Editorial: Ia sa tiparim noi si niste bani

Marti, 15 Iunie 2010, ora 08:39
2827 citiri
Editorial: Ia sa tiparim noi si niste bani

Nici ca se putea sa vina mai prost ideea unui nou acord cu FMI decat inaintea dezbaterii motiunii de cenzura. Nu ca parlamentarii nu si-ar fi definitivat optiunea. Zarurile sunt aruncate: pica sau nu pica.

Conteaza insa, cel putin asa ma iluzionez, si starea de spirit generala, valul emotional. Cetatenii care si-au gasit resurse sa inghita masurile de austeritate, fie ca a facut-o din resemnare, sau dand credit Guvernului Boc ca alta cale nu exista, au acum un nod in gat.

Nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva acuzatiile opozitiei la adresa puterii, nepriceperea gandirii unei strategii pe termen scurt si mediu, dublata de o disperare care impinge la masuri haotice, n-au si un sambure de adevar. Pentru ca ce insamna un nou acord? Recunoasterea inca o data a incapacitatii identificarii unor solutii apte sa insanatoseasca economia.

Prima oara am inteles: pe de-o parte trebuiau platite pensiile si salariile bugetarilor, deoarece veneau alegeri prezidentiale, iar maniera criminala de-a impovara bugetul pentru un castig electoral a devenit a doua natura a guvernantilor.

De cealalta, trebuia stabilizat leul si era necesar un semnal catre pietele internationale ca Romania nu se afla cu un picior in faliment. Retragerea capitalului bancar catre centrele vestice ar fi insemnat o catastrofa, chiar si in conditiile in care creditarea merge cu doua viteze: lesinata sau excesiv de prudenta, cu garantii de trei ori cat imprumutul si dobanzi aiuritoare.

Transele au intrat, desi Romania nu si-a indeplinit obligatiile: ierarhizarea salarizarii, legea pensiilor, raspunderea fiscala se zbat pe planseta, aparatul birocratic e bine-merci, pentru datoriile istorice nu exista solutie. In plus, minteam la greu ca asanam tuburile de dren, dupa cum a marturisit ministrul de Finante.

Un al doilea acord ridica semne serioase de intrebare daca acest guvern este in stare sa aiba viziune. La prima vedere, afirmatia lui Vasile Blaga, ca o noua intelegere ar reprezenta un semnal in urma caruia Romania ar putea accesa bani cu dobanda mica, pe langa cei incasati de la Fond, pare in regula.

Unde sa mearga insa acesti bani? Daca ar avea ca destinatie investitiile am spune ca guvernul gandeste pe termen lung. O asemenea posibilitate are desigur in minte si Mihai Tanasescu. Care, insa, a afirmat ca Romania trebuie sa evite tipul de acord care prespune un nou credit.

Fara un plan de afaceri la scara nationala, ramane intrebarea cum vom rambursa banii primiti pana acum, aproape 10 miliarde de euro. Aici, guvernul nu a avansat nicio foaie de parcurs, se cunoaste doar ca varful de plata se afla in 2012-2013 si inseamna peste 5 miliarde de euro. Explicatia cea mai la indemana ar fi ca puterea nu are un raspuns, de vreme ce nu l-a produs. Sau va fi activata, pana la urma, "varianta neincrederii", care presupunea, in afara de scaderea lefurilor bugetarilor cu 20 de procente, cresterea TVA la 24 la suta si a cotei unice la 20?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#motiune cenzura Guvern Boc, #masuri austeritate motiune cenzura , #motiune