Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 21:43
6593 citiri
Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania
Foto: Ziare.com

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost votat de Parlamentul European si a intrat in faza de conciliere cu consiliul format din sefii de stat ai tarilor membre.

Ultimii au cerut o reducere a bugetului, dar Parlamentul nu a tinut cont de solicitare si a votat o marire a acestuia pentru anul 2018. Din acest motiv e nevoie de o runda suplimentara de negocieri inainte de a fi aprobat.

Din cei 751 de membri ai PE, la votul final au participat 667, pentru adoptarea bugetului au fost date 414 voturi, 163 au votat impotriva si au fost 90 de abtineri.

Aceasta a fost o mare victorie pentru eurodeputatul Siegfried Muresan, (PMP), negociatorul sef al Parlamentului European pentru realizarea proiectului votat miercuri si care a respins solicitarea Consiliului Uniunii Europene de a se face o reducere de 1,7 miliarde de euro din cele 160,6 miliarde prevazute in exercitiul financiar pentru anul 2018.

"O majoritate confortabila de peste 400 de voturi m-ar ajuta mult in ce priveste negocierea cu Consiliul European", a declarat Siegfried Muresan, raportor general si negociator sef al parlamentului, cu putin timp inainte de vot.

In acest moment, reprezentantii europeni ai cetatenilor au decis ca Uniunea sa cheltuie in 2018 peste 160 de miliarde de euro, netinand seama de cererea sefilor statelor membre.

Majoritatea euro parlamentarilor au votat pentru cresterea bugetului pe 2018 al Uniunii Europene. In imagine, un lider de grup le face semn colegilor sa voteze impotriva unui amendament al propunerii legislative. Foto: Ziare.com

Programul Erasmus pentru studentii europeni, un proiect sustinut de Parlament

Cu o majoritate solida in spate, Siegfried Muresan are sanse mari ca la negocierile cu Consiliul European sa obtina o victorie, iar bugetul sa fie adoptat in forma votata de Parlament. Eurodeputatul si-ar fi dorit o pozitie mai solida in ce priveste negocierile cu Consiliul, iar un numar ideal de peste "420 de voturi", cum si-ar fi dorit eurodeputatul roman, ar fi fost greu sa nu fie luat in seama de sefii statelor membre. Urmeaza ca domnul Muresan sa suplineasca voturile lipsa prin farmec personal.

Sumele cu care a fost marit bugetul, doua miliarde de euro, fata de 2017, sunt in principal sume care vor fi folosite pentru domeniul cercetarii, iar aici Romania este prezenta cu proiectul "laserului de la Magurele" care poate beneficia de aceste alocari suplimentare de fonduri, in domeniul burselor Erasmus, un program din domeniul educatiei sustinut puternic de Parlamentul European prin care se ofera posibilitatea studentilor din UE sa studieze gratuit pentru o perioada determinata la universitati din strainatate.

O alta directie in care vor fi cheltuiti banii, vor fi cea a sustinerii mediului privat de a crea noi locuri de munca.

"Anul viitor, 40 de milioane de euro din bugetul Uniunii vor fi directionati pentru proiecte de cercetare in domeniul militar. Ideea e sa alocam bani pentru dezvoltarea militara pe proiecte de pe urma carora sa beneficieze toate statele UE si sa nu mai alocam fonduri in domeniul dezvoltarii militare, stat cu stat", a declarat Siegfried Muresan, negociatorul sef al PE.

Siegfried Muresan (PMP) este negociatorul sef al Parlamentului European in ce priveste bugetul Uniunii pentru anul 2018. Eurodeputatul a propus cresterea cheltuielilor in ciuda cererii Consiliului European de reducere a acestora. Foto: Ziare.com

Acesta e un prim pas in ce priveste noua viziune a liderilor UE care vor sa gaseasca formule pentru realizarea unui sistem de aparare la nivelul Uniunii. Pentru multe companii din Romania apare o noua oportunitate de a atrage fonduri europene pentru proiecte in domeniul apararii comune.

Romania atrage prea putini bani din fondurile repartizate

Uniunea Europeana cheltuie banii contribuabililor in beneficiul acestora conform Cadrului Financiar Multianual, un buget care acopera perioada 2014-2020 si care a fost stabilit la suma de 960 de miliarde de euro pentru cei sapte ani (credite de angajament), pastrandu-se o anumita marja pentru cheltuieli neprevazute.

Cu toate acestea, in fiecare an are loc o negociere bugetara pentru ca apar "noi prioritati politice care nu au putut fi anticipate initial", un bun exemplu este criza refugiatilor, iar in al doilea rand pentru ca apar multe situatii in care statele membre nu reusesc sa foloseasca in intregime fondurile repartizate.

Pentru cetatenii romani e important sa stie ca subventiile pentru agricultura sunt asigurate pana in anul 2020, ca exista fonduri suficiente pentru finantarea proiectelor europene, ca, din pacate, atragem mult mai putini bani decat ne-au fost repartizati si asta se intampla din cauza birocratiei si incapacitatii guvernelor de la Bucuresti.

Parlamentul European "isi reafirma angajamentul de a finanta politicile Uniunii care sporesc crearea de locuri munca si de crestere economica in toate regiunile sale prin investitii in cercetare, educatie, infrastructura, IMM-uri si ocuparea fortei de munca, in special in randul tinerilor; nu intelege modul in care Uniunea poate realiza aceste progrese in aceste domenii, avand in vedere reducerile propuse de Consiliul European", se arata in documentul oficial al Parlamentului, votat astazi in plen, iar investitorii romani si autoritatile ar trebui sa profite de hotararea majoritatii alesilor europeni de a creste cheltuielile bugetare.

La cateva ore dupa incheierea votului, intr-un comunicat oficial, Consiliul European sustine ca "nu poate accepta toate amendamentele bugetare votate de Parlamentul European in data de 25 octombrie 2017".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#buget Parlament European, #Siegfried Muresan negociator sef, #vot buget Parlament European, #negociere Consiliul European , #negocieri
Comentarii