Camera Deputatilor voteaza marti motiunea initiata de PDL pe tema Oltchim

Marti, 05 Martie 2013, ora 07:30
1534 citiri
Camera Deputatilor voteaza marti motiunea initiata de PDL pe tema Oltchim

Plenul Camerei Deputatilor urmeaza sa voteze, marti, motiunea simpla initiata de Partidul Democrat Liberal privind situatia de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea.

Deputatii au dezbatut, in plenul de luni, motiunea intitulata "Guvernul Ponta - fabrica de someri", PDL solicitand asumarea raspunderii pentru situatia combinatului Oltchim de catre ministrii Daniel Chitoiu si Varujan Vosganian, scuze publice din partea premierului Victor Ponta catre salariatii de la Oltchim "pentru minciunile si cinismul Guvernului", precum si prezentarea rapida a planului de redresare/ privatizare a combinatului.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, la dezbaterea motiunii, ca administratorii judiciari vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat privind cauzele care au dus la situatia de la Oltchim, iar in aprilie va fi convocata adunarea creditorilor carora li se va prezenta planul de redresare a combinatului, care are in vedere salvarea acestuia prin privatizare.

"Am facut eforturi considerabile sa fie asigurata o functionare minima a combinatului. Inventarierea tuturor ipotecilor a dus la descoperirea unora care pot fi renegociate. Am demarat cu bancile creditoare negocieri pentru a obtine un nou imprumut care sa permita functionarea la o capacitate mai mare.

In scurt timp va fi numit administratorul special si va fi negociat cu creditorii un contract pentru o formula de management privat, singura care ar putea sa redea increderea partenerilor comerciali de a colabora cu Oltchim. Plata obligatiilor salariale va fi conditionata pe viitor de modul in care se va asigura utilizarea capacitatilor productive.

La jumatatea lunii martie, noua echipa manageriala va prelua atributiile. In 12 martie, administratorii judiciari vor prezenta un raport detaliat in legatura cu cauzele care au dus la situatia de la Oltchim. In aprilie, va fi convocata adunarea creditorilor carora administratorii judiciari le vor prezenta planul de redresare si care are in vedere salvarea Oltchim prin privatizare", a explicat Vosganian.

La randul sau, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante, a afirmat ca, la momentul la care a preluat mandatul, Oltchim avea o datorie totala de 700 de milioane de euro, iar oamenii nu isi mai primisera salariile de trei luni, el subliniind ca "jaful de la combinat se inscrie in modul in care PDL a patronat contractele oneroase ale baietilor destepti".

Semnatarii motiunii sustin ca, in perioada guvernarii PDL, s-au facut eforturi serioase pentru rezolvarea situatiei combinatului, printre care preluarea de catre Oltchim a platformei petrochimice de la Arpechim, demararea procedurii de conversie a datoriilor statului si principalilor creditori in actiuni, astfel mentinandu-se locurile de munca.

In motiune se arata ca "in 2011 Guvernul PDL a incheiat un contract de consultanta cu societatea Pricewaterhouse Coopers in vederea privatizarii Oltchim", audit in urma caruia s-au indicat ca solutii gasirea unui "investitor strategic pentru privatizare, conversie prealabila obligatorie a creantei AVAS in actiuni, integrarea rafinariei Arpechim in procesul de privatizare (cu implicarea statului pentru preluarea prin negociere de la OMV Petrom)", precum si doua etape de privatizare - "depunerea de oferte publice neangajante in prima etapa si licitatia cu oferte in plic in cea de-a doua etapa".

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....
Comentarii