Nici o sesiune, fara motiune! - (Opinii)

Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:42
780 citiri
Nici o sesiune, fara motiune! - (Opinii)

Acesta era la un moment dat comandamentul pe care-l formula Dinu Patriciu, la ora respectiva presedinte al fostului PNL-AT. Altfel spus, sarcina partidului (partidelor) de opozitie este in primul rand de a se baga in seama pentru ca nu cumva electoratul sa-i uite.

Nu conteaza in acest caz prea mult motivele reale ale motiunii, nu conteaza nici macar daca asumarea legii care produce respectiva motiune este buna sau rea, sau macar acceptabila. Conteaza doar punctul marcat, prezenta in prim-planul actualitatii, sentimentul ca Opozitia nu doarme, precum nu dormea nici dusmanul de clasa in obsesiile comunismului timpuriu. Ori asa cum suna celebra replica din vremea revolutiei din decembrie '89: "Mircea, fa-te ca lucrezi!"

Dezbaterea motiunii pe noul Cod al Muncii are toate sansele sa se inscrie si ea pe aceste coordonate ale inutilitatii, sa fie doar o noua actiune cu caracter propagandistic, bifata de o opozitie care nu reuseste deloc sa ne convinga de seriozitatea demersurilor ei si de faptul ca abordeaza cu rabdare si responsabilitate ipostaza ei de prezumtiva mostenitoare a guvernarii.

Pentru ca nu prea este limpede care sunt obiectiile la noul Cod, daca facem abstractie de sloganurile panicate de pe burtierele televiziunilor "de stiri", dupa care el reprezinta reteta somajului si revenirea sclavagismului in relatiile de munca. Sau ca el inseamna victoria definitiva a regulilor capitalismului salbatic si feroce. Parca auzim ecourile jelaniilor orchestrate dupa 1989 impotriva mosierilor si capitalistilor care vor sa revina si sa ne fure tarisoara pe care noi nu vrem nici macar s-o vindem cu nici un pret. (Ulterior am vandut-o, si inca ieftin!)

Pentru ca suntem convinsi ca trebuie niste mecanisme care sa ne determine sa muncim mai mult si mai bine decat am facut-o pana acum. Alternativa fiind sa ne cufundam definitiv in marasm si sa pierdem orice sansa de a ne mentine in cursa ambitioasa in care ne-am angajat odata cu integrarea euroatlantica. Iar declansarea acestor mecanisme stimulative ale muncii este esential dependenta de existenta unei legislatii in care raporturile dintre patron, salariat si eventual sindicate sa aiba ca obiectiv principal productia si performanta economica.

Oare nu la pe noi circulau niste ziceri de duh care evidentiau unele stari de lucruri exact contrare dezideratelor de mai sus? Precum: "Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea, cine-i lenes si chiuleste are tot asa!", cu varianta"....ori e prost, ori nu gandeste!". Si, din pacate nu e doar o gluma.

Iar sindicalismul excesiv poate fi o frana si un risc. Nu neaparat pentru ca unii lideri sindicali au o agenda cu totul distincta de cea a salariatilor pe care cica ii reprezinta, ci pentru ca prea multa protectie sociala inseamna si cocolosirea nemuncii. Orice angajat, daca este obiectiv, recunoaste ca are destui "colegi" care fac degeaba umbra pamantului in intreprinderi si mai ales in institutii si ca pana acum nu exista aproape niciun mod de a-i pune la treaba sau de a-i da afara. Ca noul Cod ar putea sa genereze si niscaiva abuzuri ramane de vazut. Sau de demonstrat intr-un mod mai credibil decat s-a facut pana acum.

Asa ca Opozitia, decat sa faca o politica obstructionista si resentimantara permanenta, daca tot crede ca peste un an si ceva se va instala la parghiile puterii, ar fi mai bine daca ar combate mai selectiv si s-ar concentra asupra unor solutii proprii in diferitele chestiuni ale legislatiei si guvernarii. Ca sa nu speram ceva mai mult de genul unui consens pe anumite chestiuni de interes national. Ar fi prea frumos sa fie adevarat, noi fiind ocupati cu motiunile.

Citeste si:
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a declarat că, dacă Florin Cîțu câștigă congresul PNL și devine președintele formațiunii, USR PLUS exclude în continuare intrarea la guvernare...
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Peste 50 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ din echipa lui Ludovic Orban s-au reunit pentru a-i solocita lui Florin Cîțu...
Sursa: Ziare.com