Reactii politice dupa ce motiunea impotriva Guvernului Boc a picat

Marti, 15 Iunie 2010, ora 18:56
6882 citiri
Reactii politice dupa ce motiunea impotriva Guvernului Boc a picat

Dupa ce motiunea impotriva Guvernului Boc a picat cu doar 228 de voturi "pentru", reactiile din taberele politice nu au intarziat sa apara. Ziare.com vi le prezinta pe cele mai importante dintre ele:

Victor Ponta a declarat ca "Viata a milioane de oameni a stat in mana a 8 oameni".

Liderul PSD a subliniat faptul ca numai 8 oameni mai trebuiau sa voteze aceasta motiune, "astazi puteam sa castigam daca inca 8 parlamentari ar fi votat cu constiinta nu cu buzunarul".

"Acest Guvern, care mai are doar 197 de sustinatori, nu mai are legitimitate, este un guvern care nu va reusi sa faca niciun lucru bun pentru Romania, este de datoira Presedintelui sa ceara demisia guvernului Boc", a spus Ponta in legatura cu viitorul guvernului.

Ponta a multumit celor care au votat motiunea de cenzura si ii blameaza pe cei 197 care trebuiau sa voteze "pentru" daca tineau la oameni.

Liderul social-democratilor crede ca PSD poate convoca o sesiune extraordinara la Curtea Constitutionala pentru ca "trebuie sa ne batem pentru oameni".

In legatura cu membrii PD-L care au votat pentru motiune, Ponta a spus ca "daca vor fi oameni care corespund criteriilor, ii vom primi pe cei care au votat 'pentru' in PSD".

"Sunt foarte dezamagit, ii condamn pe cei 8 parlamentari care puteau sa se gandeasca la oameni", a cocluzionat Ponta, care ii considera pe 'tradatori' la fel de vinovati ca si Boc.

Nicolae Banicioiu, deputat PSD, a declarat ca formatiunea sa nu va renunta la lupta impotriva Guvernului si ca va uza de toate armele de care dispune in Parlament pentru a darama Cabinetul Boc.

"Noi n-o sa renuntam la aceasta lupta. (...) Ne gandim si la alte instrumente de lupta in Parlament", a declarat Nicolae Banicioiu.

UDMR promite reduceri de taxe, alaturi de reducerile de salarii si pensii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely (UDMR), a declarat marti ca decizia de reducere a pensiilor si a salariilor "nu a fost una usoara" si ca UDMR a fost de acord cu masurile de austeritate doar atat timp cat vor fi insotite de masuri de redresare a economiei.

Ministrul Mediului a promis ca se vor discuta, in Guvern, reduceri de taxe si a precizat ca in interiorul Coalitiei nu s-a discutat despre remaniere.

"E un test si pentru guvern si pentru noi. Noi suntem pentru a diminua efectele acestei decizii prin alte decizii de revigorare economica, vom avea o discutie in coalitie, vom discuta si cu Guvernatorul BNR despre reducerea unor taxe sau de reasezare a unor taxe", a declarat Laszlo Borbely, la Realitatea TV.

Deputatul UDMR Marton Arpad a tinut sa-si exprime marti nemultumirea fata de modul in care presedintii celor doua camere parlamentare au condus sedintele in ultimele doua zile.

"Domnule presedinte si doamna presedinte (ale celor doua camere ale Parlamentului - n.r.), astazi nu v-ati facut treaba. Noi, Parlamentul, si mai ales cele doua mari partide, am reusit ieri si astazi sa desfiintam institutia parlamentara, nu s-o decredibilizam. Am clatinat-o ieri, am desfiintat-o astazi", a declarat Marton, potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant al PNL Mihai Voicu a declarat marti, pentru NewsIn, ca voturile "pentru" motiunea de cenzura demonstreaza ca, din punct de vedere moral, Guvernul este "terminat".

"A fost o infrangere si mai multe victorii. Din nefericire, daca miza ar fi fost doar caderea Guvernului, poate nu mi-ar fi parut atat de rau, dar miza era si programul de masuri aberante, pentru asta chiar imi pare rau ca ne-au lipsit cele opt voturi", a comentat Voicu rezultatul motiunii de cenzura.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca Guvernul va avea in continuare sustinere politica, atat timp cat exista o majoritate in Parlament.

"Eu cred ca acest guvern va avea sustinere politica atat timp cat are majoritate in parlament. Daca nu avea sustinere, trecea motiunea, ori nu a trecut. Nemultumirea populara este reala, adevarata, insa alegerile se fac din patru in patru ani", a declarat Kelemen Hunor, la Realitatea TV.

PD-L o regreta pe Teo si alti cativa parlamentari care au votat motiunea

Cristian Preda, europarlamentar PD-L, sustine ca regreta faptul ca Teo Trandafir, deputat PD-L, si-a facut un calcul gresit.

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a scris pe blogul personal ca regreta "calculul eronat" facut de Teo trandafir si de alti colegi ai sai de partid.

"S-a inselat cine si-a inchipuit ca Guvernul ar putea sa cada in contextul in care nu exista nici o alternativa articulata la planul de austeritate, nici o formula credibila de coalitie, care sa inlocuiasca intelegerea actuala dintre PDL si UDMR", scrie Preda pe blog.

Europarlamentarul adauga ca votul de marti din parlament este "o victorie a lui Traian Basescu, nu si a lui Emil Boc" si noteaza ca "dupa ce regimul a inclinat spre parlamentarizare, acum se indreapta spre prezidentializare".

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a comentat la randul sau, pentru Mediafax, voturile date de parlamentarii PD-L in favoarea motiunii, sustinand ca a vazut cativa colegi care "au gresit la bile" si care, ulterior, "isi smulgeau parul din cap".

Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a tinut sa precizeze ca Opozitia a avut masuri alternative la planul de austeritate al Guvernului, insa ca acestea nu au fost luate in seama.

"Motiunea a avut atasate trei seturi de masuri ale fiecarui partid de opozitie au fost facute publice dar niciunul dintre aceste seturi de masuri nu au fost considerate bune de catre Guvern", a declarat Daniel Constantin.

Alexandra Ilie si Livia Stroie

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#motiune cenzura Ponta, #Ponta reactii motiune, #Ponta motiune oameni , #motiune cenzura