Motiunea de cenzura: Vezi in ce conditii ar vota minoritatile alaturi de Opozitie

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 15:24
3881 citiri
Motiunea de cenzura: Vezi in ce conditii ar vota minoritatile alaturi de Opozitie
Foto: Arhiva

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, lasa sa se inteleaga ca ar exista posibilitatea ca deputatii din grupul sau sa voteze motiunea de cenzura a PSD, dar admite ca aceasta are sanse foarte mici sa treaca si ca "se speculeaza enorm pe tot felul de promisiuni care nu se vor tine".

Spre deosebire de UDMR care a anuntat foarte clar ca nu voteaza in favoarea motiunii de cenzura, parlamentarii din grupul minoritatilor vor lua o decizie in acest sens abia luni, dupa discutii cu colegii parlamentari din PSD, a declarat Pambuccian joi, la Realitatea TV.

Verestoy Attila: Nu este momentul ca UDMR sa incalce agreementul cu PD-L

Contactat de Ziare.com pentru a da cateva explicatii in privinta acestei ezitari, in conditiile in care reprezentantii minoritatilor fac parte din coalitia de guvernare, Varujan Pambuccian a declarat ca decizia va fi luata dupa o analiza serioasa in grup a unui criteriu fundamental, cel economic.

"Sunt in momentul de fata doua variante de abordare a problemei si care, in esenta, se reduc la criteriul de taxare, care va putea sa ne duca intr-o situatie economica cat de cat acceptabila sau intr-o situatie si mai proasta. (...)Esential este sa nu ajungem sa avem incasari mai mici la bugetul de stat anul viitor decat anul acesta. Exista o varianta fundamentala, cu cota unica, si o a doua cu cota progresiva(...)Diferenta este ca mentinand cota unica la nivelul la care este astazi, o sa mergem in aceeasi directie in care mergem impunand impozitul progresiv, dar cu viteze diferite", a explicat deputatul.

Intrebat daca scaderea cotei unice, vehiculata in presa de surse din interiorul PD-L, i-ar multumi, liderul minoritatilor a raspuns destul de evaziv: "Eu am propus o scadere la 4%, dar cata vreme nu ai suficienta sustinere, la un moment dat trebuie sa te repliezi si, fara sa renunti la ideile tale, sa mergi intr-o zona care sa fie cat de cat in variantele de acum convenabile".

Pambuccian a mai spus ca, luni, le va prezenta colegilor sai din grup o analiza facuta pe mai multe calcule economice care sa arate in ce directie duc cele doua variante de taxare, cota unica sustinuta de PD-L si cota progresiva sustinuta de PSD.

"Am facut o serie de calcule, o sa le prezint colegilor mei, dar nu le prezint public pana nu discut cu ei, pentru ca intre ce cred eu si ce o sa creada grupul poate sa fie, cum a mai fost de multe ori, o diferenta radicala si atunci nu are sens. Lumea zice: 'ce spune liderul spun toti'. Nu, ce spun toti spune liderul si eu o sa ma repliez si o sa sustin punctul de vedere al colegilor", a explicat el.

Cu toate acestea deputatul a subliniat ca trecerea minoritatilor alaturi de Opozitie nu va rezolva problema motiunii de cenzura care nu pare a avea sanse de trecere.

"Tot nu rezolva problema, calculele aritmetice arata ca nu o rezolva. Nu suntem suficienti si se speculeaza enorm pe tot felul de promisiuni care nu se vor tine probabil in momentul respectiv. La fel ca si domnul Adrian Nastase, in privinta trecerii motiunii nu cred ca are sanse foarte mari. Nu depinde de votul nostru", a declarat liderul minoritatilor pentru Ziare.com.

Nastase: Sunt pesimist, numarul de voturi pentru motiune e insuficient

Varianta Iohannis-premier, abandonata din cauza 'baronilor locali' ai Opozitiei

Cunoscut ca un sustinator infocat al lui Klaus Iohannis pentru postul de premier, varianta pe care au mers PSD, PC si PNL in campania prezidentiala de anul trecut, Varujan Pambuccian spune ca, desi este covins ca aceasta solutie este "cea care ne trebuia acum", ea nu va fi un criteriu care sa convinga minoritatile sa voteze motiunea si explica si de ce.

"Exista in partide o zona de varf care ia decizii si o masa critica de care, daca nu tii cont, nu poti sa mergi cu decizia mai departe. Masa critica este legata, dupa votul uninominal, de ce isi doresc 'asa-numitii' baronii locali, care au devenit extrem de puternici in partide dupa votul uninominal. Intre socotelile care se fac la varf si cele care se fac in teritoriu, apar cateodata diferente atat de mari incat nu se mai poate merge mai departe cu socoteala facuta la varf.

Domnul Klaus Iohannis era pentru toti un outsider care le strica sistemele de interese, adica, exact ce ne trebuia acum. Si uite ca nimeni nu a putut sa treaca de aceste interese nici macar sefii de partide", a dezlegat Pambuccian misterul abandonarii lui Klaus Iohannis de catre coalitia PSD-PNL la numai doua saptamani dupa ce Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale, in decembrie 2009.

Liderul minoritatilor a precizat foarte clar ca grupul sau isi menite sustinerea pentru primarul Sibiului, fara rezerve, dar s-a aratat convins ca PSD si PNL nu vor mai veni cu aceasta propunere, in ciuda speculatiilor din presa.

"Eu nu mai am incredere in declaratii legate de domnul Iohannis, intr-un proiect politic pe termen lung.(...)Pentru ca la doua saptamani dupa ce, pe mana altora, domnul Iohannis a pierdut, practic toti l-au abandonat. Nu mai am incredere in declaratii legate de aceasta problema, a prezentei domnului Iohannis in politica mare.

Dupa ce am patit anul trecut, nu stiu ce garantii ar trebui sa ni se ofere pe chestiunea asta ca sa luam decizia(n.red: de a vota motiunea de cenzura a PSD), pentru ca v-am spus ca putem lua o decizie de genul acesta, pana la urma, pe alte criterii. Dar, daca asta ar fi criteriul, ar trebui sa ne ofere nu stiu ce garantii, nu imi dau seama cum ar trebui sa arate ele", a explicat Pambuccian pentru Ziare.com.

"Exista in partide oameni care gandesc lucrurile strict conjunctural. Noi am avut un document scris cu PSD, legat si de problema reprezentarii noastre si de apararea drepturilor, dar au fost voci in PSD care spuneau exact opusul, pe un document semnat de mine si de domnul Geoana, presedinte la vremea aceea.

Nu stiu ce garantii ar trebui sa ne ofere legat de domnul Iohannis. Eu sunt obisnuit ca in momentul in care bat palma sa ma tin de cuvant chiar daca lucrul ala imi face un rau infinit. Se pare ca sunt oameni in PSD care in mod normal ar trebui sa respecte semnatura pusa pe un document al 'institutiei' PSD, dar care au incalcat aceasta semnatura. Cum sa am incredere, in momentul in care cineva care face un deal cu tine semnat si nu il mai respecta dupa doua saptamani?", a adaugat deputatul.

Concluzia? "Nu stiu ce va decide, luni, grupul si nu vreau sa ma exprim pentru ca as influenta opinia colegilor mei si nu vreau. Iar in privinta motiunii, aceasta are sanse mici".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiune cenzura PSD, #Varujan Pambuccian motiune, #motiune PSD 2010 , #motiune cenzura