Cum s-a ajuns sa se voteze motiunea de cenzura marti, 15 iunie

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 19:57
3175 citiri
Cum s-a ajuns sa se voteze motiunea de cenzura marti, 15 iunie
Foto:Arhiva

Stenogramele sedintelor Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului arata foarte limpede cum au stabilit cei din conducerea Parlamentului data de marti, 15 iunie, ca zi pentru dezbaterea si votarea motiunii de cenzura.

De asemenea, din textele postate pe site-ul Camerei Deputatilor reiese ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, pare sa fi devenit, in numai o saptamana, mult mai intelegator in legatura cu restrictiile impuse de Constitutie in privinta termenelor.

Astfel, in timp ce in sedinta din 2 iunie Mircea Geoana declara ca "data dezbaterii motiunii de cenzura va fi stabilita la maxim 3 zile de la data prezentarii motiunii de cenzura in sedinta comuna pe 7 iunie acesta spunea: din punct de vedere strict practic, nevorbind de termene in sens ingust(...) marti ar putea fi o zi convenabila".

Data de 15 iunie a fost votata de parlamentarii din Birourile Permanente reunite la propunerea viceliderului PSD din Camera Deputatilor, Aura Vasile.

Aceasta l-a "linistit" pe deputatul PD-L Ioan Oltean, care avea nelamuriri in privinta modului in care se numara cele 3 zile de la citirea si pana la votarea motiunii, spunandu-i ca : Perioada zilelor se calculeaza din Codul de procedura civila pe zile libere, acolo unde prima si ultima zi nu se numara si atunci ne incadram in termen si marti este acoperitor.

Joi, presedintele Traian Basescu a atentionat insa ca exista decizii ale Curtii Constitutionale care spun ca zilele respective intra la numaratoare.

Basescu cere devansarea dezbaterii motiunii de cenzura

Basescu cere devansarea motiunii - vezi reactiile PD-L, PSD si PNL

Fragmente din stenogramele celor doua sedinte ale Birourilor Permanente reunite

Stenograma sedintei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului din 2 iunie 2010 ora 13:00

Lucrarile au fost conduse de domnul Mircea-Dan Geoana - presedintele Senatului, asistat de doamna Roberta Alma Anastase - presedintele Camerei Deputatilor.

.....

Domnul Mircea-Dan Geoana:

(...) As dori sa ne aplecam asupra punctului 1 referitor la calendarul activitatilor care urmeaza a fi desfasurate si aprobate de catre noi.

Prima chestiune cu care suntem sesizati, si aici este libertate sa se voteze evident cum considera fiecare membru al Biroului reunit: stabilirea unei date limita de depunere a amendamentelor. (...)De aceea, va propun un termen de trei zile incepand de astazi pentru depunerea de amendamente la cele doua proiecte de lege transmise spre angajare de catre Guvernul Romaniei celor doua Camere.

Domnul Valeriu Stefan Zgonea:

Inclusiv ziua de astazi, sau exclusiv?

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Inclusiv ziua de astazi, asa cum am facut de fiecare data. In clipa in care am luat votul, ziua respectiva a fost considerata ca zi calendaristica operationala, si asta ar insemna termen final, haideti sa spunem pentru ca este totusi o ora inaintata, vineri, orele 20,00, pentru incheierea procesului de depunere de amendamente, deci trei zile si cateva ore, evident si pana reusim sa comunicam parlamentarilor nostri deciziile noastre de astazi.

Deci pana vineri orele 20,00 perioada de depunere de amendamente.

.......

Domnul Mircea-Dan Geoana:

(...) Va propun un plen reunit la ora 16.00 pe un text si ora 17.00 un al doilea plen reunit pentru angajarea raspunderii pe al doilea proiect de lege.

....

As dori de asemenea, sa informez Biroul permanent reunit ca in situatia in care in termen de 3 zile, conform Constitutiei, va fi introdusa o motiune de cenzura, acest lucru este la latitudinea grupurilor parlamentare in interval de 3 zile de la angajarea raspunderii de catre primul ministru in numele Guvernului.

De aceea, in conditiile in care o motiune de cenzura va fi depusa si din cate inteleg Opozitia a anuntat aceasta intentie, va depinde calendarul dezbaterii acestei motiuni de data la care cei care vor dori sa depuna o motiune o vor face in fata Parlamentului.

Din momentul in care motiunea a fost anuntata si prezentata in plenul reunit, avem un interval de 5 zile programarea dezbaterii motiunii propriu-zise si votul - pozitiv sau negativ - cu privire la soarta Guvernului. Aceste intervale sunt regulamentare, constitutionale, obligatorii. De aceea, practic daca luni, asa cum am decis, Guvernul isi va asuma raspunderea, imediat dupa aceea curge 3 zile pentru depunerea motiunii si din momentul depunerii motiunii si a prezentarii in plenul reunit inca 5 zile in care vom detine data la care aceasta motiune va fi dezbatuta.

...

Domnul Ioan Oltean:

In articolul 113 din Constitutie, alineatul 3 spune ca motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta plenului celor doua Camere.

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Nu, iertati-ma! Maxim 5 zile pentru prezentare din momentul in care se anunta si din clipa in care se face lecturarea textului motiunii de cenzura in plen inca 3 zile pentru dezbaterea acesteia. Este corect.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule presedinte, articolul 114: Guvernul este demis daca motiunea de cenzura este depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului.

Deci, se prezinta programul, in termen de 3 zile se depune motiunea de cenzura. Mai departe...

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Si dupa aceea mai sunt 5 zile pentru dezbaterea acesteia.

Domnul Ioan Oltean:

Motiunea de cenzura - este articolul 113 din Constitutie, eu citesc din Constitutie - se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta plenului celor doua Camere. 3 sunt nu 5.

...

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Deci, sunt doi pasi. Primul pas este stabilirea datei de prezentare a motiunii de cenzura. Aceasta data va trebui sa vina din partea Birourilor reunite in cel mult 5 zile de la depunere, cu semnaturi, cu tot ce inseamna verificarea de catre echipele tehnice a validitatii, in interior de 5 zile trebuie sa stabilim data dezbaterii motiunii de cenzura care va fi stabilita la maxim 3 zile de la data prezentarii motiunii de cenzura in sedinta comuna. Aceasta este procedura constitutionala si regulamentara pe care o vom respecta in mod evident.

Stenograma sedintei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului din 8 iunie 2010 ora 14:00

...

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Prezentarea motiunii se va face maine, la ora 10,30.

Pasul doi obligatoriu, pasul politic propriu-zis este stabilirea datei de dezbatere a motiunii de cenzura, deci ziua votului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aici avem o exigenta constitutionala si cred ca doar luni putem sa dam votul pe motiune.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna presedinte, cred ca ar fi bine ca dezbaterea motiunii sa aiba loc marti, incepand cu ora 14,00. De ce? Pentru ca luni este zi de luni, colegii mai au probleme cu avionul sau stiu eu ce si de aceea propunem ca sedinta sa fie marti la ora 14,00.

In legatura cu timpii acordati si de intrarea in spatiu, conform Constitutiei...

Domnule vicepresedinte Oltean, vreau sa va explic, pentru ca stiu la ce va uitati. Perioada zilelor se calculeaza din Codul de procedura civila pe zile libere, acolo unde prima si ultima zi nu se numara si atunci ne incadram in termen si marti este acoperitor.

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Noi am avut sedinta Biroului permanent al Senatului. Daca-mi dati voie, prezint punctul de vedere al Biroului permanent al Senatului. Noi ar fi trebuit sa avem un plen maine si programul presedintelui Parlamentului European a perturbat acest program.

De asemenea, noi avem luni dupa-amiaza plen cu destul de multe termene scadente. Deci, din punct de vedere strict practic, nevorbind de termene in sens ingust, si pentru noi ziua de luni ar fi o zi pe care am prefera sa o dedicam dezbaterii in Senat si, eventual, marti ar putea fi o zi convenabila.

Marti la ora 14,00?

Domnule senator Igas, va rog.

Domnul Traian Constantin Igas:

Multumesc, domnule presedinte. Ne-am consultat, aici, liderii grupurilor de la Senat si cu colegii de la Camera Deputatilor. De acord, marti.

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Marti, ora 14,00. De acord? Obiectiuni? Nu. S-a aprobat dezbaterea motiunii de cenzura marti, ora 14,00.

(Discutii, proteste)

Din sala: De ce la ora 14,00?

Domnul Mircea-Dan Geoana:

Aceasta a fost sugestia facuta de viceliderul Grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC din Camera Deputatilor, doamna Aurelia Vasile, ora 14,00.

(Discutii, consultari)

Am decis, ora 14,00, marti. Timpii alocati sunt cei obisnuiti, pe care-i cunoasteti. Aveti textul motiunii.

...

Domnul Cornel Popa:

Si noi ne-am consultat, mai multi colegi, aici si se pare ca exista o parere destul de bine conturata vizavi de ora 10,00 dimineata pentru motiune, marti. Aceasta este propunerea noastra.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu cred ca este bine ora 10,00, domnule presedinte. Noi am propus ora 14,00 si cred ca ar trebui, daca sunt doua propuneri, sa supunem votului.

Domnul Mircea-Dan Geoana:

In regula, prima propunere ora 14,00, ora dezbaterii motiunii, marti. Cine este pentru ora 14,00? Va rog sa votati.

Pentru ora 10,00 cine este in favoare? Va rog sa votati.

Cu majoritate de voturi, Birourile permanente reunite au aprobat dezbaterea motiuni marti la ora 10,00.

Multumesc foarte mult.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mircea Geoana motiune cenzura, #motiune cenzura , #motiune