Motiunea simpla "Guvernul Ponta - fabrica de someri", dezbatuta luni

Luni, 04 Martie 2013, ora 08:49
1884 citiri
Motiunea simpla "Guvernul Ponta - fabrica de someri", dezbatuta luni

Plenul Camerei Deputatilor dezbate luni motiunea simpla initiata de Partidul Democrat Liberal "Guvernul Ponta - fabrica de someri", care are ca tema situatia de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea. Motiunea va fi votata marti.

"Din vina guvernelor Ponta 1 si Ponta 2 Romania are astazi un caz Oltchim. Iar acest caz este radiografia perfecta a acestei guvernari: toata incompetenta, toata demagogia, toata neglijenta si tot cinismul USL sunt perfect ilustrate de involutia grava a acestui important combinat petrochimic romanesc. Cazul Oltchim este simbolul guvernarii USL, al guvernarii bazate pe minciuna si amagire, iar pericolul major este ca acesta sa molipseasca toata economia", se arata in textul motiunii simple.

Semnatarii sustin ca, in perioada guvernarii PDL, s-au facut eforturi serioase pentru rezolvarea situatiei combinatului, printre care preluarea de catre Oltchim a platformei petrochimice de la Arpechim, demararea procedurii de conversie a datoriilor statului si principalilor creditori in actiuni astfel mentinandu-se locurile de munca.

PDL cere, prin acest document, asumarea raspunderii pentru situatia combinatului Oltchim de catre "cei doi ministri incompetenti - Daniel Chitoiu, groparul Oltchim, si Varujan Vosganian, ministrul fara nicio solutie", scuze publice din partea premierului Victor Ponta catre salariatii de la Oltchim "pentru minciunile si cinismul guvernului in relatia cu Oltchim", prezentarea rapida a planului de redresare/privatizare a combinatului, demararea unei ofensive externe pentru atragerea unor investitori seriosi care sa continue si sa dezvolte activitatea combinatului, care sa creeze si sa pastreze locurile de munca in regiune.

In ultima sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa explice in Parlament cum s-a degradat situatia combinatului Oltchim, dar sa prezinte si solutii.

"Cred ca aveti o ocazie excelenta, la dezbaterea din Parlament, sa le reamintiti romanilor - ca eu sunt convins ca domnul Videanu, domnul Blaga, domnul Boureanu mai tin minte - ce s-a intamplat cu Oltchimul in 2009 - 2012, cum a fost adus la faliment, cum cu sprijinul domnilor Blaga, Videanu, Boureanu, Diaconescu au vrut sa ascunda aceasta situatie de jaf prin incurcarea licitatiei si, de asemenea, sa aratati ce putem face in mod real", a afirmat premierul.

Seful Executivului a spus ca si-ar dori ca vinovatii sa raspunda penal pentru neregulile constatate, in conditiile in care exista sase sesizari penale vizand combinatul Oltchim. "Aveti mandat din partea mea sa le aduceti aminte tot ce au facut, fara jena", i-a mai spus Ponta lui Vosganian.

Pe 18 februarie, liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, declara, ca motiunea pe tema Oltchim nu are nicio sansa sa treaca de Parlament, iar subiectul nu este unul comod pentru PDL.

"Nu au nicio sansa cei de la PDL cu motiunea simpla pe tema Oltchim. E dreptul lor constitutional sa poata sa depuna motiune simpla pe orice domeniu vor si ea va fi dezbatuta in Parlament si cu siguranta respinsa. Subiectul nu mi se pare comod pentru ei, in primul rand pentru ca in ultima instanta noi am luat doar partea finala a decaderii Oltchimului si in momentul in care vom discuta motiunea vom discuta si partea de dinainte de a prelua noi guvernarea", spunea Neacsu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al deputatilor PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, pe 18 februarie, ca initierea unei motiuni simple pe tema Oltchim de catre PDL reprezinta un gest de demagogie politica si populism.

"PDL face gafa dupa gafa, pentru ca ideea unei motiuni simple pe o situatie punctuala precum cea a Oltchim ar fi binevenita daca ar avea alti autori, pentru ca cel putin in ultima jumatate de an de cand se tot face vorbire despre situatia de la Oltchim presa a reusit sa devoaleze toata increngatura de firme ale reprezentantilor PDL care au capusat aceasta companie strategica a statului roman. Din pacate, conducerea PDL in loc sa-si rezolve problemele cu acele persoane care au capusat Oltchim astazi face un gest care nu tine decat de demagogia politica si de populism inaintand motiunea simpla pe Oltchim", declara Alina Gorghiu.

#motiune simpla Guvernul Ponta, #Guvernul Ponta fabrica someri , #motiune