Dialogul surzilor ar putea bloca alegerile

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 21:45
3168 citiri
Dialogul surzilor ar putea bloca alegerile

Negocieri peste negocieri si toate inutile. Guvernul tot cheama sindicatele din invatamant la discutii si cafele, iar acestea zic saru' mana si pleaca la fel cum au venit. Fara a se ajunge la niciun rezultat.

Desfasuratorul este acelasi de fiecare data. Premierul si finantistii spun ca Romania nu isi poate permite cresterile salariale solicitate in aceste zile sub presiune. Pe de alta parte, sindicalistii o tin pe a lor. Banii sau facem greva. Iar greva a inceput.

De fapt, daca ne gandim putin, profesorii nici nu au ce negocia. Au primit o pleasca fara sa miste un deget, fara sa ceara insistent, fara macar sa se astepte, iar acum, firesc, cer doar ca legea care prevede cresterea salariala sa fie pusa in practica.

De cealalta parte, pozitia Guvernului a ramas aceeasi. Trage de timp, pana atunci cand cartoful fierbinte va ateriza in poala viitorilor guvernanti.

Se intampla si la Sanatate

Negocierile de luni dintre ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si liderii Federatiei Sanitas nu au avut un succes mai mare decat cele de la Guvern, pozitia sindicalistilor ramanand aceeasi.

Intrebat daca negocierile sunt o incercare a Ministerului Sanatatii ca sa traga de timp, Nicolaescu a clarificat ca "daca a negocia inseama tragere de timp, inseamna ca e corect".

Presedintele Sanits, Marius Petcu, a declarat dupa negocieri ca nu s-a putut discuta despre majorari salariale in conditiile propuse de sindicalisti, iar in ce priveste sporurile, ministrul Sanatatii nu s-a putut pronunta si "nu isi poate asuma responsabilitatea viitorului Guvern".

Presedintele Sanitas a explicat ca, in conditiile in care negocierile au esuat, sindicalistii isi vor pastra programul de proteste pe care l-au anuntat zilele trecute: miting pe 11 noiembrie, greva de avertisment pe 14 noiembrie si greva generala pe termen nelimitat pe 20 noiembrie.

Discutii tardive care totusi se mai tin

Dialogul s-a dovedit a fi unul al surzilor si la una dintre ultimele intalniri, desfasurata vineri, la care au participat reprezentantii sindicali si membrii comisiei speciale infiintate de Calin Popescu Tariceanu.

Dupa rezultatul inevitabil, adica niciun rezultat, reprezentatul sindicatelor a recunoscut ca intalnirea "a fost o simpla discutie menita sa dezamorseze situatia conflictuala, dar este o discutie tardiva".

Nici macar discursul mobilizator si rugamintile de joi ale presedintelui Traian Basescu nu au reusit sa ii miste din loc pe sindicalisti.

Pana una alta, circa 70.000 de cadre didactice din sindicatul Spiru Haret au intrat luni in greva de avertisment, in conditiile in care elevii se intorc la scoala dupa o saptamana de vacanta.

Alegerile, amenintate

In mod logic, efectul de domino a declansat proteste in toate paturile sociale. Daca s-a dat pentru unii, sa se dea pentru toti.

Secretarii din primarii, uniti in Federatia Nationala a Secretarilor din Unitatile Administrativ Teritoriale (FNSUAT), ameninta cu blocarea alegerilor daca nu primesc bani in plus.

Ei spun ca pot bloca procesul electoral, prin nesemnarea actelor oficiale, daca nu primesc indemnizatii si daca nu se modifica legea care ii subordoneaza primarilor.

Intrarea in greva generala, pe termen nelimitat, a functionarilor publici, a celor din sanatate si din invatamant poate duce la amanarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, din cauza lipsei personalului care sa asigure organizarea si desfasurarea scrutinului.

Cine va reusi sa rezolve criza? Nu cea financiara, ci aceea sociala, care acum este mai aproape de noi. Si mai important, este dialogul surzilor cea mai buna metoda prin care se poate obtine un rezultat?

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#dialog, #negocieri, #sindicate, #guvern, #alegeri, #salarii, #surzi , #negocieri