Camera Deputaților a adoptat un punct de vedere favorabil guvernului la sesizarea CCR pe moţiune

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 16:53
2195 citiri
Camera Deputaților a adoptat un punct de vedere favorabil guvernului la sesizarea CCR pe moţiune
Comisia pentru constituţionalitate de la Senat a adoptat, marţi, un punct de vedere favorabil premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pe tema moţiunii de cenzură FOTO Facebook/ Guverul României

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis să-și însușească punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, a declarat marţi, 14 septembrie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Florin Roman.

Roman a spus că punctul de vedere al Comisiei senatoriale de constituţionalitate, care este unul favorabil poziţiei Guvernului, va fi transmis Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor.

"Eu am informat colegii că mâine avem termen de răspuns din partea Parlamentului, care înseamnă Camera Deputaţilor şi Senatul, şi nu înseamnă un conflict între premier, între preşedintele Camerei şi între preşedintele Senatului. Colegii de la Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat un punct de vedere. I-am întrebat pe colegii mei, dat fiind faptul că mâine expiră acest termen, dacă avem o poziţie comună Camera Deputaţilor şi Senat. Au fost trei propuneri. Colegii de la AUR au propus un punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Cameră.

Domnul vicepreşedinte Grindeanu le-a explicat că sunt alte atribuţii ale celor de la Cameră faţă de cei de la Senat. Această propunere a căzut la vot. A fost o propunere din partea colegilor de la USR ca un punct de vedere să fie cu acordul celor de la Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate, această propunere a picat la vot. Şi a fost propunerea de a ne însuşi punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Senat, aprobată de Biroul permanent", a afirmat Roman, după şedinţa conducerii Camerei.

El a mai spus că Departamentul Legislativ al Camerei Deputaţilor a transmis că nu are finalizat un punct de vedere pe această temă.

Întrebat dacă preşedinţii celor două Camere au avut un cuvânt de spus în privinţa acestor puncte de vedere, Roman a precizat: "Discuţiile exprimate în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor au opinat că avem de a face cu un conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament, nu între premier, preşedintele Camerei şi preşedintele Senatului".

Roman a menţionat că va semna acest punct de vedere, având în vedere că exercită atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

El a mai precizat că propunerea lui a fost aprobată cu 9 voturi 'pentru', 3 'împotrivă' şi o abţinere.

Comisia pentru constituţionalitate de la Senat a adoptat, marţi, un punct de vedere favorabil premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pe tema moţiunii de cenzură, 8 parlamentari PNL, PSD şi UDMR votând în susţinerea existenţei unui conflict constituţional, iar cei 3 reprezentanţi ai USR şi AUR au votat împotrivă, a scris, pe Facebook, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru.

Comisia solicită CCR, în punctul de vedere, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern.

"Biroul permanent al Senatului susţine că moţiunea de cenzură cu titlul: 'Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!' a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României", se arată în punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă şi 10 abţineri,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#guvern, #Parlament, #motiune de cenzura , #motiune de cenzura