Demagogia motiunilor care nu conteaza

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 22:48
2178 citiri
Demagogia motiunilor care nu conteaza

Opozitia a pus tunul motiunilor simple pe Guvern. Aproape ca nu e saptamana si domeniu care sa scape fara depunerea sau dezbaterea macar a uneia intr-una din Camere. Rand pe rand, Sanatatea, Munca, Transporturile, Apararea - toate au fost astfel atacate. Se pregateste Agricultura.

Intr-un fel, e normal. Pana la urma, ce alta cale de atac in afara de motiune, simpla sau de cenzura, are Opozitia? Cu atat mai mult o opozitie tot mai contractata, cum este cea actuala. Doar ca acest instrument al motiunilor simple este unul strict de imagine, cat timp, in actuala configuratie politica, nicio motiune nu are sanse sa treaca. Toate au fost, de altfel, respinse pe banda rulanta.

Si chiar daca ar trece, motiunile simple nu au niciun efect practic. In 2007, dupa adoptarea unei motiuni simple impotriva Monicai Macovei, ministrul Justitiei de atunci, Curtea Constitutionala a decis ca premierul nu poate fi obligat sa revoce ministrul impotriva caruia a fost adoptata motiunea simpla. Este insa obligat sa tina cont de masurile prevazuta de motiune. O obligatie absolut teoretica, pentru ca toate aceste motiuni simple, luate la puricat, nu sunt decat declaratii de bune intentii si propuneri total rupte de realitate, cu alte cuvinte pure exercitii demagogice.

Sa luam exemplul motiunii impotriva lui Radu Berceanu in care PSD, sustinut de PNL, il acuza pe ministrul Transporturilor ca nu construieste autostrazi si a incheiat contracte dubioase. Perfect de acord. In plus, Radu Berceanu a reusit performanta de a avea cea mai proasta absorbtie a fondurilor europene, undeva in jur de 5%, desi toata ziua se jeleste ca nu sunt bani pentru autostrazi. Este un repros pe care i l-a facut si Traian Basescu.

Dar sa ne uitam cine introduce aceasta motiune. In perioada 2000-2004, cu PSD la putere, au fost construiti exact atatia kilometri de autostrada pentru cata obtinuse deja finantare precedentul ministru al Transporturilor, Traian Basescu. Au fost dati in folosinta 100 de km de autostrada, din cei 800 pe care-i promisese PSD.

Cat despre contractele dubioase incheiate de PSD, sa nu-l mentionam decat pe cel cu Bechtel. Nu-mi aduc aminte ca PSD sa fi investit vreun sfant in infrastructura feroviara, insa imi amintesc ca sub aripa lui Miron Mitrea (intre 2001 si 2003) a dat Mihai Necolaiciuc marile tunuri care au prejudiciat CFR cu peste 100 de milioane de dolari.

Cat despre PNL, ce sa mai vorbim? Ce mare bilant poate pune pe masa Ludovic Orban, cu exceptia minunatelor contracte multianuale pentru intretinerea drumurilor nationale, contracte oferite cu generozitate clientilor politici pe vreo 2 miliarde de euro in total?

In aceste conditii, credeti cumva ca dupa eventuala intoarcere a PSD si PNL la carma Transporturilor, kilometrii de autostrada vor curge unul dupa altul, iar contractele vor fi transparente si curate precum apa de izvor? Sa fim seriosi! Asfaltul a fost mereu una dintre zonele predilecte de muls bugetul in favoarea clientilor politici si pentru comisioane fabuloase.

Nici Transporturile, nici Sanatatea, nici Agricultura nu au ajuns intr-o stare atat de proasta peste noapte, adica in ultimele luni de cand PD-L domina guvernarea. Poate ca actuala putere le arunca in prapastie, dar pana la marginea acestei prapastii le-au adus guvernarile anterioare.

Pe atunci insa PD se tinea tot de populisme. Mai tineti minte cum depunea Emil Boc motiune impotriva Guvernului Tariceanu pentru ca nu marea salariile profesorilor, conform legii votata in toamna lui 2008, pentru ca odata ajuns premier sa nu respecte la randul sau legea?

Daca PSD si PNL ar dori sa se comporte ca partide oneste de opozitie, ar trebui sa insoteasca aceste motiuni cu recunoasterea propriilor erori si cu propuneri de politici coerente si viabile pentru domeniile vizate. Faptul ca nu stiu decat sa propuna aruncarea cu bani care nu exista nu ii face alternative viabile la actuala guvernare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#motiune simpla PNL, #motiune simpla PSD , #motiune