Sub semnul totalei neseriozitati - cand votam motiunea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Iunie 2010, ora 18:54
3940 citiri
Sub semnul totalei neseriozitati - cand votam motiunea?
Foto: agenda.ro

Daca recapitulam circumstantele care au precedat scandalul termenelor motiunii de cenzura, ne vom simti, probabil, ca intr-un film absurd.

Asadar, decizia ca motiunea de cenzura, depusa de PSD dupa asumarea Guvernului, sa fie discutata marti 15 iunie, adica la 6 zile calendaristice dupa citirea ei in plenul Camerelor reunite, a fost luata in unanimitate de Birourile reunite ale Camerei si Senatului. Adica au votat pentru acesta decizie nu numai reprezentantii PSD si PNL, ci si cei ai PD-L, in frunte cu Roberta Anastase si Sever Voinescu. Mai rar asa consens.

Si cand totul parea batut in cuie, a venit scrisoarea lui Traian Basescu care atragea atentia ca, potrivit Constitutiei, motiunea se dezbate dupa trei zile de la citire, iar potrivit Curtii Constitutionale, termenele se socotesc in zile calendaristice, nu lucratoare. Deci termenul ar expira sambata.

Brusc, PD-L a schimbat foaia si, cu mic cu mare, s-a dezis de votul de-abia dat, avertizand chiar ca este posibil ca o eventuala demitere a Guvernului ar putea fi lovita de nulitate din cauza nerespectarii termenului. Senina, ca de obicei, Roberta Anastase a dat vina pe o lacuna la mapa tehnica a membrilor Birourilor, care nu continea referiri la decizia CCR.

PSD si PNL s-au asezat pe picioarele dinapoi, aratand ca niciodata termenul de trei zile nu a fost respectat in aceasta interpretare si, in plus, Constitutia nu ar impune un termen limita pana la care trebuie sa aiba loc dezbaterea, ci un termen de la care de-abia poate incepe dezbaterea. Adica motiunea nici nu s-ar putea dezbate la mai putin de trei zile de la citire.

PD-L acuza Opozitia ca trage de timp pentru ca nu ar vrea sa-si sacrifice sfarsitul de saptamana care, in cazul parlamentarilor, incepe de joi si se incheie marti, ca s-ar teme de mobilizarea propriilor reprezentanti, plecati acasa, si ca ar prefera sa traga de timp intr-o chestiune decisiva pentru Romania.

Opozitia ii acuza pe Traian Basescu si PD-L ca nu vor decat sa strige imaginea Parlamentului si ca se feresc de intalnirea parlamentarilor Puterii cu electoratul in colegii, intalnire care i-ar putea determina sa-si modifice parerea.

Probabil ca ambele parti au o doza de dreptate, insa grave cu adevarat sunt premisele scandalului.

Pe de-o parte, avem o mostra de crasa incompetenta si labilitate din partea PD-L. Daca juristii de la Cotroceni au dreptate, nicio mapa tehnica nu poate justifica gafa de proportii comisa in sedinta Birourilor Permanente. In grupul democrat-liberal se afla suficienti juristi, partidul este condus de un constitutionalist care nu au nicio scuza ca nu au observat aceasta depasire a termenelor. Iar daca juristii de la Cotroceni nu au dreptate, este inacceptabila aceasta schimbare radicala la ordin, mai ceva ca la instructia racanilor.

Indiferent unde e adevarul, fruntasii PD-L au cazut din nou intr-un crunt penibil.

Observam apoi ca, din nou, ne lovim de prevederi cu mult prea interpretabile ale Constitutiei. Pentru ca termenul de trei zile poate fi, intr-adevar, interpretat in amblele sensuri, intrucat ambele tipuri de termene exista in dreptul romanesc. Doar o intamplare a facut ca fisura sa nu iasa pana acum la suprafata.

Ambiguitatea este poate cea mai pacatoasa boala a legislatiei romanesti, incepand cu legea fundamentala.

Opozitia, la randul ei, este dominata de orgolii si calcule meschine. Ma intreb daca refuzul ar fi fost la fel de vehement daca propunerea privind devansarea dezbaterii motiunii venea de la, sa zicem, Marko Bela sau Marian Sarbu, in general de la oricine altcineva decat Traian Basescu.

Orice vorba sau actiune a presedintelui este primita cu ostilitate extrema, chiar inainte de a fi analizata. Este total nepotrivit si periculos ca afectele sa domine copios relatii si comunicari prin excelenta institutionale.

Apoi, daca PSD si PNL mizeaza prea tare pe presiunile din colegii asupra parlamentarilor Puterii, ma tem ca se cam inseala. Pe de-o parte, deciziile au fost deja luate, in functie de socotelile individuale ale fiecarui ales aflat acum in zona guvernarii si, se pare, cei dispusi sa riste trecerea in opozitie nu sunt atat de multi incat sa intoarca majoritatea.

Pe de alta parte, eu nu sunt convinsa ca, mai ales pe canicula, pichetarile si protestelele din teritoriu vor fi de proportii. Pana acum astfel de actiuni au fost mai degraba esecuri. Iar daca parlamentarii vor sa evite intalnirile neplacute, fiti siguri ca nu le va fi deloc greu s-o faca.

Ceea ce ar trebui sa primeze, de fapt, este interesul superior al Romanei. Iar potrivit acestuia, motiunea ar fi trebuit dezabatuta deja. Calendarul negocierilor cu FMI a ajuns la numaratoara inversa, iar riscul ratarii este urias asa ca fiecare zi in plus conteaza. E adevarat, Guvernul a balbait nepermis de mult pachetul de masuri, asumarea a venit ea insasi tarziu, dar, cu atat mai mult, continuarea tergiversarilor este periculoasa.

Daca motiunea pica si totusi masurile nu pot fi aplicate efectiv pana pe 28 iunie, pentru ca mai exista si filtrul Curtii Constitutionale, ramanem fara tansa a cincea de la FMI si implicit fara banii de la UE si BM, adica fara surse de finantare. Daca motiunea trece, Opozitia insasi are nevoie de un minim spatiu de manevra pentru a incerca o renegociere in timp record, dupa cum promite.

Un lucru e cert: lalaiala aceasta profund neserioasa nu foloseste absolut nimanui, dar se poate dovedi extrem de paguboasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune cenzura, #dezbatere motiune Basescu , #motiune cenzura
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Este cert ca PDL isi semneaza singur sentinta.Jos palaria, pentru parlamentarii PDL care-si sacrifica cariera politica pentru Basescu.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ia te uite – sa va lamuriti si domniile voastre ce am gasit eu pe net ! Nici nu mai cred ca ar mai fi ceva de zis : cititi si va veti lumina . Cum se arata viitorul .