A doua demitere a lui Boc, un scenariu de cosmar

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Decembrie 2009, ora 23:30
10183 citiri
A doua demitere a lui Boc, un scenariu de cosmar

Este un lucru bun cand limita dintre putere si opozitie e pe muchie de cutit. Atunci cand partidul care se afla la putere stie ca oricand opozitia poate sa stranga cateva voturi in plus pentru a darama Guvernul, este mult mai atent la ceea ce face, va intretine un mai bun dialog cu partidele din opozitie si va fi mai deschis si mai receptiv la propunerile acestora.

Istoria ultimilor ani demonstreaza ca, intotdeauna, Guvernul care a avut o sustinere fragila in Parlament a avut si rezultate mai bune decat cele care au guvernat ajutate de o majoritate lejera sau chiar odioasa, precum alianta PD-L-PSD in 2009. Atunci cand majoritatea din Parlament care sustine Guvernul traieste fara emotia rasturnarii in orice moment a echilibrului de la putere, se poate pune deja un semn de intrebare asupra deciziilor, hotararilor si politicilor guvernamentale.

Romania ultimilor 20 de ani nu a experimentat cu adevarat un sistem de guvernare care sa aiba la baza o majoritate fragila. S-ar putea spune ca abia actualul Guvern este primul care, teoretic, se bazeaza in Parlament pe doar cateva voturi in plus. Guvernul Nastase, desi nu a avut nici el o majoritate confortabila la inceput, in 2000, a avut grija ca pana la urma, prin racolari masive din randul opozitiei, sa isi asigure o majoritate stabila. Guvernul Tariceanu, ramas in minoritate, dupa alungarea PD-ului de la guvernare, se poate spune ca si-a desfasurat mult mai bine activitatea in aceasta situatie, desi nici guvernarea in minoritate, sub amenintarea permanenta a opozitiei si oricand situatia de a fi santajat politic, nu este nici aceasta cea mai buna varianta oferita de democratie.

De cealalta parte, actualul Guvern Boc IV pare a fi in cea mai buna situatie pe care o democratie si-ar putea-o imagina. Beneficiaza de o majoritate, atat in teorie cat si in practica, are de cealalta parte o opozitie bine consolidata si cu o forta deosebita de a se face auzita si se bucura si de sprijinul si ajutorul aproape neconditionat al presedintelui. Din aceasta pozitie, Guvernul Boc IV ar trebui sa functioneze aproape perfect pentru toata lumea.

Nu este greu sa ne aducem aminte ce efecte catastrofale a avut majoritatea monstruoasa asigurata de PSD si PD-L. Politizarea excesiva a deconcentratelor, schimbarile din functii ale directorilor serviciilor publice din intreaga tara a creat o stare de haos cu atat mai mare cu cat aceasta se intampla intr-un an electoral. La fel si tentativa de politizare a scolilor si spitalelor din intreaga tara. Rezultatul inca isi traieste efectele. Fostii directori se judeca in instanta cu statul, cu Guvernul si cu institutiile de unde au fost inlaturati, iar actualii directori numiti isi asteapta viitorul cu emotie. Pe langa aceste consecinte directe ale dezechilibrului puterii, lipsa unei opozitii adevarate risca si aparitia unor tendinte autoritate ale celorlalte puteri ale statului si, in acelasi timp, pierderea independentei lor.

Insa politizarea institutiilor statului este doar unul din cele mai mari rele care se pot petrece intr-o guvernare care are la baza o majoritate mai mult decat confortabila. Servirea clientelei politice prin distribuirea de contracte fara licitatii, asa cum s-a intamplat intr-un an de criza economica, desfiintarea sau infiintarea de agentii si structuri bugetare in functie de interesele politice si care sa aiba acelasi scop al rasplatirii "serviciilor" prestate, toate acestea s-au regasit in fosta guvernare care s-a complacut intr-o complicitate tacita si vinovata.

Asadar, situatia in care se afla acum Guvernul Boc VI este una privileagiata. Democratia are sanse mai bune si mai mari sa functioneze cat mai normal si sa isi mai castige din credibilitatea pierduta, iar economia si institutiile statului pot spera la o functionare mai buna decat pana acum. Emil Boc insa nu trebuie sa uite ca, daca acest lucru nu se petrece si inca repede, are toate sansele sa devina nu numai unicul premier desemnat si inscaunat de doua ori la Palatul Victoria, ci si primul premier demis de doua ori consecutiv de catre Parlament.

Cu aceasta perpectiva, sa speram cu totii ca, in ciuda unor numiri cel putin bizare din noul Guvern, acesta isi va face treaba, fie si doar sub permanenta frica a unei demiteri oricand posibile. Un scenariu de groaza atat pentru cei aflati la putere, pentru cei din opozitie, dar si pentru noi toti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#demitere Boc, #scenariu cosmar demitere Boc, #premier Boc demitere , #opozitie
Comentarii
Poza Skiper
Skiper
rank 5
Puteti sa-l denumiti sau sa-l numerotati cum vreti. Daca ducem discutia in derizoriu nu inseamna ca suntem spirituali. Miza este urmatoarea : PSD si PDL nu mai pot mima ca vor sa faca reforma institutiilor statului.