Presa de azi: Motiunea anti-Boc se naste greu

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 07:00
2116 citiri
Presa de azi: Motiunea anti-Boc se naste greu

Ziarele de marti scriu despre intalnirea care a avut loc intre PSD si PNL si motiunea de cenzura pe care cele doua partide o pregatesc impotriva Guvernului. Motiunea anti-Boc se naste greu, totusi, dupa cum aflam din Jurnalul National, in timp ce Romania Libera ne anunta ca Boc trece la contraatac.

De asemenea, in Adevarul citim ca alianta cu PNL ii incaiera pe social-democrati, iar Gandul ne spune de ce nu mai vrea Victor Ponta sa il vada pe Mircea Geoana impreuna cu Emil Boc si Roberta Anastase.

Jurnalul National: Motiunea anti-Boc se naste greu

Liderii PSD, PC si PNL s-au intalnit luni, din nou, in incercarea de a se pune de acord in privinta motiunii de cenzura promise si anuntate inca din vara. In sanul Opozitiei exista disensiuni in privinta momentului oportun pentru depunerea motiunii de cenzura, in contextul in care PSD ar dori sa o amane pana dupa organizarea Congresului partidului, iar PNL insista sa fie depusa cat mai curand.

Liderii PSD au discutat de altfel in cursul diminetii, in cadrul sedintei BPN al partidului, despre depunerea motiunii de cenzura de-abia dupa Congres, pentru ca nu ar avea sanse in acest moment, scrie Jurnalul National.

Dupa noua runda de discutii intre PSD, PNL si PC, defasurate la Palatul Parlamentului, momentul depunerii motiunii de cenzura a ramas in continuare incert. Liderii celor trei partide au convenit deocamdata sa redacteze textul motiunii pana la finalul acestei saptamani, iar lunea viitoare sa il faca public.

"In ceea ce priveste momentul depunerii, vom continua sa discutam si sa evaluam care este momentul optim, cand sunt sansele cele mai mari ca motiunea sa aiba succes", a declarat, la finalul intalnirii, presedintele PNL, Crin Antonescu.

Liderul liberal a mai declarat ca textul motiunii va cuprinde si masurile care ar trebui luate de un guvern de criza. Delegatia liberala plecase insa la intalnire decisa sa obtina mult mai mult de la pesedisti. Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, membru si al grupului de negociere cu PSD, declara razboinic dimineata, dupa sedinta Biroului Politic al PNL, ca liberalii au configurat deja un posibil text al motiunii si ca depunerea ei este necesara neintarziat.

"Situatia economica a tarii impune rapid configurarea unei noi majoritati parlamentare si caderea Guvernului Boc. Consideram ca nu mai putem astepta cu depunerea unei motiuni de cenzura", a spus Vosganian.

Mai mult, "vicele" liberal declara ca "este problema PSD sa explice opiniei publice de ce tergiverseaza o posibilitate, o sansa pe care romanii o doresc cat mai repede".

In conditiile in care textul motiunii va fi gata abia la 11 octombrie, nu exista prea multe sanse ca ea sa fie depusa inaintea reuniunii comitetului Executiv al PSD, de la 16 octombrie, iar surse participante la negociere au declarat pentru Jurnalul National ca depunerea documentului ar putea fi amanata pana cand va exista certitudinea intrunirii unei majoritati favorabile motiunii.

Romania Libera: Confruntat cu o motiune, Boc trece la contraatac

Dar neintelegerile cu privire la data depunerii motiunii nu sunt singurele dintre cele doua partide din Opozitie. Colaborarea PNL-PSD a fost marcata ieri de schimbul acid de replici purtat pe bloguri de unii lideri de partid.

Deranjat de afirmatia lui Crin Antonescu potrivit careia liberalii nu vor sa schimbe "regimul Basescu-Boc" pentru a se intoarce "la Adrian Nastase din 2004", fostul premier PSD a replicat ca nu-si doreste "pentru numeroase motive" sa faca parte "dintr-un guvern condus de Crin Antonescu" si le-a amintit liberalilor de Guvernul CDR, "de pe urma caruia a trebuit sa strangem cioburi o lunga perioada", aflam din Romania Libera.

Replica PNL a venit prin intermediul vicepresedintelui Relu Fenechiu, tot pe blog. "Nu stiu rolul care i se rezerva lui Adrian Nastase dupa congresul PSD, insa sper ca acest rol sa nu il implice mai mult decat ca blogger", a aratat Fenechiu.

El a amintit o serie de lucruri "patentate in timpul guvernarii de fier a lui Nastase", precum "birocratia halucinanta", "coruptia institutionalizata", "cumpararea presei", "clientela politica" sau "deturnarea de fonduri la nivel inalt".

In timp ce social-democratii si liberalii se contreaza si nu reusesc sa cada de acord asupra motiunii, PD-L se pregateste de lupta. Astfel, daca in urmatoarele zece zile nu trec de Legislativ Legile educatiei si salarizarii unitare, Guvernul isi asuma raspunderea. Dincolo de ratiunile pragmatice, intentia Executivului ascunde si un joc tactic.

"Motiunea se desumfla, daca noi ne trecem legile prin Parlament, opozitia va vedea ca nu are majoritate, iar eventualele negocieri cu parlamentarii puterii vor fi puse in dificultate", au declarat pentru RL surse din conducerea PDL.

Aceasta varianta nu este insa tocmai usor de pus in practica. Calculul politic al democrat-liberalilor trebuie sa implice si satisfacerea UDMR, din ce in ce mai nemultumita de politica Guvernului si dispusa, la o adica, sa voteze motiunea de cenzura a opozitiei.

Adevarul: Alianta cu PNL ii incaiera pe social-democrati

Dispute pe tema aliantei cu PNL sunt, insa, si in interiorul PSD. In timp ce unii lideri social-democrati din teritoriu i-au criticat dur pe liberali, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu a propus ca PSD si PNL sa formeze o alianta pe care sa o inregistreze la tribunal.

"Poate ca o alianta la tribunal cu PNL e mai buna. In felul acesta ii tinem langa noi. Avand mai multi primari si mai multi presedinti de CJ putem sa-i aliniem in spatele nostru", a spus seful de la Constanta, avertizand ca PSD nu va putea obtine peste 51% la urmatoarele alegeri deoarece dreapta "este inca foarte puternica", a declarat Nicusor Constantinescu, potrivit Adevarul.

"Fara 51%, nu va numi Traian Basescu niciun premier de la PSD si vom face iarasi ce am facut in 2008 si 2009, adica nimic", a concluzionat Constantinescu.

In favoarea colaborarii cu liberalii au mai pledat Ecaterina Andronescu, vicepresedinte al PSD, si insusi liderul de onoare al partidului, Ion Iliescu, care a explicat ca alianta cu liberalii nu nu trebuie sa insemne concesii facute de social-democrati.

"Trebuie sa mergem intr-o alianta cu acest partid de dreapta, PNL, care a fost si va ramane adversarul nostru ideologic esential, dar trebuie sa intelegem momentul politic. Este mai important pentru tara sa realizam acest lucru si sa nu lasam dreapta sa se refaca si sa mentina o situatie inacceptabila.", a explicat Iliescu.

Opozantii intelegerii cu PNL s-au dovedit insa foarte vehementi, iar subiectul a avut darul de a incinge serios spiritele la sedinta Comitetului Executiv. Principala acuza adusa liberalilor: foarte buna colaborare in teritoriu cu PD-L. Una dintre vocile cele mai critice a fost cea a liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu, care a propus ca PSD sa actioneze de unul singur ca partid de Opozitie si sa renunte la alianta cu PNL.

"In momentul acesta, si vad ca si repartizarea de fonduri ilustreaza ideile mele, in teritoriu exista o stransa alianta intre PNL si PDL: in unele locuri deja au facut intelegeri pentru sprijinirea in alegerile penru Consiliul Judetean", a afirmat Buzatu. Liderul de la Vaslui nu se afla la prima impotrivire exprimata public.

Gandul: Ponta catre Geoana: "Arata ca naiba sa stati intre Roberta si Boc"

Schimburi de replici intre social-democrati au avut loc si la cel mai inalt nivel in partid. Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut, luni, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al social-democratilor, lui Mircea Geoana sa nu mai apara, in viitor, alaturi de ministrii PD-L, nici macar la nivel oficial, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta, cu ocazia numirii noului ministru de Interne.

"Poate evitati contactul cu cei de la PDL, chiar si in chesii oficiale. Stati intre ministrii PDL, si eu le-am explicat oamenilor ca ati fost in calitate de presedinte al Senatului", i-a spus Ponta lui Geoana, informeaza Gandul.

Argumentul lui Ponta pentru aceasta cerere a fost unul de natura estetica: "Arata ca dracu, intre Roberta si Boc". "Arata ca naiba sa stati intre Roberta si Boc, poate il trimiteti pe Melescanu (vicepresedinte al Senatului, n. r.) E o chestie strict de imagine", a adaugat liderul PSD, citat de Mediafax.

Mircea Geoana i-a replicat lui Victor Ponta ca si-ar fi dorit sa fie el la Cotroceni, in postura lui Traian Basescu, caz in care peisajul politic ar fi fost cu totul altul: "As fi vrut sa fiu in locul lui Basescu, ar fi aratat altfel peisajul. Si eu as vrea o imagine de ansamblu - presedinte si Guvern". In fata acestui contraargument, Ponta i-a spus presedintelui Senatului ca vina pentru aceasta situatie nu poate fi imputata partidului: "Asta chiar nu ne puteti reprosa noua".

Evenimentul Zilei: PSD amana suspendarea din "decenta" fata de doliul familiei Basescu

Social-democratii trebuiau sa discute si despre urmatorul obiectiv al Opozitiei dupa daramarea guvernului, si anume suspendarea presedintelui, dar au decis sa amane acest subiect din cauza decesului mamei lui Traian Basescu.

Presedintele PSD Victor Ponta a explicat ca ar fi fost "indecent sa ridice acest subiect in actualele conditii. E vorba de decesul mamei presedintelui Basescu, survenit luni dupa-amiaza. Nu am considerat ca astazi trebuie sa mai discutam despre asa ceva. Nu s-a schimbat nimic din punctul nostru de vedere, dar era indecent ca astazi sa discutam despre domnul Basescu", a spus Ponta, potrivit Evenimentul Zilei.

Sedinta PSD a debutat la ora 17 cu o ordine de zi care includea o rezolutie privind suspendarea presedintelui. Victor Ponta i-a rugat pe membrii CEX sa evite referirile la Traian Basescu si sa dovedeasca "decenta in aceasta situatie".

"Sa ne dovedim noi mai educati si sa evitam astazi o referire critica la adresa presedintelui Basescu. Sa evitam pe cat posibil, eu o sa incerc, foarte multe referiri la presedintele tarii. Politica e una, situatia personala e alta, sa dam dovada de decenta in aceasta situatie", a spus Ponta.

Afirmatia presedintelui PSD a venit dupa ce si Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta a atras atentia ca pedelistii "se vaicaresc" la televizor ca PSD doreste suspendarea lui Traian Basescu chiar dupa ce a murit mama acestuia, dorind grija in "formularea" problemei.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu, avertisment voalat pentru medicul Cîrstoiu: Trebuie să mai iasă o dată și să răspundă la toate acuzațiile
Marcel Ciolacu, avertisment voalat pentru medicul Cîrstoiu: Trebuie să mai iasă o dată și să răspundă la toate acuzațiile
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Doha, că au existat discuții în Coaliție în privința candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu, în contextul informațiilor despre o...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#PSD PNL motiune cenzura, #motiune cenzura Guvernul Boc, #PSD PNL Alianta , #motiune cenzura
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mister Poanta doreste sa se arate lumii ca fiind "educat" !? Poate educat in rele .... Decesul procurorului Panait ne-a aratat cu cine avem de-a face si prevestea grozaviile ce aveau sa vina .
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Pentru multi parlamentari, mai ales dintre traseisti, indecisi, marginasi, sau borfasi...