Presa de azi: Jumatate de motiune pentru jumatate de sala

Joi, 10 Iunie 2010, ora 07:38
1889 citiri
Presa de azi: Jumatate de motiune pentru jumatate de sala
Foto: Jurnalul National

Jumatate de sala cu ochii si urechile oriunde altundeva decat la vorbitorul de la tribuna si jumatate cu cafelele si prajiturile in fata la bufetul de langa sala de plen. Este atmosfera care a caracterizat Parlamentul la citirea motiunii de cenzura a PSD+PC "Opriti genocidul social!".

Jumatate de motiune pentru jumatate de sala, titreaza Jurnalul National. La conturarea atmosferei de total dezinteres, un rol important i-a revenit Guvernului, care a decis sa nu se prezinte in plen pentru a asculta textul motiunii, motivand cu sedinta saptamanala de la Palatul Victoria.

Absenta ministrilor a fost sanctionata de deputatul PSD Aura Vasile, care si-a directionat criticile catre singurul reprezentant al Executivului, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul Valentin Iliescu, caruia i-a spus ca ar trebui sa-i fie rusine ca reprezinta niste ministri care au venit prin tunelurile subterane la Parlament in ziua asumarii, evitand intrarile unde erau protestatarii.

"Stiti cine stau ascunsi? Sobolanii!", a spus Aura Vasile. Si cum sedinta a inceput cu intarziere, iar urmatorul punct era alocutiunea presedintelui PE, Jerzy Buzek, pesedistii au apucat sa citeasca doar jumatate din textul motiunii.

Pentru ca inaltul oaspete nu putea fi lasat sa astepte, presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, diplomat cu state vechi, a gasit solutia rapid, cerandu-i senatorului Sova, care lectura documentul, "sa-l prezinte doar". Si ca sa fie si mai elocvent despre ce ar insemna "prezentarea", Melescanu a si fluturat cateva coli de hartie demonstrativ.

Buzek: "Reforma, nu beneficii de partid", scrie Evenimentul Zilei. "Faceti reforma, nu va uitati la beneficiile politice, de partid". Acesta a fost mesajul de criza dat de presedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, alesilor de la Bucuresti.

In fata unei sali pe jumatate goale insa. "S-ar putea sa nu va bucurati de mai multa popularitate, dar trebuie sa luati masurile corecte si nu sa faceti cea ce este comod", le-a cerut Buzek parlamentarilor romani, dandu-le exemplul personal, ca fost premier al Poloniei.

In opinia sefului PE, situatia Romaniei "este asemanatoare" cu cea a Greciei. "Trebuie sa vindecam economia si, pentru a ceasta, e nevoie sa luam niste medicamente care nu sunt bune la gust, dar sunt necesare", a adaugat oficialul UE.

Cat ar costa anticipatele, ne spun jurnalistii de la Romania Libera. Desi a depus motiune de cenzura, PSD se declara dispus sa intre la guvernare doar dupa alegeri anticipate. Acest lucru ar insemna cheltuirea de cateva zeci de milioane de euro, dar si luni bune de blocaj total.

Pe diferite voci, liderii PSD spun ca nu au introdus motiunea de cenzura doar de dragul motiunii si ca ar fi dispusi sa intre la guvernare. Cu o conditie insa: organizarea de alegeri anticipate pentru reconfigurarea Parlamentului.

Ideea este imbratisata si de liberali, dar ea ridica o serie de semne de intrebare. In primul rand, este dificil de ajuns la anticipate, deoarece ar trebui ca Guvernul Boc sa cada la motiunea de cenzura, iar Parlamentul sa fie dizolvat de presedinte, dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Apoi, chiar daca s-ar ajunge in situatia dizolvarii Parlamentului, nu exista nici o garantie ca anticipatele ar clarifica apele in ceea ce priveste formarea unei majoritati. Cu alte cuvinte, ne-am afla iar, cel mai probabil, in situatia unor negocieri interminabile pentru formarea unei majoritati parlamentare.

Nu in ultimul rand, anticipatele ar presupune cheltuirea de la buget a peste 20 de milioane de euro (pentru alegerile parlamentare din 2008, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei), dar si luni bune de blocaj, in care politicienii s-ar ocupa de campanie in loc de adoptarea legilor si implementarea unor reale masuri anticriza si de relansare a economiei.

PD-L pregateste guvernul de opt ministere. UDMR si UNPR au rezervate trei portofolii, informeaza Gandul. Problema remanierii ar putea fi transata in primele doua saptamani dupa motiunea de cenzura a opozitiei. Planul Negoita prevede un guvern mai suplu, programat pana la finalul lunii.

PD-L pregateste reducerea cabinetului Boc, nu doar prin renuntarea la agentiile de stat, ci si prin comasarea ministerelor. Ideea unui guvern mai suplu a fost lansata de vicepresedintele PD-L, Liviu Negoita, care a cerut in cadrul Colegiului Director al partidului trasarea unui executiv compus din maximum opt ministere.

Conform calculelor facute de pedelisti, cinci portofolii ar urma sa fie atribuite democrat-liberalilor, doua ministere udemeristilor si unul progresistilor lui Gabriel Oprea.

Tot Negoita i-a cerut premierului Emil Boc ca noua structura sa fie construita astfel incat fiecare ministru sa fie ajutat de maximum doi secretari de stat, iar consilierii personali sa dispara de pe statele de plata.

Teza lui Negoita, care are sustinerea majoritatii deputatilor si senatorilor PD-L, prevede de asemenea reducerea personalului din teritoriu, astfel incat la nivelul fiecarui judet sa existe cate un singur subprefect, iar deconcentratele sa dispuna de cate un sigur director adjunct.

Surse Gandul au explicat ca, prin comasarea ministerelor, partidul va rezolva doua probleme dintr-un foc: ar lua o masura care va aduce un sprijin moral din partea electoratului si i-ar forta pe ministrii "neperformanti" sa paraseasca executivul. "Nu pot sa merg in fata oamenilor care au salariile si pensiile diminuate, cand ministrii au consilieri cu salarii mai mari decat ale lor. Premierul trebuie sa aplice aceasta reducere a numarului de ministere", ne-au explicat parlamentarii pedelisti.

Secretarele incaiera ministrii, potrivit Adevarul. Membrii Cabinetului Boc tin cu dintii de secretarii de stat si se cearta pe soferii si secretarele care vor sa plece din cauza salariilor. Criticat din interiorul PDL pentru ca nu a luat masuri contra ministrilor care nu au facut restructurare, premierul Boc le-a cerut ieri acestora sa reduca numarul secretarilor de stat.

Premierul pare ca s-a razgandit, dupa ce, in urma cu cateva saptamani, tot el sustinea ca nu este necesara acum o reducere a numarului de secretari de stat.

Schimbarea sa de pozitie apare in contextul nemultumirilor exprimate recent de democrat-liberalii Cezar Preda si Monica Macovei, care au cerut remaniere si sanctionarea ministrilor care nu au facut restructurare.

Ministrii Guvernului Boc au primit ieri termen o saptamana sa vina cu o organigrama redusa a ministerelor, dar si a institutiilor din subordonare.

"Pana la sedinta viitoare de Guvern trebuie sa venim cu acesta noua organigrama. Eu lucrez la o reorganizare a institutiilor din subordinea ministerului de doua luni. Exista directii teritoriale de unde e nevoie sa taiem", a declarat pentru "Adevarul" ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit unor surse guvernamentale, doar o parte din ministri si-au prezentat pana in prezent, in cadrul sedintelor de Guvern, disponibilitatea de a reduce numarul de angajati din ograda proprie. Ieri, Boc ar fi cerut o reducere de 25% a numarului subordonatilor fiecarui ministru, insa membrii Cabinetului s-au plans ca la nivelul actual de salarii sunt foarte multi specialisti care pleaca in mediul privat.

O alta problema discutata ieri in Guvern a fost cea a salariilor si sporurilor din ministere, dar si a nivelului diferit de venituri de la un angajat la altul. Relatarile din presa potrivit carora directorii, soferii, secretarele din anumite ministere castiga sume considerabile ar fi starnit nemultumirea anagajatilor, iar membrii Cabinetului au sustinut ieri ca risca sa ramana fara subordonati, acestia dorind sa migreze catre institutiile unde sunt salarii mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune cenzura PSD, #motiune cenzura Guvern Boc, #remaniere guvern Boc , #motiune cenzura
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Daca nici pe parlamentari nu'i impresioneasa "motiunea"aliantzei rosii PSD-PC(PCR)...e clar ca n'are nici o sansa sa treaca.
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5