Ponta supravietuieste, Iohannis se odihneste, PNL se umezeste!

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 10:50
5704 citiri
Ponta supravietuieste, Iohannis se odihneste, PNL se umezeste!

Un esec e un esec, iar supravietuirea lui Victor Ponta in fruntea Guvernului nu poate fi trecuta decat la aceasta categorie din perspectiva liberalilor.

Dar ce se ascunde in spatele acestei motiuni de cenzura? Ce efecte va avea aceasta noua ratare politica?

In opinia mea, PNL se apropie cu pasi repezi de o mare criza. Sunt tot mai multe tendinte centrifuge in interiorul unui partid mare, macinat si el de scandaluri de coruptie, ultimul fiind cel al lui Vlad Moisescu, trezorierul neoficial al formatiunii.

Cele doua aripi, liberalii lui Crin Antonescu, cei care au pus umarul la daramarea lui Basescu in 2012, si pedelistii lui Traian Basescu care au fost victimele politice ale acelui an, lucreaza din ce in ce mai greu impreuna.

Sunt multe frustrari acumulate in timpul unei fuziuni incomplete si continuate dupa ce Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni. Cred ca marea problema a noului PNL e ca reprezinta o structura politica doar un pic mai putin artificiala ca vechiul USL.

Ambele aliante au fost construite inaintea unui scrutin cu scopul de a invinge in alegeri. In mod natural, aliantele politice se realizeaza dupa alegeri, cu scopul de a guverna, dar in Romania nu e cazul.

Faptul ca PNL nu are suficienta forta nu face decat sa-i enerveze teribil pe propriii alegatori. Faptul ca Iohannis a castigat alegerile prezidentiale, dar nu a reusit sa-si aduca propriul partid la putere nu reprezinta decat o infrangere politica a presedintelui.

In lumina a ceea ce se intampla azi, cred ca in 2005 Traian Basescu a procedat corect. S-a dus peste Voiculescu si a apelat la solutia imorala, dar a adus alianta DA la guvernare.

Klaus Iohannis a decis sa "nu se bage" si a sfarsit izolat la Cotroceni, pierzand pe zi ce trece o parte din influenta sa asupra partidului. Si nu ma refer aici la respect, ci la posibilitatea de a-si impune punctul de vedere. De a reusi sa pastreze coeziunea PNL.

Acum e prea tarziu.

Atat Klaus Iohannis, cat si PNL trebuie sa astepte ori decizia Justitiei in dosarul Ponta, ori alegerile. Chiar daca evenimentele vor curge in favoarea presedintelui, nu va putea profita politic de acestea.

El, personal, nu a reusit sa schimbe destinul Romaniei, sa le scurteze cetatenilor povara unei administratii corupte.

La toate acestea adaugati faptul ca legea electorala prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, efectul acestei prevederi nu poate fi decat continuarea crizei din orasele si comunele patriei.

Liberalii, pentru a castiga cat mai multe comunitati, nu vor putea face altceva decat sa apeleze la primarii corupti care sunt acum in functie si sa-i cumpere ca sa candideze din partea lor pentru un nou mandat, asa ca trebuie sa uitam de reformarea administratiei locale pentru cel putin inca patru ani.

Acest fapt s-a vazut la Bucuresti, imediat dupa arestarea lui Sorin Oprescu, cand consilierii liberali au ratat sa aduca Primaria Capitalei in ograda PNL.

Si mai e o problema. Poate aceasta a fost strategia lui Klaus Iohannis de la inceput - aceea de a astepta alegerile, iar viitorul politic al tarii sa se transeze la vot. In opinia mea, e o abordare corecta, dar, cumva, trebuia comunicata si implementata in interiorul PNL.

Astfel, nu s-ar mai fi ajuns in situatia penibila a mitingului pe ploaia de marti care mai mult a sifonat imaginea partidului decat s-o intareasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura PNL, #motiunea cenzura Ponta, #miting ploaie PNL , #motiune