O majoritate pe muchie de cutit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 13:53
4541 citiri
O majoritate pe muchie de cutit

Guvernul Boc are sanse foarte mari sa primeasca votul de investitura al Parlamentului. Toti ministrii au primit avize pozitive pe banda rulanta, chiar si cei mai controversati. Ministrii demisi prin motiune si respinsi cand faceau parte din echipa Croitoru au fost gasiti acum numai buni pentru a face parte din noul guvern. Pana si impotriva Elenei Udrea, pe care mai ieri parlamentarii doreau sa o trimita in ancheta penala, nu au existat decat patru voturi impotriva.

In privinta deciziei plenului, matematica zice ca exista o majoritate care are trei voturi in plus. In final, vor fi probabil chiar mai multe voturi in favoarea guvernului, pentru ca, nu-i asa, parlamentarii nu vor sa riste cu niciun chip deschiderea drumului catre anticipate.

De fapt, votul de investitura ar trebui sa fie ultima grija a a echipei Boc. Problemele vor veni abia dupa aceea si nu vor fi mici.

Viitorul guvern are de luat masuri extrem de nepopulare prevazute in acordul cu FMI. E greu sa impui reformele de dreapta pe care ti le-ai propus mizand pe aceasta majoritate parlamentara, bazata periculos de mult pe tradatori.

Daca aruncam o privire in barca independentilor, avem toate motivele sa ne ia ameteala. Cum Gabriel Oprea a facut pasul decisiv spre ministerul Apararii, conducera grupului celor 23 de independenti revine fostului social-democrat Eugen Nicolicea, unul dintre cele mai sinistre personaje ale politicii romanesti. Domnia sa poate fi calificat oricum numai ca reformist nu, iar daca intr-o zi vantul mai cald va bate din alta directie, este foarte posibil sa intoarca panzele fara scrupule si explicatii. La fel ar putea face si alti parlamentari ajunsi independenti dupa o cariera remarcabila de traseisti politici, precum Marian Bobes, de exemplu.

E drept, cei mai multi dintre independenti sunt fosti liberali, deci, teoretic, ar trebui sa fie adeptii unor reforme de dreapta pe care liberalii le-au ratat din cauza dependentei de PSD. Mi-e insa greu sa inteleg cum oameni cu asemenea convingeri ferme i-ar fi acceptat drept sefi pe Gabriel Oprea si Eugen Nicolicea, a caror singura credinta ferma este oportunismul.

Una peste alta, e greu sa te bazezi pe fidelitatea acestor oameni, mai ales atunci cand ar putea fi vorba despre masuri care sa le lezeze interesele personale, incepand cu orice masura de reforma politica. Ma intreb daca acesti oameni vor fi vreodata de acord cu, de exemplu, reducerea numarului de parlamentari, cu unicameralismul sau macar cu un vot uninominal autentic. Un guvern care depinde de votul traseistilor tradatori, chiar daca ei se vor inmulti pe parcurs, este un guvern foarte slab.

La ce ne putem astepta? La un nou traseu plin de sincope. La primul stranut al independentilor sau la primul accident de mobilizare a propriilor parlamentari, ceea ce s-a mai vazut de multe ori, Cabinetul Boc se poate trezi cu proiecte importante respinse sau chiar cu vreo motiune de cenzura trecuta. Sigur, nu vom ajunge la anticipate caci nu le vrea nimeni, dar perspectiva de a tot schimba guverne nu este exact ceea ce i-ar trebui Romaniei in aceasta perioada.

Dar, in mod paradoxal, un asemenea guvern intr-o astfel de perioada, pune mare responsabilitate si pe umerii Opozitiei, in special ai liberalilor. Au respins intrarea intr-o guvernare de dreapta, invocand consecventa si principiile. A fost, cred, o ipocrizie, pentru ca tocmai principiile si consecventa ar fi trebuit sa-i trimita intr-o guvernare de dreapta intr-un moment in care tara ori primeste reforme, ori o ia pe urmele Greciei. Dar, sa zicem ca au fost sinceri. Daca este asa, atunci din Opozitie ar trebui sa sustina neabatut masurile reformiste ale guvernului Boc.

In schimb, daca vom vedea PNL votand cot la cot cu PSD impotriva reformelor si restructurarilor atat de necesare, isi vor scrijeli singuri pe frunte ipocrizia si isi vor pierde electoratul de dreapta, care exact astfel de reforme asteapta.

Si cum in tot raul exista si un bine, perioada grea care vine ar putea da ocazia unor clarificari esentiale. Fara blestemul sau pretexul unui partener sabotor, PD-L va avea pentru prima data ocazia sa-si dovedeasca pretinsa apetenta reformista si orientarea certa de dreapta. Iar PNL va avea ocazia sa arate ca pretinsa consecventa nu este doar o obsesie antiBasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#vot validare Guvern Boc, #vot Parlament Guvern Boc, #reforme Guvern Boc, #masuri anticriza Guvern Boc , #motiune