Pica Guvernul Ungureanu la motiunea de cenzura a USL? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 23:57
12110 citiri
Pica Guvernul Ungureanu la motiunea de cenzura a USL? - Sondaj Ziare.com
Foto:Administratia prezidentiala

Guvernul Ungureanu se va confrunta in aceasta luna cu prima motiune de cenzura. Dezertarile inregistrate zilnic in tabara Puterii le dau emotii liderilor coalitiei, recunoaste chiar Kelemen Hunor. Pica sau nu Guvernul Ungureanu la mai putin de trei luni de la instalare?

Initial, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL va depune motiune de cenzura din cauza "cedarii premierului Ungureanu in fata UDMR" dovedita prin schimbarile facute la Facultatea de Medicina si Farmacie din Universitatea Targu Mures.

Ponta a spus atunci ca, la momentul votului, toti deputatii PDL din Ardeal vor fi intrebati daca sunt de acord cu "segregarea Facultatii de Medicina din Targu Mures", iar raspunsul lor va fi facut public in colegiile de unde vin.

"Nu acuz pe nimeni din Ardeal de nimic, ii intreb pe deputati cum voteaza ei pentru ca atunci cand se duc la colegiile lor spun ca sunt impotriva facultatii in limba maghiara, iar cand vin la Bucuresti spun ca sunt pentru. La un moment dat oamenii trebuie sa decida daca ii sanctioneaza sau nu la vot", a declarat Victor Ponta.

Ulterior, liderul PSD a nuantat aceste intentii ale USL, spunand ca motiunea de cenzura s-ar putea sa contina si alte subiecte, cum ar fi ""cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse", adica privatizarile gen Cupru Min.

Vineri seara, conducerea PSD a decis ca motiunea va avea trei capitole, unul legat de privatizari, unul de UMF Tg Mures si unul de gestionarea banilor publici in favoarea primarilor Puterii, dar acest lucru nu a fost definitivat la nivel de USL.

Coincidenta sau nu, contractul cu Cupru Min nu a mai fost semnat, dupa cum a anuntat ministrul Economiei vineri, la putin timp dupa miezul noptii.

Vanzarea Cupru Min a esuat - Roman Copper nu a acceptat conditiile Guvernului

Daca tema motiunii nu este inca destul de clara, avertismentul lansat catre parlamentarii Puterii este explicit: data de 17 aprilie, cand va fi depusa motiunea de cenzura, este data limita pana la care parlamentarii Puterii mai pot trece in barca USL.

"Ochiurile plasei USL sunt destul de mici", i-a mai avertizat Ponta pe parlamentarii coalitiei, in cadrul unei conferinte de presa tinute la Timisoara, la care a fost primit in PSD unul dintre demisionarii democrat-liberali, deputatul Gheorghe Ciobanu.

Mai mult, cele 4 congrese organizate sambata de PSD, PNL, PC si USL au dovedit o aparenta forta si unitate a Opozitiei la care PDL nici nu pare sa mai viseze. Altfel spus, daca pana sambata unii pedelisti dornici de functii mai aveau vreun dram de neincredere ca USL are prima sansa la alegeri, lucrurile s-au cam limpezit.

USL - trei congrese si un miting cu promisiuni marete

Acesta este cadrul general al bataliei politice din Parlament. Raman detaliile. Daca motiunea ramane doar pe subiectul UMF Targu Mures, este clar ca UDMR nu o va vota, oricat de mult si-ar putea dori sa tranteasca guvernul Ungureanu, ca replica la scandalul Borbely si la toate nemultumirile adunate bob cu bob pana in prezent.

In schimb, o motiune care sa fie punctul culminant al campaniei mediatice furibunde purtate in ultimele zile de unele trusturi de presa pe tema privatizarilor, ar fi putut avea mult mai multe sanse de castig, mai ales daca se inghesuia unde trebuie si subiectul Rosia Montana. Cum contractul cu Cupru Min a picat, ramane de vazut care va fi tema finala a motiunii de cenzura.

Temeri firesti?

Intrebat daca sunt parlamentari PDL care au semnat deja pentru depunerea motiunii de cenzura chiar si fara o tema explicita, Victor Ponta a raspuns: "Da, sunt, au semnat pe lista deschisa la PNL. Motiunea va fi comuna".

Liderii USL par increzatori in succesul demersului lor si anunta de pe acum ce vor cere dupa daramarea guvernului Ungureanu: un nou guvern compus din tehnocrati, care sa organizeze corect alegerile.

"Daca motiunea trece, aratam ca suntem intr-o tara in care schimbarea de guverne nu duce la altceva decat la semianarhie inesitutionala. Este riscant si complet daunator la adresa stabilitatii noastre politice si economice", a replicat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

De cealalta parte, Adriean Videanu este convins ca Opozitia nu va aduna cele 236 de voturi necesare si ca intreaga actiune nu este decat un "demers politicianist".

Surprinzator sau nu, cel mai "emotionat" s-a aratat liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Motiunea de cenzura va fi un test pentru coalitie, va fi un test daca avem sau nu avem majoritate, mai ales cunoscand dezertarile din ultima perioada din PDL si inclusiv ce se mai asteapta.

Am o oarecare emotie, o emotie mica, dar eu sper ca aceasta motiune de cenzura nu va trece. Daca va trece, va fi o noutate absoluta, o premiera internationala, nu numai nationala, cand un guvern este dat jos printr-o motiune de cenzura fiindca se angajeaza sa implementeze o lege si legea sa fie respectata.(...) Dilema mea este daca va mai exista majoritate pana in momentul in care aceasta motiune anuntata se va dezbate. Aceasta este intrebarea. Daca majoritatea s-a dus, daca nu exista majoritate, atunci intr-adevar apare o problema serioasa", a comentat Kelemen Hunor.

"PDL nu are emotii si vreau sa transmit public prietenului nostru domnul Kelemen Hunor ca nu are motive sa aiba emotii si ca e bine sa ne gandim impreuna la viitorul coalitiei noastre si la lucrurile pe care le avem de facut guvernand. Sunt o gramada de lucruri importante si dificile pe care le avem de facut impreuna. Din punctul nostru de vedere, motiunea de cenzura a Opozitiei nu are nicio sansa", i-a replicat purtatorul de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu.

Cea mai interesanta declaratie publica a fost facuta insa de candidatul PDL la Primaria Capitalei, Silviu Prigoana, democrat-liberalul care a votat alaturi de Teo Trandafir, in iunie 2010, o motiune de cenzura a Opozitiei care ar fi putut sa duca la caderea Guvernului Boc.

"USL n-o sa depuna motiunea de cenzura (...) Nu pe tema asta, pentru ca s-ar descalifica in fata Europei si chiar daca se va depune nu cred ca va trece. Dar cred ca au maturitatea sa se mai gandeasca o data, e o tema gingasa in Europa", a comentat Prigoana, referindu-se la dreptul minoritatilor de a invata in limba materna.

Pana dupa sarbatorile de Paste ramane ca toata ciorba asta politica sa fiarba la foc mic. Ce gust va avea la final ramane de vazut.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca motiunea de cenzura a USL va aduna numarul necesar de voturi in Parlament si Guvernul Ungureanu va fi demis?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#motiune cenzura USL 2012, #motiune cenzura guvern Ungureanu, #Ponta motiune cenzura , #motiune cenzura