Presa de azi: Motiunea, la vot, Romania, in strada

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 08:01
2183 citiri
Presa de azi: Motiunea, la vot, Romania, in strada
Foto: Jurnalul National

Miza mare pentru ziua de miercuri. In timp ce politicienii au emotii cu votul la motiunea de cenzura, desi asteptarile sunt diferite, unii se roaga sa treaca, iar altii sa nu, zeci de mii de romani vin in valuri, valuri, la Bucuresti, ca sa isi strige nemultumirile in strada.

Bucurestiul va fi blocat de greve si de pelerinaj, anunta Adevarul in editia de miercuri. Iar asta pentru ca miercuri motiunea de cenzura este la vot, iar Romania, in strada, scrie Jurnalul National. Romania Libera face un pronostic al actiunii politice: PSD ii da sanse, PNL are dubii, in timp ce PD-L are mana forte. Puterea titreaza in editia de miercuri ca analistii politici pun toti banii pe Emil Boc.

Daca in politica zarurile aproape au fost aruncate, zeci de mii de romani nemultumiti vin si ei in strada sa ii sustina, desi Evenimentul Zilei dezvaluie ca sindicatele acuza tentative de blocare a mitingului. Gandul publica in editia de miercuri stenogramele" marelui miting de 80.000 de oameni".

Adevarul: Bucurestiul, blocat de greve si de pelerinaj

Ziua in care va fi votata motiunea de cenzura va fi si ziua cand Capitala va fi aproape in intregime blocata de 80.000 de romani care vin sa protesteze, iar numarul lor va fi completat de alti 30.000 de pelerini care se inchina la moastele de pe Dealul Mitropoliei, scrie Adevarul in editia de miercuri.

Protestatarii se vor afla in Piata Victoriei la ora 10.00. O ora mai tarziu vor pleca in mars pe traseul Bulevardul Magheru - Piata Unirii - Piata Constitutiei, unde vor ramane pana la ora 17.30 ca sa astepte rezultatul votului de la motiunea de cenzura. Cert este ca in acest interval traficul rutier va fi blocat pe mai multe artere din Capitala.

Tot miercuri si peste 30.000 de pelerini sunt asteptati sa se inchine la moastele de la Mitropolie.

De aceea bucurestenii sunt sfatuiti sa evite haosul si sa isi lase masinile acasa, alegand mersul pe jos sau mijloacele de transport in comun.

Evenimentul Zilei: Sindicatele acuza tentative de blocare a mitingului

Desi sunt asteptati zeci de mii de protestatari miercuri la Bucuresti, liderii sindicali, dar si lideri din Opozitie, s-au plans ca cei de la Putere au facut demersuri ca sa impiedice bunul mers al lucrurilor, dezvaluie Evenimentul Zilei.

"Am primit telefoane de la oamenii mei din Iasi, Teleorman, Brasov, care au fost anuntati ca Atlassib anuleaza toate cursele din seara asta (marti n.red.) si de maine (miercuri n.red.). Asta, in ciuda faptului ca aveam contracte semnate cu ei de mai demult. E o incercare de a bloca venirea oamenilor in Bucuresti, insa vom gasi alte cai de a-i aduce la miting. Cei mai multi deja s-au grupat si vor veni cu masinile personale, altii cu trenul, se gasesc solutii", a declarat liderul sindical Dumitru Costin.

Liderul sindical a mai spus ca se asteapta sa apara intarzieri si la mersul trenurilor, insinuand ca in spatele acestui lucru s-ar afla Gheorghe Dobre, fost ministru al transporturilor, actualmente consilier al ministrului Anca Boagiu. Dumitru Costin il numeste pe acesta "artizanul miscarii de blocare a mitingului".

Gandul: Stenogramele "Marelui Miting de 80.000 de oameni"

Pentru a patrunde cu adevarat in spiritul de nemultumire care ii motiveaza pe cei 80.000 de romani sa iasa in strada Gandul publica in editia de miercuri experienta unui reporter "angajat" o zi in staff-ul organizatorilor.

Acesta s-a dat drept consilier de la PSD si i-a sunat pe liderii sindicali din teritoriu, care s-au aratat deschisi si entuziasti.

Toti au confirmat ca se vor deplasa la Bucuresti, unii dandu-ne cifre foarte exacte ale numarului de participanti, altii scuzandu-se ca au probleme cu transportul cu autocare si microbuze din pricina amenintarilor cu retragerea licentelor transportatorilor.

Unii dintre cei contactati s-au scuzat ca nu vor putea ajunge in Capitala cu oamenii promisi din cauza ca nu vor reusi sa ii trezeasca.

Rares Enescu, secretar executiv PSD Prahova, i-a spus reporterului de la Gandul ca se vor aduna la Romanesti si vor veni in convoi spre Bucuresti.

"Pai nu v-am trimis datele pe adresa de mail mobilizare@gmail.com? Ma sunati zece oameni in parte, ca m-a sunat si to'asu Ceachir. Va raspund acuma: in jur de 1.200 de oameni, cel putin 26 de autocare sau microbuze sau masini simple, cel putin, fiecare stie ce are de facut, io-s coordonatoru' mare, pe Prahova... Ajungem la ora 10, zece fara un pic la fantanita aceea pana in Piata Presei Libere, adica ne inscriem in programul general. Plecam in jur de sapte si jumatate, la opt jumatate ne cuplam tot judetul la paduri, la Romanesti, la 10 kilometri de la iesirea din Ploiesti si venim in convoi pana acolo", a declarat acesta.

Jurnalul National: Motiunea, la vot, Romania, in strada

Si cum ziua de miercuri are o importanta dubla Jurnalul National anunta ca motiunea, la vot, iar Romania, in strada.

In ciuda deciziei membrilor de Coalitiei sa nu voteze motiunea de cenzura, liderii Opozitiei sunt foarte optimisti si au dat declaratii ca le mai lipsesc doar doua voturi.

De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, si-a exprimat speranta ca noaptea va fi un "sfetnic" bun si pentru parlamentarii puterii care nu vor mai tine cont de "Ordinul Oaia" si vor vota pentru binele cetatenilor, adica pentru caderea Guvernului Boc.

In plus, daca nu vor putea sa-si aduca sustinatorii, PSD va aduce insa in plen cele 2,5 milioane de semnaturi stranse de la populatie, ca sa ii sensibilizeze pe parlamentarii care si-au uitat menirea.

Romania Libera: Motiunea de cenzura: PSD - sanse, PNL - dubii, PD-L - mana forte

Miza este mare pentru Opozitie, iar social democratii s-au aratat mai optimisti si acorda sanse de trecere motiunii, in timp ce PNL are dubii, iar PD-L isi tine parlamentarii cu mana forte, anunta si Romania Libera in editia de miercuri.

In timp ce social-democratii par sa-si fi regasit optimismul care ii parasise in urma cu cateva zile, liberalii au in continuare pareri impartite in privinta sanselor ca Guvernul Boc sa cada.

Vicepresedintele Teodor Melescanu crede ca, "in acest moment este egalitate: 50% la 50%". "Am fi avut mari sanse sa daramam Guvernul daca PD-L nu ar fi luat decizia sa se abtina la vot", a completat acesta.

Desi PD-L a decis sa nu isi lase parlamentarii la vot, Daniel Oajdea si Andrei Sava ar fi tentati sa mearga pe mana opozitiei, chiar cu riscul excluderii din partid.

Puterea: Analistii politici pun toti banii pe Emil Boc

In ciuda optimismului fortat al Opozitiei, analistii, consilierii si blogerii politici sunt de parere ca Guvernul Boc nu va cadea la motiunea de cenzura, scrie Puterea in editia de miercuri.

Cei care se invart in jurul sferei politice sau care o studiaza zilnic sunt de parere ca Emil Boc va mai fi premier pentru ceva vreme, din cauza ca Opozitia nu va reusi sa stranga suficiente voturi ca sa treaca motiunea de cenzura, dar si a lipsei de coerenta si unitate pe care au aratat-o.

"Nu cred ca va trece. Perceptia publica foarte proasta a guvernarii, mitingurile si protestele au creat ceea ce noi, sociologii, numin un efect pervers, si anume - membrii formatiunilor aflate la putere s-au solidarizat", a declarat sociologul Vasile Dancu.

"Aaaa, pica cu brio! Nu Guvernul, ci, motiunea. Opozitia a pregatit-o foarte prost", a precizat si Claudiu Saftoiu.

"Nu trece, pentru ca Opozitia nu isi doreste cu adevarat sa treaca. Ei isi doresc mai mult presiunea strazii si zgomotul de fond decat rezolvarea efectiva a lucrurilor", precizeaza consultantul politic Dan Andronic.

"Sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt foarte slabe. E greu de crezut ca 23 de parlamentari din arcul Puterii isi vor uita interesele. Oricum, nu inteleg entuziasmul general in privinta caderii Guvernului, in conditia in care Opozitia nu prea are solutii, ci doar promisiuni - promisiuni care ar incalca acordul cu FMI" sustine bloggerul Anca Bundaru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste miercuri Bucuresti, #motiune cenzura cadere Guvern , #motiune cenzura