PNL si USR au depus o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei: Pentru Toader primeaza interesele lui Dragnea

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 14:51
2387 citiri
PNL si USR au depus o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei: Pentru Toader primeaza interesele lui Dragnea
Foto: captura video Privesc.eu

Deputatii liberali au depus, marti, motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei prin care spun ca vor sa traga un semnal de alarma asupra "asaltului pornit impotriva independentei justitiei" si ii cer lui Tudorel Toader sa devoaleze agenda ascunsa pe care o are.

Motiunea simpla pe tema Justitiei a fost semnata de 92 de deputati de la PNL si USR.

Documentul invoca guvernarile PSD din ultimii 17 ani, spunand ca social-democratii au avut ca tema recurenta subjugarea ideii de justitie independenta si punerea unor procurori sau judecatori in functii cheie, care sa raspunda "doar la directivele pretioase ale partidului-stat".

Semnatarii motiunii aduc aminte si de OUG 13, adoptata de Guvern la inceputul acestui an, si spun ca doar reactia prompta, de la inceputul lunii februarie a societatii civile, a multor institutii si organizatii profesionale sau neguvernamentale si a opozitiei parlamentare a facut ca acest act normativ sa fie abrogat imediat.

PNL si USR mai spun ca numirea lui Tudorel Toader ca ministru al Justitiei, "una dintre cele mai calificate persoane care au ocupat vreodata aceasta functie", a creat asteptari uriase, dar ca acestea au fost risipite "odata cu depunerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, care demonstreaza inca o data ca pentru domnul Tudorel Toader singurele interesele care primeaza sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept si societatii din Romania".

"Asistam la o continuare a serialului 'martea neagra', inceput in decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 si, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizati ca totul este cusut cu ata alba? Se vad indicatiile pretioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar daca nu sunteti om politic, calitatea dumneavoastra de profesionist in drept, anvergura dumneavoastra academica si profesionala nu va da dreptul sa va bateti joc de realizarile obtinute in timp, in sistemul judiciar romanesc", au scris PNL si USR.

Ei arata ca amendamentele propuse, "intamplator sau nu, la data de 23 august", reprezinta un atac indreptat impotriva independentei justitiei si o incercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu pe care tara noastra le-a inregistrat incepand cu reformele din anii 2004-2005.

"La 10 ani dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, coalitia PSD-ALDE incearca sa ne arunce in trecut si sa readuca justitia la cheremul clasei politice, asa cum a mai fost in timpul mandatului Rodicai Stanoiu si Guvernului Adrian Nastase", se mai arata in motiune.

"Miercuri, 23 august, zi cu incarcatura istorica, va ramane in istoria justitiei ca ziua in care s-a anuntat intoarcerea armelor impotriva Justitiei!", au mai scris semnatarii documentului.

Ei sustin ca intreaga cariera academica si profesionala impecabila a ministrului Tudorel Toader sunt folosite pentru a legitima "inca nefacutele" PSD.

PNL si USR critica punctual o serie de modificari propuse de ministrul Justitiei - numirea unui al doilea vicepresedinte la Inalta Curte, modalitatea de numire a procurorilor sefi, trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei -, despre care spun ca dovedesc o lipsa de respect fata de ordinea constitutionala si ca incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor executiva si judecatoreasca, in cadrul democratiei constitutionale.

"Prioritatile ministrului si ale PSD-ALDE sunt: controlul POLITIC asupra corpului magistratilor, prin Inspectia judiciara, care va fi parte componenta a Ministerului de Justitie, activitatea Inspectiei va fi pe deplin controlata, fiind reglementata prin Ordin de ministru si controlul politic asupra parchetelor, astfel incat propunerile de numire in functiile de conducere, si anume Procurorul General si procurorii sefi DNA si DIICOT, precum si adjunctii acestora, sa fie facute de catre Ministrul de Justitie", au mai scris deputatii semnatari ai demersului impotriva ministrului justitiei.

In final, ei ii cer lui Tudorel Toader sa devoaleze agenda ascunsa a initiativei legislative privind modificarea legilor Justitiei, sa nu promoveze in forma actuala acest proiect de lege si sa se delimiteze de "actiunea toxica" a adevaratilor autori morali ai demersului, liderii PSD-ALDE, carora sa le "dejoace planul de a ingenunchea sistemul de Justitiei din Romania".

"In caz contrar, veti fi complicele lor si veti completa galeria ministrilor de justitie din Guvernarile PSD care au dat o palma grea si dureroasa acestui sistem atunci cand i-au condus destinele. Nu puneti "chingile rosii" pe sistemul judiciar si contribuiti la intarirea, nu la aservirea lui", au incheiat deputatii PNL si USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune justitie Tudorel Toader , #motiune
Comentarii