Instabilitatea politica afecteaza negocierile pentru postul de comisar european

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 23:12
2874 citiri
Instabilitatea politica afecteaza negocierile pentru postul de comisar european

Momentul tensiunilor politice nu este unul bun, din punctul de vedere al negocierii unui post de comisar, noile tari membre ale UE, precum Romania, trebuind sa isi demonstreze responsabilitatea si capacitatea de a gandi dincolo de micile interese interne.

Vessela Cerneva, experta a think tankului European Council on Foreign Relations (ECFR) si editor-sef al revistei Foreign Policy Bulgaria, a evidentiat pentru NewsIn care sunt implicatiile la nivel european ale crizei politice interne din Romania si modul in care aceasta instabilitate politica poate fi amplasata in contextul mai larg al Europei de Est, avand in vedere ca schimbari si caderi de guvern au avut loc in 2009 si in Cehia, Polonia, Ungaria si Letonia.

"In mod evident, instabilitatea economica in Europa de Est este translatata si intr-o instabilitate politica. Totusi trebuie sa facem diferentierea intre toate aceste cazuri de schimbari de guvern, in unele tari fiind vorba de o criza motivata politic, ca de exemplu in Cehia, iar in alte cazuri fiind determinata de situatia economica, cum ar fi in Letonia sau Ungaria", a subliniat analista ECFR.

Schimbarea guvernului nu schimba si realitatea imediata

Cerneva a atras atentia si asupra fragilitatii guvernelor in fata impulsurilor externe.

"Situatia economica exacerbeaza criza politica si trebuie sa constientizam ca regimurile noastre politice sunt fragile in fata socurilor externe. Dar acum nu trebuie sa exageram si sa spunem ca acest lucru se intampla numai in Europa de Est. Aproape peste tot in UE au existat proteste - intr-un fel sau altul - proteste impotriva guvernului aflat in functie, iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca oamenii sunt neincrezatori in capacitatea acestora de a gestiona criza economica", puncteaza aceasta.

"Dar se pune intrebarea, daca a schimba guvernul schimba si realitatea?! Tinerele democratii, precum tarile din Europa de Est, pot sa creada asa ceva. Este vorba despre lipsa noastra de experienta democratica si despre tranzitia dificila prin care am trecut. Dar la 20 de ani dupa terminarea regimului comunist ar trebui sa pricepem incetul cu incetul ca miracolele nu se intampla peste noapte si ca politica implica procese pe termen lung", atrage atentia experta ECFR.

Urmam exemplul negativ al Cehiei

Intrebata daca instabilitatea politica din Romania afecteaza modul in care este perceputa tara noastra in UE, Cerneva a dat exemplul Cehiei.

"Presedintia ceha a UE de la inceputul anului a intervenit intr-un moment foarte dificil si ar fi trebuit sa fie luata foarte in serios. La numai trei luni de la preluarea presedintiei insa, guvernul ceh a cazut, iar acest lucru nu a fost primit foarte bine. A aratat un anumit grad de iresponsabilitate", considera analista ECFR.

"Credibilitatea noastra, a noilor state membre, este foarte serios testata in UE, pornind de la modul in care ne functioneaza guvernele, la ce comisari propunem, la ce portofolii din CE alegem, la felul in care actioneaza europarlamentarii nostri si la modul in care guvernele pot sa depaseasca nivelul de micile interese interne si sa inceapa sa joace ca si actori colectivi", evidentiaza Vessela Cerneva.

"Este important sa isi asume roluri serioase si sa nu mai fie simpli observatori. Este vorba de o maturitate europeana, daca putem sa o numim asa, si depinde de seriozitatea ficarei tari de a-si asuma un rol in jocul colectiv, sa depasim micile interese interne", adauga experta ECFR.

Este in joc postul de comisar european

Totodata, in ceea ce priveste negocierile pentru un post de comisar european, Cerneva considera ca instabilitatea politica din Romania influenteaza negocierile.

"Folosirea oportuna a timpului pentru negocieri este cruciala si depinde de modul in care Romania se va mobiliza sa puna la punct un nou guvern", spune analista din Bulgaria.

"Bineinteles, chiar daca acum pierdeti cateva saptamani, ar putea sa nu fie mortal. Totusi, momentul (instabilitatii politice, n.r.) nu este unul bun", mai puncteaza Cerneva.

Guvernul tehnocrat, o pierdere de timp

In ceea ce priveste un posibil guvern tehnocrat, ca solutie de iesire din criza politica din Romania, Cerneva considera ca nu este "un instrument eficient", mai ales in regiunea Europei de Est.

"Este mai mult o pierdere de timp, intrucat un guvern tehnocrat nu va gestiona problemele politice majore existente. Se pot pierde multe oportunitati si momente esentiale din multe puncte de vedere. In plus, oamenii pot fi deziluzionati de o astfel de solutie, intrucat ar putea intelege ca politicienii nu au capacitatea de a gestiona problemele majore", a explicat ea.

"Liderii politici sunt cei care vor pierde de pe urma unei astfel de propuneri. Poate ca un guvern tehnocrat poate reduce tensiune pe moment, dar cu timpul probleme se exacerbeaza", a conchis analista ECFR.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#negocieri post comisar european, #instabilitate politica comisar european , #negocieri