Unde e mingea motiunii - Opozitia il suspenda iar pe Basescu?

Autor: Constantin Racaru
Marti, 08 Iunie 2010, ora 18:57
8126 citiri
Unde e mingea motiunii - Opozitia il suspenda iar pe Basescu?

Urmeaza cateva zile politice de foc. Motiunea de cenzura a fost depusa si, desi improbabil, nu este chiar imposibil ca ea sa darame totusi Guvernul. La ultima strigare lipseau vreo 17 voturi, insa situatia este atat de fluida si degringolada in PD-L atat de mare, incat este posibil ca diferenta sa mai fi scazut.

In aceasta situatie limita, ce poate spera si obtine Opozitia?

Nu cred ca PNL si PSD vor sa intre la guvernare. Ar fi impotriva logicii politice, care spune ca in astfel de vremuri e bine sa cresti in opozitie, nu sa te erodezi la putere prin inevitabile masuri de austeritate.

Indiferent ce declaratii populiste fac acum, si liberalii, si social democratii stiu bine ca odata ajunsi la putere ar fi in exact aceeasi criza ca PD-L, pentru ca situatia este atat de grava incat taierile bugetare sunt absolut inevitabile.

Sigur, pot fi salvate macar pensiile si salariile mici cu pretul majorarii fiscalitatii, al majorarii, in consecinta, a inflatiei si, de aici, cu pretul erodarii puterii de cumparare mai puternica decat vor provoca amputarile de acum. Cat despre renuntarea la clientela si la afacerile cu statul, nu cred ca PSD si PNL ar fi mai dispuse la astfel de sacrificii decat PD-L.

Victor Ponta recunoaste fatis ca nu vrea la guvernare decat dupa eventuale alegeri anticipate. Crin Antonescu, in schimb, se avanta afirmand ca ar fi dispus sa devina imediat premier al unui guvern minoritar PNL. Dl. Antonescu isi permite un asemenea eroism ipocrit, convins fiind ca probabilitatea ca Traian Basescu sa-l desemneze este egala cu zero.

Dar sa-l fereasca Dumnezeu, si pe noi de altfel, de o ironie amara a presedintelui care sa-i accepte oferta pentru a-l ingropa. Caci un guvern minoritar in astfel de vremuri nu este decat carne de tun. Romania a platit scump guvernarea minoritara Tariceanu sub santaj PSD in vremuri de crestere economica. Nu vreau sa ma gandesc ce ar fi acum. Daca nu e ipocrit, inseamna ca presedintele PNL traieste pe cu totul alta lume.

Si tocmai pentru ca puterea nu este dorita, observam ca, in acest moment, o alianta PSD+PNL nu mai este deloc probabila. Fiecare dintre partide vorbeste despre guvernari pe cont propriu, acum sau dupa alegeri, iar filosofiile fiscale promovate de fiecare, impozit progresiv vs cota unica, par ireconciliabile. Cu alte cuvinte, fiecare partid incearca sa-si radicalizeze pozitia, inclusiv doctrinar, pentru a-si securiza electoratul.

Dar trecerea motiunii nu inseamna neaparat preluarea guvernarii de catre opozitie, ci doar demiterea Guvernului. Si de aici se deschid multe posibilitati.

Daca motiunea trece inseamna ca PD-L si Traian Basescu nu mai au majoritate. In aceste conditii cele trei propuneri succesive de premier formulate de Traian Basescu pot fi trantite deschizand calea spre alegeri anticipate care ar arunca PD-L pe o pozitie marginala. E drept, dizolvarea Parlamentului trebuie semnata de Traian Basescu, insa nici presedintele nu ar putea intinde la infinit jocul guvernelor respinse.

Apoi, este posibil ca PSD si PNL sa bata in poarta presedintiei cu o propunere comuna de premier, asa cum s-a intamplat in toamna anului trecut, o propunere facuta tocmai pentru ca presedintele sa o respinga. Si asta pentru ca noua majoritate ar putea face acum ceva ce nu putea face in toamna, adica sa declanseze o noua procedura de suspendare a lui Traian Basescu. Iar daca ar ajunge acum la referendum, presedintele si-ar putea pierde mandatul.

Asadar, prin aceasta motiune de cenzura Opozitia nu umareste in niciun caz ajungerea la putere, ci, minimal, un exercitiu de imagine, iar maximal, fortarea anticipatelor si/sau demiterea lui Traian Basescu. Daca va fi sau nu asa, depinde strict de parlamentarii PD-L. Acolo e, de fapt, mingea. De acolo pot veni marile tradari care sa schimbe raportul de forte din Parlament.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Opozitia va fi bantuită de cosmarul lui Băsescu iar, si iar, si iar,... pe cat de mult SLUGOII COMUNISTI isi doresc inlaturarea lui Băse pe atat de mult vor innebuni acestia pt. că nu au nici o sansă! Hă, Hă, Hă!