Zi plina in Parlament: Doua motiuni, pe masa alesilor

Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:10
3125 citiri
Zi plina in Parlament: Doua motiuni, pe masa alesilor

Senatorii urmeaza sa dezbata, in sedinta plenului de marti, motiunea simpla intitulata "SOS: Sanatatea in Romania lui Ponta respira artificial! Romanii mor cu zile", prin care senatorii liberali, semnatari ai motiunii, solicita demisia ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Potrivit liberalilor din Senat, exista "grave" probleme in sistemul sanitar, acestia referindu-se la subfinantarea Sanatatii, la deficitul de materiale sanitare si medicamente existent, precum si la faptul ca un numar mare de medici si asistente medicale parasesc unitatile medicale pentru a profesa in strainatate. Totodata, situatia Institutului "Cantacuzino" a fost prost gestionata, sustin liberalii.

"Consideram indreptatita solicitarea demisiei ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si desemnarea unei alte persoane care sa-si asume gestionarea eficienta si responsabila a sectorului de sanatate", spun liberalii.

PNL mai solicita, prin motiune, alocarea unor sume suplimentare, prin rectificare bugetara, pentru sustinerea programului de reforma in Sanatate, realizarea unui program coerent de investitii, stoparea migratiei medicilor prin elaborarea unui program prin care tinerii absolventi ai facultatilor de medicina sa fie incurajati si motivati sa ramana in sistemul medical romanesc prin crearea unor conditii de munca decente, salarizare corespunzatoare, conform competentei si performantei, regandirea sistemului de salarizare a personalului din sanatate, precum si asigurarea asistentei medicale in mediul rural.

Liberalii considera ca, in contextul alocarii a 4% din PIB, nu se poate vorbi despre reformarea sistemului de sanatate.

Potrivit PNL, Romania detine recorduri "triste", aflandu-se pe primele locuri intre tarile UE in ceea ce priveste mortalitatea infantila, incidenta cazurilor de tuberculoza, dar si cea mai redusa speranta de viata.

"Guvernul ar fi trebuit sa procedeze astfel incat serviciile medicale sa devina eficiente. (...) Oriunde privim in sanatate constatam dezinteres si degringolada", se arata in motiune.

Liberalii dau ca exemple Institutul "Cantacuzino", "modul deplorabil in care Guvernul a gestionat implementarea cardului de sanatate", faptul ca taxa clawback a ajuns sa fie "o povara" fiscala.

Motiunea simpla a fost depusa in plenul Senatului de miercuri de catre viceliderul grupului PNL Dorin Dobra, fiind cea de-a treia actiune de acest fel initiata de senatorii liberali in aceasta sesiune, dupa cele prin care s-au solicitat demisiile ministrilor Muncii si Agriculturii si care au fost insa respinse.

"PSD curenteaza banul public - bonusuri uriase, contracte cu dedicatie si secrete de stat la Transelectrica"

De asemenea, motiunea simpla "PSD curenteaza banul public - bonusuri uriase, contracte cu dedicatie si secrete de stat la Transelectrica" va fi dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor, iar miercuri va fi votata.

Razboi in Parlament: Acuzat ca a "smecherit" Transelectrica, Ghita il face pe Orban "politruc batran"

Motiunea este initiata de deputatii PNL. Acestia ii cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, sa ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influenta PSD".

Potrivit motiunii, companiile de stat, in special cele din domeniul energiei, au devenit in mandatul de premier al lui Victor Ponta "anexe" ale partidului condus de acesta, prin care "sunt alimentate firmele si buzunarele prietenilor politici ai guvernarii PSD-iste".

Initiatorii sustin ca, votand aceasta motiune, deputatii vor da un semnal serios ca Transelectrica trebuie sa iasa din sfera "de influenta toxica a PSD-ului" si il vor obliga pe ministrul Economiei sa ia decizii "responsabile" si "radicale", prin care compania sa nu mai fie locul in care sunt satisfacute "castigurile clientelei PSD-iste", respectiv "orgoliile politice de moment", sacrificandu-se astfel interese majore de politica energetica.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#motiune sanatate Senat, #motiune Transelectrica Camera Deputatilor , #motiune