Ziare.com

Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania

de Emilian Isaila
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 21:43

   

Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania
Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost votat de Parlamentul European si a intrat in faza de conciliere cu consiliul format din sefii de stat ai tarilor membre.

Ultimii au cerut o reducere a bugetului, dar Parlamentul nu a tinut cont de solicitare si a votat o marire a acestuia pentru anul 2018. Din acest motiv e nevoie de o runda suplimentara de negocieri inainte de a fi aprobat.

Din cei 751 de membri ai PE, la votul final au participat 667, pentru adoptarea bugetului au fost date 414 voturi, 163 au votat impotriva si au fost 90 de abtineri.
Aceasta a fost o mare victorie pentru eurodeputatul Siegfried Muresan, (PMP), negociatorul sef al Parlamentului European pentru realizarea proiectului votat miercuri si care a respins solicitarea Consiliului Uniunii Europene de a se face o reducere de 1,7 miliarde de euro din cele 160,6 miliarde prevazute in exercitiul financiar pentru anul 2018.

"O majoritate confortabila de peste 400 de voturi m-ar ajuta mult in ce priveste negocierea cu Consiliul European", a declarat Siegfried Muresan, raportor general si negociator sef al parlamentului, cu putin timp inainte de vot.

In acest moment, reprezentantii europeni ai cetatenilor au decis ca Uniunea sa cheltuie in 2018 peste 160 de miliarde de euro, netinand seama de cererea sefilor statelor membre.


Majoritatea euro parlamentarilor au votat pentru cresterea bugetului pe 2018 al Uniunii Europene. In imagine, un lider de grup le face semn colegilor sa voteze impotriva unui amendament al propunerii legislative. Foto: Ziare.com

Programul Erasmus pentru studentii europeni, un proiect sustinut de Parlament

Cu o majoritate solida in spate, Siegfried Muresan are sanse mari ca la negocierile cu Consiliul European sa obtina o victorie, iar bugetul sa fie adoptat in forma votata de Parlament. Eurodeputatul si-ar fi dorit o pozitie mai solida in ce priveste negocierile cu Consiliul, iar un numar ideal de peste "420 de voturi", cum si-ar fi dorit eurodeputatul roman, ar fi fost greu sa nu fie luat in seama de sefii statelor membre. Urmeaza ca domnul Muresan sa suplineasca voturile lipsa prin farmec personal.

Sumele cu care a fost marit bugetul, doua miliarde de euro, fata de 2017, sunt in principal sume care vor fi folosite pentru domeniul cercetarii, iar aici Romania este prezenta cu proiectul "laserului de la Magurele" care poate beneficia de aceste alocari suplimentare de fonduri, in domeniul burselor Erasmus, un program din domeniul educatiei sustinut puternic de Parlamentul European prin care se ofera posibilitatea studentilor din UE sa studieze gratuit pentru o perioada determinata la universitati din strainatate.

O alta directie in care vor fi cheltuiti banii, vor fi cea a sustinerii mediului privat de a crea noi locuri de munca.

"Anul viitor, 40 de milioane de euro din bugetul Uniunii vor fi directionati pentru proiecte de cercetare in domeniul militar. Ideea e sa alocam bani pentru dezvoltarea militara pe proiecte de pe urma carora sa beneficieze toate statele UE si sa nu mai alocam fonduri in domeniul dezvoltarii militare, stat cu stat", a declarat Siegfried Muresan, negociatorul sef al PE.


Siegfried Muresan (PMP) este negociatorul sef al Parlamentului European in ce priveste bugetul Uniunii pentru anul 2018. Eurodeputatul a propus cresterea cheltuielilor in ciuda cererii Consiliului European de reducere a acestora. Foto: Ziare.com

Acesta e un prim pas in ce priveste noua viziune a liderilor UE care vor sa gaseasca formule pentru realizarea unui sistem de aparare la nivelul Uniunii. Pentru multe companii din Romania apare o noua oportunitate de a atrage fonduri europene pentru proiecte in domeniul apararii comune.

Romania atrage prea putini bani din fondurile repartizate

Uniunea Europeana cheltuie banii contribuabililor in beneficiul acestora conform Cadrului Financiar Multianual, un buget care acopera perioada 2014-2020 si care a fost stabilit la suma de 960 de miliarde de euro pentru cei sapte ani (credite de angajament), pastrandu-se o anumita marja pentru cheltuieli neprevazute.

Cu toate acestea, in fiecare an are loc o negociere bugetara pentru ca apar "noi prioritati politice care nu au putut fi anticipate initial", un bun exemplu este criza refugiatilor, iar in al doilea rand pentru ca apar multe situatii in care statele membre nu reusesc sa foloseasca in intregime fondurile repartizate.

Pentru cetatenii romani e important sa stie ca subventiile pentru agricultura sunt asigurate pana in anul 2020, ca exista fonduri suficiente pentru finantarea proiectelor europene, ca, din pacate, atragem mult mai putini bani decat ne-au fost repartizati si asta se intampla din cauza birocratiei si incapacitatii guvernelor de la Bucuresti.

Parlamentul European "isi reafirma angajamentul de a finanta politicile Uniunii care sporesc crearea de locuri munca si de crestere economica in toate regiunile sale prin investitii in cercetare, educatie, infrastructura, IMM-uri si ocuparea fortei de munca, in special in randul tinerilor; nu intelege modul in care Uniunea poate realiza aceste progrese in aceste domenii, avand in vedere reducerile propuse de Consiliul European", se arata in documentul oficial al Parlamentului, votat astazi in plen, iar investitorii romani si autoritatile ar trebui sa profite de hotararea majoritatii alesilor europeni de a creste cheltuielile bugetare.

La cateva ore dupa incheierea votului, intr-un comunicat oficial, Consiliul European sustine ca "nu poate accepta toate amendamentele bugetare votate de Parlamentul European in data de 25 octombrie 2017".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6173 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnilor, sa fim bine ințeleși asupra balivernele "minunatelor cond.

...punct.
Intreg dezastrul acesta in care nu ne mai scoate, cu mult drag, decat Putina cu borte-n doaga putridă, nu-i decat ilustrația unei schingiri medievale, din vremea lui Torchemada.
Se incălze pana la vecinătatea incandescentei un clopot, o oala, ce se aplica deasupra pantecelor condamnatului la supliciu.
Sub clopot, un șobolan, precum suma DNA, Dragnea.
Infierbantat de dogoarea clopotului DNA, șobolanul pedepsei medievale, in de+a scaparii de clocoteala, caută intru de+a scaparii.
Astfel, străpungea cu dinții, cu cei incisivi carevasăzică, launtrele condamnatului, intru de-a scaparii, sfredelind pantecele nefericirii lui "stai sa vezi și să și simti".
Dumnezeule, scăpați romani de sobolani și vă veți regasi bucuria de a va privi in buric, centrul pămantului umblator și demn.
Fie și nedemn, dar ***, concetățeni.
***.

 

Pai, trebuie sa hraniti capusele, nu!?

:)))))

 

vinage, despre ce vorbesti? Aici este vorba de augmentarea

bugetului european, nu despre conditiile tale de viata si higiena din transnistria. Te deranjeaza noile oportunitati ale Romaniei? Faceti si voi cerere de adeziune la comunitate :) De aici in cateva mii de ani... poate ca primiti si voi fonduri de coeziune.

Virtage @ Tu sau albacazapada copilu bengsu megafle@tu marin

666 .....Nu este o mare diferenta in comentarii!!
Bagi batul prin gard ...practic nu zici nimic .......Zero!
Nu te poate condamna nimeni pentru ce nu poti!
Analiza articolului este clara...Romanii sunt corupti si birocratie e mai mare ca prosstiia....Nu sunt capabil nici sa isi absoarba fondurile prevazute gratuit de U.E.
De ce capuse vorbesti???Cred ca erai adormit cand te-ai bagat in Ku** Ka**lui !

 

 

RE: "netinand seama de cererea sefilor statelor

Vezi tu .. bade ce zice la gazeta? Ca “augmentarea" ta nu ie bine vazuta de … sefii statelor membre UE. Io’s pr.ost, stiu … da’ sefii statelor membre EU sint si iei prosti? Nu sint sefii statelor membre EU aleshii neamurilor? Nu stiu iei cel mai bine nevoile? Ca da! Ori tu zici ca tu le stii mai bine ca sefii statelor UE. Bravo’m! Tu si cu .. “Zigfrid" .. Eminescu cu Creanga!
........................................................................................................................................

 

Care al fi Sef de stat si Belinat in RRomanica Maneliste??

Condamnatul Penal dRRaknea???
Ba Nene ...nu va place in U.E.?? iesit afara cine va tine cu forța??
Cand ati intrat ati semnat sa respectati tratatele U.E....ce intrebări mai aștepți?? citește Contractele
si Respecta-le !!
Dar Majoritate Europena vrea sa scape de Maneliști...deci ExitRRoma!!

Bravo, domnule Siegfrid Muresan ! Un lucru minunat facut !

Trebuie locuri de munca la romanii fugiti din tara de teroarea PSD-ALDe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor