O noua motiune simpla impotriva ministrului Educatiei: Apara interesele unor abonati ai Puterii

Marti, 08 Mai 2018, ora 09:35
1836 citiri
O noua motiune simpla impotriva ministrului Educatiei: Apara interesele unor abonati ai Puterii
Foto: Arhiva Facebook/ Valentin Popa

Grupurile parlamentare USR si PNL au depus, luni, la Senat, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, ca urmare a deciziei lui Valentin Popa "de a taia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi si prestigioase universitati", solicitand demisia oficialului pe motiv ca "a esuat in misiunea sa".

Cei 36 de senatori care au semnat motiunea considera ca ministrul Educatiei a procedat astfel, deoarece "apara interesele unor abonati ai Puterii si nu interesele educatiei nationale", potrivit unui comunicat al USR remis luni.

In textul motiunii se arata ca "invatamantul superior este creuzetul de formare a elitelor unei natiuni si trebuie sa fie autonom si liber de interese de partid, finantat pe baza de performanta si merit, nu pe criterii de obedienta politica.

Ministerul Educatiei trebuie sa faca politici publice in interes general, nu sa imparta locuri preferential ori sa pedepseasca si sa premieze universitatile dupa criterii politice.

Universitatile trebuie sa fie independente, sa produca cercetari, idei si cunoastere pentru societate libere de constrangeri si servituti politice".

In acelasi document, senatorii USR si PNL afirma ca, fata de anul anterior, Universitatii Bucuresti i se suprima 60 de locuri la licenta, 335 de locuri la master si 56 de locuri la doctorat. In schimb, Universitatea 'Aurel Vlaicu' din Arad, incadrata de ARACIS la incredere limitata atat in 2013, cat si 2015, primeste cu 30 locuri mai mult ca anul trecut.

"In total, celor patru universitati din Consortiul Universitaria, cele mai vechi si probabil cele mai performante din tara, care nu au semnat scrisoarea de sustinere pentru ministrul Popa, li se suprima aproximativ 1.000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arata in comunicat.

"In acelasi timp, beneficiaza de locuri in plus universitati regionale, infiintate dupa 1989, cu un prestigiu, o atractivitate pentru studenti si niste performante stiintifice mai slabe, dar care au initiat si semnat lista de sustinere a ministrului Popa, unele dintre ele cu rectori inscrisi in PSD-ALDE, inclusiv universitatile din care provin ministrul, secretarul de stat si presedintele Consiliului National al Rectorilor, adica cei care au impartit locurile", se mai afirma in motiune.

Amintim ca PNL a mai depus o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, numita "Educati Romania, nu o pesedizati!", care a picat la vot in martie.

Citește și:
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de...
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1