Romania de dupa guvernul Dancila

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 18:00
7924 citiri
Romania de dupa guvernul Dancila
Foto: Arhiva Ziare.com

Exuberanta i-a cuprins pe romani. Caci guvernul Dancila a cazut. Insistent prezisul "esec" al motiunii, asupra caruia pariasera niste ziaristi bine cititi, dar rau informati, nu s-a produs. Dar ce va fi de acum incolo?

Exuberanta e indreptatita. Fiindca e cert ca, asa cum s-au exprimat romanii la alegerile din 26 mai, cataclismul politic numit V.V. Dancila a devenit trecut, desi, spre a o cita, n-ar fi vrut "sa-si dea demisia din (sic!) premier". Sperase, tot fentand Parlamentul, sa reziste la putere pe spinarea romanilor si intru devalizarea lor. Si sa reziste cam ca Merkel, vreo doua decenii.

Ei bine, Dancila este trecutul. Cum se configureaza insa prezentul? Si ce urmeaza? Daca soarta politica si profesionala a analfabetei pare pecetluita definitiv, foarte incerte, in schimb, raman si actualitatea si viitorul Romaniei. In mod normal, data fiind caderea tarii in dezastrul ultimei saptamani de ani, solutia corecta ar trebui sa fie intoarcerea la suveran. Deci la popor. Si, deci, organizarea de alegeri anticipate.

E greu de crezut insa ca parlamentarii celui mai ticalos for legislativ din istoria postcomunista vor renunta nesiliti la restul mandatului lor jenant. Se prefigureaza, deci, formarea unei majoritati penelisto-pesediste cu sprijinul disidentelor, de la Ponta si Pro-Romania la Tariceanu, si de la tradatorii ciumei rosii, la cei UDMR-isti ai cabinetelor de trista amintire impuse tarii, din 2012 incoace, de regimul cleptocrat.

O astfel de majoritate malodoranta, echivaland cu refacerea USL, nu va intarzia sa suscite critici dure. Si indreptatite. Fiindca, dincolo de mai buna stapanire a limbii materne, nu e clar ce-l diferentiaza moral pe un V.V. de alt V.V. In speta, pe un V.V. Ponta de o V.V. Dancila, ambii piloni ai sinistrului curs politic, fara de care nici o zi neagra de marti nu ar fi fost posibila. De antipatia previzibila pe care o va genera o astfel de majoritate nu vor profita electoral nici liberalii, nici presedintele.

Dimpotriva. In conditiile in care romanii tind, in majoritate, spre reluarea ofensivei anticoruptie, nazuiesc la refacerea statului de drept distrus de regimul dragniot si vor schimbarea efectiva, profunda, veritabila, Iohannis si PNL risca sa piarda din greu. Or, nu e greu de ghicit cine ar profita de pe urma sifonarii imaginii lor. Dan Barna ar avea toate motivele sa-si frece mainile, satisfacut. Si sa exulte nu doar la prezidentiale. Iohannis a inteles pericolul. Ca atare, a propus el insusi anticipate.

Caci ar fi predictibil ca, in absenta lor, USR-PLUS sa-si adjudece net si scrutinul legislativ. Formatiunile aliate, conduse de Barna si Dacian Ciolos, l-ar putea castiga in ciuda boicotarii lor de catre massmedia arondata. Si in ciuda propagandei masive, declansate impotriva lor intru decredibilizarea lor durabila, de o alianta ad-hoc intre PSD si dreapta fundamentalista, intretinuta in parte prin vituperarea pe baza de fake-news a unor interpusi din elita culturala, ca Mihai Sora.

Paradoxal, Ciolos ar putea sa cauzeze deci propriei tabere. Ar putea s-o fi pagubit politic, afirmand obligatia morala a partidelor "care au votat azi motiunea de cenzura...sa continue sa respinga in Parlament doua propuneri de prim-ministru si sa revina in fata cetatenilor...care sa voteze o noua majoritate legitima". Nu incape indoiala ca aceasta obligatie morala exista.

Si e indubitabil ca declansarea anticipatelor e, democratic vorbind, solutia corecta. Dar aceasta rezolvare, improbabila data fiind voracitatea multor parlamentari, ar reduce din vantul puternic cu care USR-PLUS s-ar trezi in pupa, daca USL s-ar reface si ar trece la putere.

Si pana la anticipate? E nevoie de un interimat. Si USR si parlamentarii altor formatiuni ar gresi grav sa refuze sa puna umarul, alaturi de PNL, la pregatirea refacerii din temelii a tarii.

Pe scurt, jos palaria, Romania. Parlamentarilor le-a reusit turul de forta al expedierii la plimbare a Dancilei. Dar ce urmeaza nu e, prin forta lucrurilor si a constitutiei, tocmai etic. Sau estetic...

Petre M. Iancu, Deutsche Welle

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunţă că a fost deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. El afirmă că pe...
#motiune cenzura Dancila, #Guvern Dancila picat , #motiune cenzura