Motiunea USL, citita in Parlament. Ungureanu nu a participat la sedinta

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 20:31
2423 citiri
Motiunea USL, citita in Parlament. Ungureanu nu a participat la sedinta
Foto: Arhiva

Motiunea de cenzura "Opriti Guvernul santajabil" a fost citita, luni seara, in Parlament, de liberalul Ciprian Dobre.

Documentul urmeaza sa fie dezbatut si supus votului vineri dimineata, incepand cu ora 9.00.

Motiunea impotriva lui Ungureanu se citeste luni, votul va fi dat vineri

"In doar doua luni, Guvernul a ratat majoritatea obiectivelor pe care si le-a propus si a devenit o amenintare la adresa romanilor prin politicile pe care le sustine. In loc sa fie un guvern care schimba directia gresita a cabinetelor Boc, actualul Guvern a devenit un cabinet santajat, captiv, care actioneaza impotriva intereselor romanilor", se arata in textul motiunii.

"Instalarea Guvernului Ungureanu putea sa fie o cotitura in abordarea guvernarii, dar a esuat in doar doua luni. Regretabil, nu s-a schimbat nimic, demersurile sunt la fel de neprofesioniste si paguboase pentru Romania si pentru majoritatea romanilor", spun initiatorii textului.

"Aceasta motiune constata santajul la care este supus Guvernul Romaniei care, prin deciziile sale, afecteaza largi categorii sociale, precum si stabilitatea economica si sociala a tarii. Santajul este unul triplu, pe zone usor de constatat de catre oamenii obisnuiti: Guvernul a cedat santajului unor grupuri de interese , privatizand companii de stat si acordand licente de exploatare pentru resurse importante, fara dezbatere publica, fara transparenta si incalcand legea . Guvernul a cedat santajului PDL, alocand clientelei de partid fonduri importante de la buget, inainte de alegeri. Guvernul a cedat santajului PDL si a incalcat principiul autonomiei universitare in cazul UMF Targu Mures - o decizie care readuce in Romania teme ale trecutului", acuza USL.

Opozitia acuza ca promisiunile actualului premier s-au transformat intr-un esec

Potrivit Opozitiei, fiecare dintre promisiunile actualului premier s-a transformat, pe rand, intr-un esec. Ei sustin ca CAS nu a scazut, iar premierul a anuntat deja ca aceasta a fost doar 'un mesaj de incurajare catre mediul privat'.

"Salariile nu revin la nivelul de dinainte de taierile din 2010, pentru ca veniturile bugetare nu s-au strans in ritmul anticipat iar fraudarea fondurilor publice si evaziunea fiscala continua. Cresterea absorbtiei de fonduri europene a fost una dintre cele mai mari minciuni ale acestui inceput de an, cu doar 194 de milioane de euro atrase in trei luni, fata de 875 de milioane, cat ar fi fost necesar pentru atingerea tintei propuse", se mai arata in text.

"IMM-urile nu au fost deloc sustinute, desi acestea sunt cheia relansarii economice. Deciziile nu sunt transparente, iar dezbaterile publice promise pentru legi importante lipsesc, cum a fost in cazul Tratatului fiscal european, al legii ACTA, al legii sanatatii, al noilor privatizari. Prefecti incompetenti sau care au incalcat chiar legea au fost mentinuti in functie; acelasi lucru este valabil si pentru seful ANAF, Sorin Blejnar, care a ratat total obiectivul combaterii evaziunii fiscale. Interesul investitorilor straini pentru Romania nu a sporit o data cu aparitia noului Guvern", au mai scris cei din Opozitie.

Partea I a motiunii vizeaza "privatizari din care nu castiga nici statul, nici economia, doar clientela politica", fiind invocate acordurile petroliere de concesiune catre compania americana Chevron, pentru explorare dezvoltare-exploatare a gazelor de sist, dorinta de privatizarea rapida a societatii SC Cupru Min SA Abrud sau noua oferta publica la Transelectrica.

Partea a II-a a motiunii se refera la "banii pentru clientela PDL"

"Banii publici ai Romaniei sunt folositi de Mihai Razvan Ungureanu cu incalcarea legii pentru a cumpara sprijinul unor presedinti de CJ si primari PDL, UDMR, UNPR prin plati directe. Dupa doua trimestre de scadere a PIB, cand economia se afla in recesiune - fapt recunoscut chiar de catre ministrul finantelor -, intr-un context financiar turbulent pe plan international si cu numai doua luni inainte de alegerile locale, guvernul recent instalat da dovada iresponsabilitatii sale bugetare, in dispretul cetatenilor carora le cere sa faca sacrificii si in divort chiar fata de propriile sale angajamente in fata organismelor financiare internationale, respectiv a FMI si a Comisiei Europene", se arata in motiune.

"In fapt, are loc o rectificare ilegala si non-transparenta a bugetului, facuta de un guvern care a anuntat o schimbare de conduita, respectiv promovarea dialogului si transparentei", mai acuza opozitia.

In fine, ultima parte a textului trateaza "incalcarea autonomiei universitare" si cazul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

"Putem spune despre aceasta horarare de guvern ca este o decizie cu caracter penal. Aceasta pentru ca, in conformitate cu Legea Educatiei Nationale si legislatia pentru asigurarea calitatii invatamantului superior, nerespectarea standardelor de asigurare a calitatii in invatamantul superior intra sub incidenta penala. (...), o decizie care intra in conflict cu reglementarile europene in domeniu, (...) o decizie care incurajeaza separatismul iar nu multiculturalismul".

"Lipsa de profesionalism si de responsabilitate, prejudiciile aduse romanilor, abandonarea intereselor nationale, nepasarea fata de situatia economica in care se afla tara, cresterea saraciei si polarizarea fara precedent, lipsa de transparenta, lipsa abordarilor democratice in gestionarea problemelor tarii, minciunile, lipsa unei perspective de ameliorare a problemelor economice si sociale ii determina pe semnatarii motiunii sa ceara demiterea Guvernului prin votul afirmativ acordat prezentei motiuni de cenzura", conchid cei de la USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune cenzura citita Parlament, #motiune cenzura Parlament, #motiune cenzura USL Ungureanu , #motiune cenzura