O motiune doar ca sa fie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:51
4937 citiri
O motiune doar ca sa fie (Opinii)

Dupa un respiro cu mult mai scurt decat in alti ani, politica tureaza din nou motoarele in forta, de astazi, cand Opozitia ar trebui sa depuna ultima motiune de cenzura inainte de alegerile locale.

Liderii USL se aratau convinsi ca pe 17 aprilie motiunea va fi depusa si pana in urma cu vreo 10 zile aceasta avea si o tema certa: infiintarea facultatii cu predare inclusiv in limba maghiara din cadrul UMF Targu Mures. In Saptamana Mare elanul s-a mai diminuat, iar Adrian Nastase a declarat ca tema nu mai este certa. Motivele ezitarii sunt lesne de inteles.

Daca in tara o tema nationalista poate fi eficienta din punct de vedere electoral, in Europa asa ceva da foarte prost. Cum sa ataci guvernul pentru ca a permis infiintarea unei facultati care respecta un drept al minoritatilor stabilit anterior printr-o lege. "Ar fi pentru prima data cand un guvern ar fi demis pentru ca a respectat legea", spunea Mihai Razvan Ungureanu cu ceva vreme in urma. Cat despre chestiunea cu drepturile minoritatilor, ea este foarte sensibila in UE, confruntata, din cauza crizei, cu un val de nationalism care a ajuns sa ameninte inclusiv moneda unica. Nu cred ca socialistii si liberalii europeni au fost foarte incantati de ideea USL.

Abandonarea temei UMF Targu Mures nu ar fi insa nici prima nici ultima inconsecventa a USL si a politicii romanesti in general, asa ca oricand ea poate fi inlocuita cu o chestiune economica, poate chiar cu priza mai mare la electorat. In plus, o astfel de abordare ar putea stimula dezertarile din tabara Puterii si asa aflata intr-o situatie foarte precara. Una peste alta, niciodata de la daramarea guvernului minoritar Boc, Opozitia nu a fost mai aproape de o motiune de cenzura de succes.

Si totusi, acelasi Adrian Nastase se arata extrem de sceptic in privinta sanselor de reusita ale motiunii. Poate pentru ca USL, de fapt, nu doreste alungarea lui Mihai Razvan Ungureanu care, la randul sau, nici macar nu cred ca ar fi foarte nefericit in cazul unei astfel de demiteri?

USL nu are niciun motiv sa-si doreasca acum prealuarea guvernarii. Ce sa faca cu ea in an electoral? Sa organizeze alegerile. Nu e putin lucru. Dar pana atunci? Sa arate limitele lui Victor Ponta? Sa arate ca nu poate indeplini cea mai mare parte a promisiunilor electorale? Sa arate cat de lacomi sunt baroni si clienti proprii? Sa arate cum se pot sfasia liberalii si social democratii pe functii, cum schimba la randul lor de la prefect, la femeie de serviciu din deconcentrate? Ca sa arate adica, pentru cine se indoia, ca nu e cu nimic mai buna decat PDL&?

Si daca-l rastoarna pe Mihai Razvan Ungureanu, USL risca foarte mult sa primeasca guvernarea de la Traian Basescu, si inca legata cu fundita rosie, tocmai pentru a-si da rapid masura competentei si a onestitatii si pentru a-si eroda rapid mare parte din capitalul electoral. Ce sa faca? Sa refuze explicit? Costurile electorale ale refuzului ar fi foarte mari. Mai bine il lasa pe Mihai Razvan Ungureanu si nu se lega la cap.

In ceea ce-l priveste pe premier, domnia sa are ambitii politice mari si declarate. Este clar ca a acceptat functia pentru a capata vizibilitatea necesara unei candidaturi la prezidentiale. A capatat-o in mare masura. Are in sondaje o cota mai buna decat Crin Antonescu. Ba chiar a capat si aura unui reformator, unui adversar al sistemului. Episodul usii trantite la sedinta coalitiei a ramas, probabil, mai puternic in memoria colectiva decat cel al impartirii generoase de fonduri ce a urmat. Ar fi, asadar, demis cu aura de victima si inainte de a fi facut erori majore. Iar cu popularitatea capatata s-ar putea apuca sa lucreze temeinic, fara responsabilitati si fara risc de erori, la noua constructie politica.

In aceste conditii, Opozitia ar trebui sa aiba tot interesul sa-l tina pe MRU in fruntea guvernului, asociat cu o coalitie destul de naravasa si debusolata, pentru a-i specula toate erorile si ezitarile si a le transforma in tot atatea motive de atac si erodare a popularitatii. Schimbul de locuri tocmai acum nu este deloc in interesul USL. Vorba aceea, numai cine nu munceste nu greseste si daca nu munceste merita sa fie avansat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiune cenzura guvern Ungureanu, #motiune cenzura USL , #motiune cenzura