Motiunea de cenzura, prezentata in Parlament - vezi argumentele Opozitiei (Video)

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 11:21
4897 citiri
Motiunea de cenzura, prezentata in Parlament - vezi argumentele Opozitiei (Video)
Foto: Antena3

Guvernul Boc a fost luat la raspundere miercuri, in Parlament, pe ordinea de zi cel mai important punct fiind lectura motiunii de cenzura depusa de Opozitie.

Cel care a dat citire textului motiunii nu a fost, cum ne-am fi asteptat, un social-democrat, ci un liberal, in persoana lui Eugen Nicolaescu. Acesta si-a inceput cuvantarea exprimandu-si regretul ca in sala nu se afla si premierul Emil Boc.

"Prezenta motiune nu este o motiune ideologica, de stanga sau de dreapta. Ea este mai mult decat un document politic. Este un act de sanctionare a activitatii actualei guvernari, asumat de reprezentantii Opozitiei, indiferent de orientarea lor ideologica si sustinut de majoritatea covarsitoare a romanilor, care considera in proportie de 90% ca Romania merge intr-o directie gresita.

Prezenta motiune exprima vointa tuturor segmentelor societatii romanesti - mediul privat, sectorul bugetar, tineri dominati de spirit intreprinzator, carora actualii guvernanti le fura si le vand viitorul, dar si batranii batjocoriti si condamnati la moarte prin foame, frig si boala, Romania care sufera in tacere, dar si Romania care isi striga furia in strada. Sunt uniti de o nevoie stringenta, pe care o afirmam in aceasta motiune: guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase trebuie sa plece.

Criza economica este folosita ca justificare pentru instaurarea unei politici de dictat, pe care o comanda cel care ocupa, vremelnic, functia de presedinte si care este pusa in aplicare de o grupare lipsita de legitimitate electorala, condusa de un personaj fara personalitate, fara identitate doctrinara si fara simt al ridicolului - premierul Emil Boc", a spus Nicolaescu, de la tribuna Parlamentului.

Toti parlamentarii trebuie sa voteze motiunea de cenzura

Astfel, Opozitia, prin vocea lui Nicolaescu, a facut un apel la toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica, sa voteze motiunea pentru a indeplini vointa poporului care i-a trimis in Parlament.

"Romania este condusa astazi, intr-o perioada de grava criza economica mondiala, de o grupare de persoane lipsite de orice competenta, caracterizate de oportunism si unite de un singur obiectiv: mentinerea cu orice pret la putere, in scopul utilizarii resurselor publice pentru satisfacerea intereselor clientelei politice. Cu orice pret, chiar cu pretul sacrificarii intereselor societatii romanesti, careia i-au declarat un razboi nemilos. Guvernul Basescu-Udrea-Boc-Anastase, distruge cu perseverenta cei doi piloni pe care se construieste orice societate libera si prospera: economia si institutiile fundamentale ale statului de drept.

Consideram ca, in fata acestei situatii, prin care este pus in pericol viitorul natiunii, noi, toti membrii Parlamentului, indiferent de afilierea politica, sau de orientarea doctrinara personala, ca reprezentanti legitimi ai puterii suverane a poporului, trebuie sa actionam neintarziat, in apararea intereselor Romaniei si ale cetatenilor ei. Trebuie sa actionam in conformitate cu manifestarea de vointa a majoritatii covarsitoare a societatii romanesti. Avem datoria de a asculta vocea Romaniei majoritare si de a vota motiunea Romaniei majoritare", a mai spus Nicolaescu.

Reactii politice la citirea motiunii de cenzura

10 motive pentru care Guvernul Boc trebuie sa plece

Liberalul a dat citire mai apoi celor 10 motive trecute in motiunea de cenzura pentru care Guvernul Boc trebuie sa fie demis:

1. Pentru ca actualul Guvern Boc nu mai respecta demult Programul de guvernare aprobat de Parlament, la investitura, in decembrie 2009.

2. A declansat un veritabil razboi economic impotriva romanilor, inceput cu un atac devastator impotriva mediului privat, impotriva acelor oameni care produc valoare adaugata in societatea romaneasca, care vor sa munceasca mai bine, pentru a castiga mai bine, pentru a putea trai mai bine.

3. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a produs un dezastru generalizat in economie, prin sugrumarea cu taxe si impozite aberante a liberei initiative si a investitiilor in mediul privat care genereaza noi locuri de munca.

4. Politica haotica si fiscalitatea excesiva impuse de Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase adancesc si mai mult criza.

5. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a luat masuri prin care umileste toate categoriile de cetateni.

6. Directia spre care tara este condusa de Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase este cea a colapsului social. Activitatea guvernamentala dezastruoasa a declansat si intretine razboiul impotriva cetatenilor romani, - razboiul intre romani.

7. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase este singurul guvern din Europa care a indraznit sa ceara limitarea drepturilor cetatenesti pentru asanarea finantelor publice. Asimilarea situatiei din economie cu un razboi sau un cataclism reprezinta actul de capitulare al unei guvernari care s-a declarat neputincioasa in fata realitatii.

8. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a instalat in Romania un sistem clientelar care capuseaza institutiile statului, de la cel mai inalt nivel pana la ultima comuna din Romania, in care banii publici se scurg prin "sitele" portocalii catre camarila politica.

9. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a inoculat sentimentul de frica, de teama, de represalii, specifice regimurilor totalitare, pentru a incerca sa se mentina la putere cu orice pret.

10. Actualul Prim-ministru trebuie sa plece pentru ca a oferit pe tava lui Traian Basescu Guvernul pe care il conduce, reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul Putere executiva.

27 octombrie, o zi decisiva

Motiunea de cenzura a fost semnata de 209 parlamentari PSD, PNL si PC. Textul a fost citit miercuri in plenul Parlamentului urmand ca peste o saptamana sa fie votata. In aceeasi zi sindicatele au anuntat ample manifestari de protest pentru a demonstra ca populatia sustine demersul Opozitiei.

Pentru a trece, motiunea trebuie votata de 236 de senatori si deputati. In acest caz Guvernul va fi demis, iar seful statului va convoca partidele pentru consultari in vederea desemnarii unui nou premier care sa formeze Executivul.

In cazul in care trei incercari de a desemna un nou premier esueaza, presedintele poate declansa alegeri anticipate.

Daca motiunea de cenzura va fi respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#motiune cenzura Guvern Boc, #motiune cenzura PSD PNL, #motiune cenzura destituire Guvern , #motiune cenzura