motiunea de cenzura pe care o discutam astazi si prin votul parlamentarilor opozitiei (PSD-PNL-PC), dar si a altor parlamentari din arcul guvernamental sa stopam aprobarea modificarilor la Codului Muncii in forma eronata, prezentata de Guvernul Boc.

Speram ca prin vot, dumneavoastra, domnilor parlamentari, sa nu dati posibilitatea Guvernului Boc sa rupa echilibrul dintre interesele salariatilor si patronilor din Romania", se arata in incheierea textului motiunii, prin care li se cere tuturor parlamentarilor, de la Putere sau din Opozitie sa voteze impotriva noului Cod al Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#motiune cenzura Codul Muncii, #text motiune Codul Muncii , #motiune cenzura