Spuneti-le si lor

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 09:06
14057 citiri

Miercuri, parlamentarii alesi de poporul roman la alegerile din 2016 se vor prezenta (sau nu) la urne pentru a vota motiunea de cenzura. In aceste zile, romanii traiesc din punct de vedere politic la o intensitate rar intalnira in ultimii 28 de ani.

Fractura de astazi din societate aminteste de marile momente de dupa 1989, precum mineriadele, alegerile din mai 1990, alegerile din 1996 sau suspendarea presedintelui Traian Basescu in 2012. Acele evenimente au avut darul de a imparti si de a radicaliza societatea.

O democratie functionala nu traieste decat arareori astfel de evenimente. In mod normal, democratiile functionale merg mai departe pentru ca sistemul este atat de puternic incat oricine ar fi intr-o anumita functie, acea persoana nu poate derapa. Intr-o democratie consolidata, sistemul de checks and balances ofera majoritatii cetatenilor sentimentul de liniste.

Lectia Monica si trabucul

Ok, poate sa nu iti placa Obama. Sau poate sa nu iti placa Trump. Dar daca totusi cei doi ajung in functia de presedinte al Statelor Unite, ai siguranta ca Congresul, Departamentul de Justitie si celelalte institutii fundamentale dintr-o democratie vor functiona. Si functioneaza. Pentru ca doar astfel un ditamai presedintele american a ajuns sa raspunda in fata unui Mare Juriu pentru ca mintise in cadrul unei anchete.

Din acel episod multi ne amintim povestea cu trabucul, zambetul Monicai, rochita si un presedinte american intr-o situatie complicata. De fapt, ar trebui sa ne amintim altceva, si anume faptul ca, intr-o democratie, institutiile functioneaza chiar daca cel acuzat este cel mai puternic om de pe planeta.

Suntem oare astazi in Romania in aceeasi situatie? As spune ca nu. Democratia noastra fragila si mult mai fragilele institutii din arhitectura statului de drept se afla astazi sub asaltul unui singur om, care utilizeaza Parlamentul si Guvernul cu un singur scop: acela de a scapa de Justitie, dupa ce a fost condamnat in prima instanta pentru acuzatii asociate faptelor de coruptie.

Ce vedem astazi este de neimaginat intr-o democratie. Un singur om a deturnat in primul rand sensul existentei celui mai important partid politic din Romania, Guvernului si Parlamentului. In acest moment, toate acestea lucreaza cu gandul de a-l salva pe Liviu Dragnea de o condamnare definitiva.

Oamenii stiu asta. Au simtit-o din primele zile ale anului trecut, cand OUG 13 a cazut ca o lovitura de ciocan peste esafodajul juridic romanesc.

Noi si Vanuatu

M-am intors recent de la Bruxelles, unde am avut zeci de intalniri si discutii cu oficiali europeni sau chiar cu prieteni din alte tari. Cu totii erau uimiti de faptul ca romanii se afla in strada de mai bine de un an si jumatate si nu intelegeau de ce.

E greu sa explici unor cetateni crescuti intr-o democratie functionala ca institutii fundamentale precum Parlamentul si Guvernul au fost deturnate de la rostul lor firesc si ca se ocupa acum aproape integral cu salvarea unui om.

Intoarsa in tara, am auzit inclusiv voci care se intrebau ce mare lucru ar fi daca Guvernul ar adopta OUG prin care sa dezincrimineze faptele pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea.

Pai, e foarte simplu. Daca se va intampla acest lucru, Romania va inceta sa mai fie o democratie functionala. Din acel moment, nu vom mai fi un stat de drept, ci mai degraba o dictatura sud-americana. Vom intra in clubul select al tarilor in care conducatorii dau legi pentru a se gratia singuri, caci asta ar fi de fapt acest OUG. Intram in clubul select din care vom face parte noi si Vanuatu.

Romanii simpli au inteles aceste lucruri. Astfel se explica si dorinta lor de a iesi, aproape seara de seara, in incercarea disperata de a-si apara democratia.

Ronald Reagan spunea ca democratia este mereu la o singura generatie de extinctie. Chiar si cei care s-au nascut intr-o democratie trebuie sa stie ca lucrurile ar putea sa se schimbe oricand.

Uitati-va la Turcia de astazi, acolo unde un stat democratic cu institutii relativ puternice a fost subjugat de un singur om. Uitati-va la Venezuela, pe care Chavez a transformat-o dintr-o democratie intr-o dictatura socialista in care cetatenii sunt ucisi pe strazi de fortele de ordine.

Lui Liviu Dragnea ii este frica

Si, totusi, miercuri dimineata trebuie sa ne uitam catre altceva. Catre parlamentarii Puterii care au primit ordin sa nu participe la votul motiunii de cenzura.

Asta imi spune ca totusi lui Liviu Dragnea ii este frica. Simte si el ca numerosi parlamentari PSD inteleg ca drumul sinucigas pe care l-a ales pentru partid ii va lovi in final de zid.

PSD este unul dintre cele mai puternice partide socialiste din Uniunea Europeana. In cifre brute, delegatia PSD din Parlamentul European este una dintre cele mai numeroase. Cu toate acestea, reprezentantii PSD nu obtin deloc functii, nici in PES si nici in structura Parlamentului.

Iar Liviu Dragnea nu a fost vizitat de niciun lider socialist de cand a preluat puterea. Si nici el nu a facut vreo vizita la Bruxelles. Liderii PSD sunt pusi astazi sub embargo chiar de catre colegii lor de la Bruxelles, iar acest lucru se simte la Bucuresti.

Urmeaza o saptamana de foc. De aceea, sper sa fiti in continuare vigilenti. In ciuda asigurarilor date luni, nu cred ca trebuie sa excludem faptul ca doamna Dancila poate da oricand o OUG care sa dezincrimineze faptele pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea.

Scrieti-le parlamentarilor PSD!

Dar mai trebuie sa faceti ceva. Scrieti-le parlamentarilor PSD din circumscriptia dumneavostra. Spuneti-le sa voteze motiunea, spuneti-le ca va rusinati cu actualul Guvern. Spuneti-le ca vreti ca Romania sa mearga inainte, nu inapoi.

Spuneti ca modelul vostru de tara nu este Venezuela si ca veti face orice pentru ca acest lucru sa nu se intample. Spuneti-le ce spuneti si in piata, seara de seara, atunci cand iesiti sa aparati democratia. Poate ca pana acum nu v-au auzit.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
Președinta Comisiei Europene a anunțat marți, 17 septembrie, componența noii echipe a instituției. România a primit portofoliul de competențe, educație și muncă, iar acesta va fi preluat...
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în instituția europeană. România ar urma să primească o funcție...
#motiune cenzura Guvern Dancila, #ordonante urgenta coduri penale , #motiune cenzura
Comentarii
  1. E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
  2. România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
  3. Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
  4. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
  5. Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
  6. Numărul de candidați complică bătălia pentru Cotroceni și strică socotelile unor partide. Cine are de pierdut și cine are de câștigat
  7. George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
  8. Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
  9. Ciucă, mesaj către Nicușor Dan: "Ne îndreptăm împreună către victorie"
  10. Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite