PDL depune motiunea "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar"

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 07:08
2594 citiri
PDL depune motiunea "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar"

Partidul Democrat Liberal va depune, marti, in plenul Camerei Deputatilor, motiunea simpla intitulata "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar", in care acuza "distrugerea sistematica" de catre USL a sistemului de invatamant prin masurile luate in cele patru luni de guvernare.

PDL solicita, in motiune, mai multe masuri pentru redresarea situatiei din educatie: renuntarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 si continuarea invatamantului profesional; renuntarea la ideea mutarii clasei pregatitoare obligatorii de la scoli la gradinite; depolitizarea organismelor care se ocupa de etica universitara si de verificarea titlurilor universitare; renuntarea la numirea politica a directorilor de scoli; retragerea de catre ministrul Educatiei a titlului de doctor detinut "in mod nemeritat" de premierul Ponta; demisia premierului si a ministrului Educatiei.

Motiunea are 11 pagini in cuprinsul carora PDL acuza ca "tot ceea ce USL a facut de la preluarea puterii a fost sa dovedeasca faptul ca nu se pricepe decat la distrugere sistematica".

Democrat-liberalii prezinta in document zece "dezastre" pe care Guvernul Ponta le-a produs in educatie, "pentru care nu are nicio scuza in afara de propria-i incompetenta".

Potrivit PDL, "Victor Ponta a fost incapabil sa numeasca o persoana de calitate la Ministerul Educatiei", iar Guvernul "a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregatitoare, minutios gandita de guvernarea democrat-liberala".

De asemenea, PDL critica Guvernul Ponta pentru ca a oprit toate demersurile pentru incurajarea invatamantului profesional reintrodus de Guvernul Boc, ca a schimbat pe criterii politice toti inspectorii scolari generali, toti adjunctii, precum si peste 4.000 de directori de scoli si ca a ratat inceperea anului scolar cu o saptamana, pentru prima data in istoria invatamantului din Romania.

Alte nemultumiri enuntate in motiune se refera la faptul ca Guvernul Ponta a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Educatiei Nationale "pentru a putea selecta cadrele didactice pe alte criterii decat performanta" si a schimbat componenta comisiilor ministerului, politizandu-le, astfel incat acestea "sa acopere plagiatul premierului".

PDL mai sustine in motiune ca Guvernul Ponta a stopat finantarea pe baza de calitate a programelor de studii din universitati, "alocand fonduri acestora pe baza de clientelism politic" si nu pe valoare si a oprit organizarea masterului didactic, "garantia formarii corecte a cadrelor didactice".

Potrivit textului motiunii, Executivul "a eliminat din comisiile de specialitate toti membrii din strainatate si a redus bugetul cercetarii cu 300 de milioane de lei".

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...