Victoria amara a lui Emil Boc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 13:50
6865 citiri
Victoria amara a lui Emil Boc

Dupa cum era de asteptat, motiunea de cenzura a picat. La limita insa, cu doar opt voturi diferenta, in urma unei zile de foc si la propriu si la figurat, atat in afara cat si in interiorul Parlamentului. Scorul are o morala foarte importanta.

Observam ca am avut mai multe voturi in favoarea motiuni 228, chiar daca insuficiente, decat impotriva ei, 197. Aceasta ierarhie, combinata cu numarul infim de voturi lipsa in tabara opozitiei, ne arata degringolada din majoritate si o mare problema pentru urmatoarea perioada. Ea va deveni oficiala daca PD-L se va tine de cuvant si-i va exlude pe democrat liberalii care au votat in favoarea motiunii, adica cel putin pe Silviu Prigoana, Teo Tandafir, Mircia Giurgiu, Georgica Severin si Clement Negrut. UNPR a anuntat deja ca-i exclude pe cei patru sustinatori ai motiunii. E aici si o lectie despre politica bazata pe tradare si tradatori si ea ar merita, cu alta ocazie, dezvoltata.

Votul de astazi ne arata ca, de fapt, guvernul nu mai are majoritate, ceea ce este extrem de grav in conditiile actuale, cu atat mai mult cu cat opozitia mai pregateste o motiune de cenzura. Intr-o situatie similara, la motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, picata cam la fel, Traian Basescu spunea ca executivul nu mai are, in fapt, legitimitate. Recastigarea acesteia ar trebui sa devina o prioritate zero si sunt convinsa ca preseidintele stie acest lucru. Cum?

In primul rand, printr-o schimbare de substanta la nivelul cabinetului. O remaniere ar fi total insuficienta, chiar daca i-ar atinge pe cativa dintre greii PD-L.

In primul rand, acest guvern ar trebui condus de un alt premier, pentru ca Emil Boc, cel care si-a scapat ministrii din mana, fiind chiar sabotat de acestia, cel care a promis pana in preziua venirii FMI ca nimeni nu se va atinge de pensii si salarii, nu mai are credibilitatea necesara unei functii atat de inalte. Ar fi nevoie de o echipa cu mult mai mica, alcatuita din persoane cu profil cat mai aproape de al unor tehnocrati, adica oameni care sa nu poata fi asociati cu clientela de partid si condusi de un alt premier, dupa acelasi profil.

Avantajele ar fi multiple: pentru economie ar exista sansa unei relansari egale cu zero acum, in plan social ar putea incepe, cat de timid, reconstruirea increderii intre guvernanti si guvernati, iar in interiorul partidului ar putea atenua tensiunile imense dintre parlamentari si teritoriu, pe de-o parte, si ministrii, care sunt si cei mai inalti lideri PD-l, pe de alta parte, tensiuni care ameninta acum majoritatea . Daca asta nu se schimba este posibil ca la urmatoarea incercare rezultatul sa nu mai fie favorabil guvernului, nici macar asa la limita cum a fost acum, caci 8 voturi nu sunt chiar atat de multe, atunci cand ai plecat de la o diferenta de vreo 23.

Ma tem insa ca asa ceva nu se va intampla. Cel mult, vom vedea o oarecare improspatare de imagine, cu cativa ministrii de mai mica importanta, inalturati pentru a permite o mai buna reprezentare a UNPR, care trebuie sa-si primeasca recompense pentru sustinerea guvernului. Marian Sarbu a plecat din PSD cu gandul si inima la ministerul Muncii si nici Cristian Diaconescu n-ar refuza Externele. Nu cred ca vor pleca din guvern nici Elena Udrea, nici Gabriel Oprea, nici Vasile Blaga.

Iar daca pleaca Radu Berceanu cu pretul consolidarii Elenei Udrea, mai bina lipsa, caci o restructurare facuta doar pentru reglarea conturilor interne din PD-L, intre personaje la fel de toxice, nu aduce niciun beneficiu. In schimb, ii vad sacrificati doar pe ministrii precum Seitan sau Funeriu, poate chair Vladescu, pentru a lasa impresia ca s-a schimbat ceva. Ei bine, asa nu s-ar schimba nimic, desi e atat de multa nevoie de schimbare.

Apoi, parlamentarii PD-L asteapta din Palatul Victoria ceva mai multa coerenta si masuri de relansare economica, caci daca nu creste economia cascavalul pentru clientela va fi din ce in ce mai mic si sansele de revenire la nivelul anterior macar al pensiilor vor fi nule, iar perderile financiare si electorale ale democrat liberalilor vor fi tot mai mari.

Una peste alta, e bine ca motiunea a picat, pentru ca, prin intrarea in vigoare a masurilor de maxima urgenta, a fost evitata intreruperea acrodului cu FMI. In aceste conditii, dupa cum spune Mihai Tanasescu, este putin probabil ca Romania sa nu obtina a cincea transa de bani si, la fel de important, lumina verde de la FMI.

Acum insa, puterea are nevoie sa puna urgent pe masa celelalte solutii, acelea cu adevarat anticriza, adica de relansare a economiei. De ele depinde si viitorul tarii si al PD-L.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#motiune cenzura Guvern Boc, #motiune cenzura picat, #PSD motiune cenzura , #motiune cenzura