Presa de azi: PD-L si UDMR si-au sabotat Guvernul

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 09:47
2235 citiri
Presa de azi: PD-L si UDMR si-au sabotat Guvernul
Foto: Adevarul

Absenta PSD de la sedinta in care urma sa fie citit textul motiunii de cenzura depusa de ei insisi, pe legea-cadru a Salarizarii bugetare si, implicit, suspendarea sedintei din lipsa de cvorum este subiectul dezbatut, sambata, de toata presa centrala.

"Opozitia boicoteaza propria motiune, pentru ca Legea Salarizarii sa nu intre in vigoare", scriu jurnalistii de la Gandul.

Tema este tratata si de Jurnalul National, intr-un articol similar, titrat "Geoana a suspendat sedinta Parlamentului. Citirea motiunii, amanata. Boc are un plan B".

"PD-L si UDMR si-au sabotat Guvernul", scrie si Adevarul, iar Puterea titreaza "Opozitia isi boicoteaza propriile actiuni. PD-L-istii s-au oferit sa citeasca ei motiunea de cenzura".

"Cum s-a incurcat Puterea singura", este titlul pe care il dau jurnalistii de Evenimentul Zilei articolului care explica modul in care Opozitia a adus Puterea in situatia de a-si pune singura bete in roate.

Gandul: Opozitia boicoteaza propria motiune, pentru ca Legea Salarizarii sa nu intre in vigoare

Dupa ce au depus o doua motiune pe legile Salarizarii, social democratii si majoritatea liberalilor n-au mai venit la sedinta in care documentul trebuia prezentat. Jocul la ofsaid al Opozitiei a incurcat Puterea, care n-a reusit sa-si aduca toti oamenii la Parlament.

Sedinta plenului celor doua Camere, dedicata citirii celei de-a doua motiuni de cenzura a Opozitiei pe Legea Salarizarii, nu a putut fi deschisa, vineri, din lipsa cvorumului, presedintele de sedinta, Mircea Geoana, solicitand mobilizarea parlamentarilor, relateaza Gandul.

Adevarul: PD-L si UDMR si-au sabotat Guvernul

Parlamentarii PSD, care au lipsit in bloc, au recunoscut ca au incercat sa blocheze dezbaterea pe motiune, tocmai pentru ca noua Lege a Salarizarii sa nu poata intra in vigoare la inceputul anului si Guvernul sa fie pus in dificultate. Alesii Opozitiei au declansat astfel o procedura fara precedent in Parlament: au absentat de la citirea propriei motiuni de cenzura.

Pentru ca sedinta sa aiba loc, era nevoie de prezenta a 236 de senatori si deputati, dar la apelul nominal, in plen erau doar 225 de alesi.

Obiectivul Executivului de a trece rapid prin Parlament Legea Salarizarii, conditionata de FMI, a fost insa sabotat chiar de parlamentarii Coalitiei. 11 deputati si 15 senatori PD-L si UDMR au lipsit ieri din Parlament, intre acestia fiind chiar cinci ministri ai Cabinetului Boc, potrivit Adevarul.

Pe lista ministrilor absenti se afla ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul Culturii, Kelemen Hunor si vicepremierul Marko Bela.

Alti parlamentari cu greutate care au chiulit sunt democrat-liberalii Sorina Placinta si Mihai Stanisoara si senatorii UDMR Gyorgy Frunda si Verestoy Attila, dar si Cristian Diaconescu de la UNTR.

Puterea: Opozitia isi boicoteaza propriile actiuni. PD-L-istii s-au oferit sa citeasca ei motiunea de cenzura

Liderul deputatilor PD-L Mircea Toader a spus ca parlamentarii se afla intr-o situatie ridicola. El a cerut presedintelui de sedinta Mircea Geoana sa-si asume citirea in sedinta a motiunii de cenzura depuse de Opozitie. Toader le-a spus colegilor parlamentari ca, asa cum a vazut la televizor, parlamentari PSD au primit sms-uri sa nu se prezinte la sedinta de vineri.

Potrivit unor surse din PD-L, citate de Puterea Toader, dar si ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, s-au oferit sa citeasca ei motiunea de cenzura a Opozitiei, in lipsa semnatarilor, pentru ca procedura parlamentara la legile salarizarii sa nu se lungeasca, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe acestea.

Evenimentul Zilei: Cum s-a incurcat Puterea singura

Dupa amanarea sedintei si dupa ce textul motiunii de cenzura nu a fost citit nici de intitiatorii motiunii, nici de membrii Puterii, Mircea Geoana a explicat ca "ceea ce s-a intamplat reprezinta numai o amanare a citirii motiunii".

"Sedinta de vineri a fost convocata de plenul de joi si, potrivit regulamentului, am fost obligat sa fiu prezent. Motivul invocat de Opozitie este justificat, deoarece nu a existat o convocare a Birourilor Reunite", a precizat Geoana, citat de Evenimentul Zilei.

Jurnalul National: Geoana a suspendat sedinta Parlamentului. Citirea motiunii, amanata. Boc are un plan B

La sedinta a participat si premierul Emil Boc, chiar daca fusese avertizat cu o seara inainte de planul Opozitiei.

El a subliniat ca si Guvernul dispune de de un "plan B" in cazul Legii Salarizarii, in conditiile in care iesirea din calendarul prevazut pentru adoptarea legii, urmare a suspendarii sedintei Parlamentului, poate amana transa FMI si afecta implicit deficitul bugetar.

El a declarat, la Parlament, ca iesirea din calendar poate afecta primirea urmatoarei transe din imprumutul contractat de la Fondul Monetar International, cu efecte negative asupra finantarii deficitului bugetar si implicit a salariilor si pensiilor, precizeaza Jurnalul National.

Premierul a asigurat insa ca Guvernul are un "plan B" in acest caz, fara sa intre in detalii.

"Va asigur ca, in calitate de prim-ministru, stiu ce trebuie sa fac", a spus Boc.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#motiune cenzura Guvernul Boc, #motiune cenzura salarizare , #motiune cenzura