O motiune electorala (Opinii)

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 19:22
2865 citiri
O motiune electorala (Opinii)
Foto: Arhiva

Dintr-un instrument esential intr-o democratie functionala, motiunea de cenzura a devenit un instrument strict electoral al Opozitiei, sabotat de Putere in cel mai las mod cu putinta. Iar cea intitulata "Opriti guvernul sanajabil!" nu face exceptie.

Din start, Opozitia stie bine ca nu are voturile necesare pentru a darama guvernul. Recunoaste insusi Victor Ponta acest lucru. Dar USL nici macar nu vrea sa darame guvernul, pentru ca nu vrea sa preia guvernarea in prag de alegeri, lucru evident dupa balbaiala cu care a raspuns ofertei capcana a lui Traian Basescu. Este asadar evident ca singura motivatie a demersului este cea populista. Dovada si temele alese.

Povestea cu vanzarea resurselor ar fi corecta, daca ar fi reala. Drept de exploatare nu inseamna vanzare. Invocarea refrenului anilor '90, "nu ne vindem tara", denota o grava involutie a mentalitatilor politice, recaderea intr-un nationalism gaunos si epuizarea intregului potential de a genera teme si dezbateri de substanta.

Privatizarea companiilor precum Cuprumin, gauri negre ale economiei, este necesara, desigur in conditii foarte precise, corecte macar, daca nu chiar avantajoase pentru satul roman. Dar a refuza orice privatizare este o imensa prostie. Si apoi, de cat tupeu are nevoie partidul aflat la guvernare in momentul parafarii contractului Petrom-OMV, o adevarata vanzare de resurse, pentru a invoca aceasta tema?

Tot pur nationalista si electorala este si tema UMF Targu Mures. Pana la urma, acolo s-a respectat o prevedere a legii educatiei in vigoare. Daca noua facultate va reusi, intr-adevar, sa indeplineasca cerintele legale pentru a functiona, daca se va ridica la standardele academice impuse prin legea educatiei, va decide ARACIS. In caz de raspuns pozitiv, nu vad de ce ne-ar deranja ca niste tneri invata medicina in maghiara sau engleza. La o adica, doar pe ei ar putea sa-i deranjeze ulterior daca nu vor reusi sa-si sustina examenele profesionale in limba romana.

In ceea ce priveste alocarea resurselor pe criterii politice catre autoritatile locale, ea reprezinta, intr-adevar, continuarea unei practici profund incorecte, care merita taxata. Dar, ma intreb din nou, are dreptul USL sa o conteste, cat timp cele doua partide au apelat copios la ea pe vremea cand erau, la randul lor, la guvernare.

PSD si PNL sunt pe buna dreptate nemultumite ca niciun primar liberal sau social democrat dintr-un oras mare nu a primit vreun sfant la ultima imparteala din rezerva guvernului. Dar primarii PD cati bani primeau de la guvernele Nastase si Tariceanu?

As crede in onestitatea principiala a demersului USL, daca toata istoria recenta nu ar demostra cu varf si indesat ca Opozitia nu doreste o schimbare reala de paradigma, ci doar impartirea resurselor la fel de discretionar, dar in interesul ei. Lucru pe care neindoielnic il va face din nou cand va ajunge la putere.

La randul sau, coalitia se pregateste pentru o noua prestatie jalnica in fata motiunii. Adica legarea parlamentarilor de banci. Va urma un nou scor penibil, cu niciun vot in favoarea guvernului si sute impotriva, dar insuficiente pentru demitere. Ce sustinere reflecta un astfel de scor?

Boicotul este o forma de protest. Fata de ce protesteza insa coalitia? Pana la urma, motiunea este un exercitiu democratic firesc, la care Opozitia este indreptatita. Nu vad de ce ai protesta fata de asa ceva. Reactia normala este apararea guvernului, reflectata intr-un numar mai mare de voturi pozitive, care sa arate care este sustinerea acestuia.

Explicatia reala e jalnica: frica. Puterea se teme de infidelitatea parlamentarilor sai, se teme sa le lase exercitiul votului, pentru a nu se trezi cu defectari surpriza. Si atunci se pune de-a curmezisul unui proces democratic firesc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#motiune cenzura Ungureanu, #motiune cenzura Opozitie, #motiune cenzura USL , #motiune cenzura