Presa de azi: PSD si PNL - in deriva, iar Felix ramane singur

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 07:53
3759 citiri
Presa de azi: PSD si PNL - in deriva, iar Felix ramane singur
Foto: Arhiva

Comemorarea si dezvaluirile care apar in aceasta perioada despre Revolutia din 1989 se suprapun in acest an peste anduranta Coalitiei care a rezistat la o noua motiune de cenzura spre disperarea Opozitiei care vrea sa atraga UDMR la anul.

Dupa o noua motiune de cenzura esuata, bugetul pentru 2011 e pe cale sa treaca. Jurnalul National titreaza in editia de marti ca, in ciuda acestui pas, Fondul de Investitii a fost tras pe linie moarta.

Acest nou act politic esuat a dus in deriva PSD si PNL, scrie Adevarul. Cu toate acestea, se pare totusi ca exista un om care crede ca are o solutie, Dan Voiculescu, asta desi Evenimentul Zilei anunta, in editia de marti, ca, de fapt, Felix este singur in Alianta Social-Liberala.

In timp ce Opozitia agonizeaza, legea bugetului capata din spiritul Sabatorilor, iar Gandul spune, in editia de marti, ca este vorba de Legea Bugetului si preacuvioasele amendamente. Si Puterea scrie despre "crestinatatea" de Ignatul motiunilor.

Politicienii sunt in continuare preocupati de buget, iar revolutionarii incearca sa faca lumina in evenimentele din 1989 - Romania Libera scrie ca atunci s-a tras dupa ce Iliescu a anuntat existenta teroristilor.

Adevarul: PSD si PNL, in deriva dupa esecul motiunii

Dupa un nou esec de a da jos Guvernul Boc, asteptat de altfel, PSD si PNL par a fi in deriva, asa cum dezvaluie Adevarul in editia de marti.

Se pare ca se lasa pagubasi pana la anul, cand iau in calcul reluarea negocierilor cu UDMR, dupa congresul acestei formatiuni, care are loc in februarie.

Liderii Opozitiei au ajuns sa fie constienti ca nici macar mustrarea propriilor parlamentari sau mobilizarea acestora nu va da jos Guvernul Boc.

Acestia mizeaza pe aparitia unui candidat la sefia UDMR apropiat taberei lui Laszlo Borbely, cunoscut pentru relatiile bune cu PSD.

Evenimentul Zilei: Felix, singur in Alianta Social-Liberala

In timp ce liderii PSD si PNL incearca sa atraga UDMR, Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca Felix vrea o Alianta Social-Liberala.

Insa proiectul acestuia a fost respins atat de Victor Ponta, cat si de Crin Antonescu.

PSD si PNL nu au intrat in jocul lui Dan Voiculescu care se erijase in unificatorul Opozitiei. Victor Ponta le-a ridicat liberalilor problema aliantelor locale pe care le au cu PD-L, iar in replica Crin Antonescu a subliniat ca in acest moment e prematur sa se puna problema semnarii unor documente.

Potrivit unor surse din PC, prin acest apel ultimativ privind constituirea unei Aliante Social-Liberale, Dan Voiculescu a vrut sa-si asigure un pretext de evadare din alianta cu PSD pentru ca, ulterior, sa se lipeasca de PNL.

Puterea: Ignatul motiunilor

Puterea aminteste ca, pana sa guste infrangerea, din nou, cei din Opozitie au inaugurat Ignatul motiunilor.

Desi e vorba de un act politic serios, parlamentarii au inceput sa foloseasca cuvinte ca hemoroizi, furuncul, masele stricate, fapt care confirma de ce s-au dus zilele in care Guvernul Boc tremura de frica motiunii ca porcul sub cutit.

"Se pare ca in aceste zile Opozitia a cazut in oala cu sarmale si nu-i mai iese nimic. E clar ca doar PD-L si Traian Basescu mai poate sa le indeplineasca aceasta dorinta. Deloc impresionat, relaxat ca dupa o sedinta la spa, Emil Boc s-a asigurat, la randul sau, ca pentru o perioada mai poate sa ramana premier, impunandu-le celor din Coalitie sa nu voteze deloc", noteaza jurnalistii. Drept urmare, motiunea a cazut, iar Legea Bugetului a trecut.

Gandul: Legea Bugetului si preacuvioasele amendamente

In timp ce Opozitia agonizeaza, Puterea e pe cale sa treaca bugetul pe 2011 si din 13 mii de amendamente, unul din 5 prevede fonduri pentru biserici, asa cum dezvaluie si Gandul in editia de marti.

Parlamentarii motiveaza ca sustinerea tuturor institutiilor religioase, indiferent de cult, "ar trebui sa fie o prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales intr-o perioada de criza".

Sumele solicitate cu acest scop depasesc 2 milioane euro in conditiile in care senatorii si deputatii din toate partidele parlamentare s-au inghesuit sa propuna amendamente legate de lacasurile de cult, fie ca sunt ortodoxe, evanghelice sau penticostale.

Jurnalul National: Fondul de investitii, tras pe linie moarta

Daca banii se duc pe biserici, nu au mai ramas si pentru altceva. Jurnalul National scrie in editia de marti ca Fondul de Investitii a fost tras pe linie moarta.

Promovat cu fervoare evanghelica drept solutia miraculoasa care o sa permita finantarea investitiilor in infrastructura si iesirea tarii din criza, Fondul Roman de Investitii a ramas un proiect in sertarele autoritatilor.

Varianta de lucru care se discuta in luna aprilie la Guvern prevedea ca Fondul Roman de Investitii sa fie o entitate independenta si autoadministrata, dar care nu se supunea nici controlului si nici supravegherii din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sau a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Insa planurile au fost abandonate din lipsa de bani.

Romania Libera: S-a tras dupa ce Iliescu a anuntat existenta teroristilor

Si in timp ce Opozitia isi linge ranile si Puterea da banii pe biserici, altii dezvaluie cate putin din misterele Revolutiei din 1989.

Romania Libera anunta ca rolul important jucat de Dan Iosif in timpul evenimentelor din 1989 este confirmat si de revolutionarul Dumitru Dinca.

Acesta a fost unul dintre revolutionarii de notorietate care a actionat in ziua de 21 decembrie 1989 in Piata Universitatii, iar dupa 22 decembrie a fost prezent in sediul CC al PCR. In ambele locatii, Dinca s-a intalnit de mai multe ori cu Dan Iosif.

Dupa revolutie, Dan Iosif a ramas langa Ion Iliescu, devenit sef al statului, iar Dumitru Dinca a ramas langa Opozitie, fiind unul dintre manifestantii mitingului maraton din Piata Universitatii, inabusit de fortele de ordine si de mineri in perioada 13-15 iunie 1990. Acum, Dinca este consilier la Primaria Capitalei si sustine ca s-a tras dupa ce Iliescu a anuntat existenta teroristilor.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....