Opinii Stefan Vlaston: Ce facem cu Educatia?

Joi, 30 Iulie 2009, ora 17:52
2599 citiri
Opinii Stefan Vlaston: Ce facem cu Educatia?

O intreaga dezbatere nationala se poarta acum pe marginea legilor educatiei si a modului de adoptare: prin asumarea raspunderii Guvernului sau prin dezbatere parlamentara.

Sa privim in trecut.

Legea invatamantului, Statutul Cadrelor Didactice, precum si multele modificari pe care le-au suferit au fost trecute prin comisiile parlamentare, precum si prin votul Parlamentului. Consecinta: suntem pe ultimele locuri din lume la eficienta educatiei si nicio universitate romaneasca nu reuseste sa se claseze in primele 500 de universitati din topul Shanghai.

Piata muncii interne si mediul de afaceri sufera din lipsa fortei de munca calificate, somajul creste, romanii plecati la munca in strainatate presteaza, preponderent, munci agricole si casnice, ca urmare a unei calificari precare.

S-a intamplat asa pentru ca legile educatiei au fost elaborate pentru a satisface, cu prioritate, interesele parlamentarilor-rectorilor-profesorilor-ministerului, in complicitate cu sindicatele.

S-a ajuns la transformarea in fabrici de diplome si de bani a universitatilor private si, partial, de stat, iar invatamantul preuniversitar a devenit zona satisfacerii intereselor clientelelor de partid si praduirii bugetelor alocate educatiei.

Relevant este faptul ca si in prezent doamna Andronescu "negociaza" legile educatiei doar cu sindicatele, respingand reprezentantii societatii civile si ai comisiei Miclea. Motivul e clar: sindicatele se preteaza la "trocul" in favoarea profesorilor, deci a lor. De aparat interesele elevilor, parintilor, studentilor nici nu poate fi vorba, desi tocmai parintii platesc, prin taxe si impozite, serviciile educationale.

Scandalul s-a amplificat pana la ruperea Coalitiei, de cand domnul prim ministru Emil Boc a somat-o pe doamna Andronescu sa elaboreze, pana pe 14 august, un pachet de legi, bazat pe pachetul Miclea, in vederea asumarii raspunderii. Facandu-se ca nu pricepe, doamna Andronescu a replicat ca nu conteaza numele initiatorului, ca va cuprinde in Cod cele mai bune idei, dar prefera dezbaterea parlamentara.

Desi in principiu dezbaterea parlamentara este benefica, insa intarzierea reformarii sistemului si riscul ca interesele politicienilor parlamentari sa perverteasca iarasi continutul legilor spre propriile lor interese fac ca, prin exceptie, asumarea raspunderii Guvernului sa fie mai oportuna, de data aceasta.

Un exemplu: modificarea succesiva a legislatiei (renuntarea la examenul de capacitate, la testele nationale, la scoala de arte si meserii, la examenul de admitere la liceu), eliminarea restrictiei ca elevii din ruta progresiva sa dea bacalaureatul, fraudarea masiva a bacalaureatului, toate s-au facut cu scopul precis ca majoritatea, daca nu chiar toti elevii, in lipsa unei calificari care sa le permita sa intre in piata muncii, sa "cotizeze" la universitati, in speranta ca o diploma ii va aduce mai aproape de un job bine platit.

Asa se face ca, la 23-24 de ani, tinerii se trezesc in piata muncii burdusiti de diplome, dar fara nicio calificare si incep totul de la zero. Dar cu ce pierdere de timp si de bani din partea lor si a statului!

Recentul scandal al diplomelor de la Spiru Haret este iarasi edificator.

a. Cum a eliberat Ministerul Educatiei diplome cu antet si timbru sec pentru programe de studii neacreditate? Daca nu stia, e grav, daca stia si totusi le-a eliberat, e si mai grav. Ce functionari din minister nu si-au facut datoria, s-a declansat un control intern, cu ce rezultate?

b. De ce in ultimele zile doamna Andronescu a "pus batista pe tambal", anuntand amanarea concluziilor raportului comisiei de control, pe care il promisese pentru astazi? Voturile pentru domnul Geoana au jucat vreun rol?

c. Diplomele emise deja sunt sau nu ilegale, deoarece, ulterior declansarii scandalului, doamna ministru Andronescu a anuntat ca aceste diplome raman valabile pana la emiterea unui act normativ. Dupa ce au fost scosi din salile de examen la titularizare, absolventii cu aceste diplome nu mai sunt primiti acum nici la masterate in alte universitati.

d. Conform ARACIS, la multe alte universitati, de stat sau private, exista programe de studii neacreditate, cu perioada intre autorizare si acreditare expirata de mult. Cine se face vinovat de aceasta stare de lucruri? Cum va fi pedepsit?

In general, zona de control, ancheta si sanctiune administrativa nu este acoperita in Romania, fie din cauza lipsei legislatiei, fie din cauza nerespectarii ei.

Cand esti la putere, impreuna cu partidul tau, a reclama lipsa legislatiei este un truc ieftin. Apelul la justitie este o stratagema binecunoscuta, stiut fiind ca procesele dureaza ani de zile, timp in care problema este uitata.

In concluzie, pana la aparitia Codului Andronescu, care sa ne permita o comparatie cu pachetul de legi Miclea, se poate aprecia ca singura strategie a PSD este "tragerea de timp", pentru a conserva cat mai mult cu putinta complicitatea politicieni-minister-sindicate, in special in zona invatamantului superior.

Citeste si:
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...