Votez, deci nu exist

Autor:
Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 23:40
4287 citiri
Votez, deci nu exist

In loc sa bajbaim printre incertitudinile si spasmele care caracterizeaza negocierile pentru formarea unui nou Guvern, poate ar fi mai util sa stam macar putin si sa cugetam la ce am inteles din prima tura de uninominal romanesc.

Prima concluzie: uninominalul a fost doar o eticheta formalista, acceptata de toata lumea, pentru ca "gadila" placut auzul alegatorului.

De fapt, cata vreme au existat castigatori de colegii care au pierdut locul in Parlament in favoarea care abia isi numara procentele de pe locul trei sau patru, numai uninominal nu merita numit votul de duminica.

Inca o data, polticienii ne-au vandut ce nu aveau: intentia de a organiza un scrutin mai democratic si mai reprezentativ. Nu au reusit decat sa creeze un simulacru din care nici macar ei nu inteleg mare lucru, o loterie a matematicilor superioare in teorie, dar inferioare din punct de vedere al utilitatii practice.

Unul dintre principiile fundamentale intr-un stat de drept este acela ca legile sa fie clare si cat mai pe intelesul cetatenilor care trebuie sa le respecte.

Or, la primul test practic, legea votului uninominal nu s-a dovedit a fi decat o incalceala de calcule si de mecanisme care justifica lehamitea din care in cele din urma se naste absenteismul.

Dincolo de constructia alambicata, actul normativ are niste scapari care nu sunt decat o noua demonstratie a ipocriziei politice. Nimeni nu a remarcat ca exista o categorie nu foarte numeroasa de romani, dar importanta pentru "blazonul" national, care o data cu aparitia acestei legi a fost privata de un drept civil fundamental: militarii din teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.

Buni de "periat" prin videoconferinte si discursuri patriotarde, dar perfect ignorati atunci cand vine vorba de procesul electoral. O data cu plecarea in misiunile pe care statul roman si le afieaza la butoniera o data cu papionul european sau nord-atlantic, militarii romani si-au pierdut si dreptul de vot. Cui sa-i mai pese si de ei?

In definitiv nu sunt decat vreo mie si ceva, cat sa atarne optiunea lor in procentele care aduc sub sezuturi scaune parlamentare?

Suntem ceea ce votam

Prima reactie a presedintelui Basescu dupa scrutinul de duminica a fost pe principiul "suntem ceea ce votam". Privind la legea care ne aduce un Parlament format mai mult prin jocul cifrelor decat prin vointa alegatorilor din colegii, iti vine sa te intrebi daca nu cumva cei care au exprimat mai multe duminica au fost cei care nu au votat. Fie pentru ca nu au vrut, fie pentru ca o lege stramba nu le-a dat dreptul.

Oana Dobre

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...