Opinii: Che Guevara de Romania

Joi, 19 August 2010, ora 09:35
5783 citiri
Opinii: Che Guevara de Romania

Crin si Ponta s-au impacat. Ei, autoproclamatii Che Guevara si Fidel Castro de Romania. Cei care s-au pogorat din munti ca sa-l rastoarne pe dictatorul Basescu-Batista.

O singura problema avem insa, in cazul in care pun mana pe putere impreuna. Care dintre ei va fi Che Guevara? Care dintre ei va fi politicianul ratat, vesnicul rebel care va inspira pustimea, dar care va fi dat in cele din urma la o parte? Cel care va pierde partida. Pentru ca e greu de crezut ca o alianta manata doar de ura fata de Basescu si banii lui Patriciu si Voiculescu va reusi sa stea unita. Sau ca unul dintre ei nu va fi trecut in planul second.

Despre revolutionari

Ce stim despre Che Guevara? Majoritatea, nimic. Mai ales cei care-l poarta pe tricouri. Ei bine, Che Guevara e omul care a facut revolutia cubaneza alaturi de Fidel Castro. Cel care a castigat razboiul, dar a pierdut pacea. Cel care a fost un bun comandant de gherila, dar un politician dezastru.

Ministru al Economiei, Finantelor, presedinte al Bancii Nationale Cubaneze si insarcinat cu reforma agrara, Che Guevara a reusit sa esueze in toate. Marginalizat treptat de un Fidel Castro care il trimitea adesea in misiuni diplomatice pentru a scapa de accesele lui radicale, Che Guevara a pierdut partida. Influenta lui s-a evaporat, iar prietenul sau Fidel a devenit singura stea a politicii cubaneze. El s-a multumit cu gherilismul marxist care i-a adus moartea.

De obicei, asa se intampla cand avem de-a face cu oameni asa de diferiti. Cu doi oameni care trebuie sa imparta puterea. Cu doi oameni care vor vrea fiecare sa-si impuna ideile. Cum sunt si Victor Ponta si Crin Antonescu. Doi oameni care, desi apropiati de stilul populist si de opozitia fata de Basescu, sunt totusi doi oameni foarte diferiti. Si obligati sa tina seama de ce cred partidele lor. Care nu sunt chiar asa de apropiate ideologic. Si care nu se vor intelege asa de bine cand vor ajunge la guvernare. Obligat-fortat, fiindca altfel o parte a electoratului ii va parasi. Valabil in special pentru liberali.

Aliantele nu merg!

Una din marile probleme ale guvernarilor de coalitie din Romania e ca nu am avut niciuna care sa fi mers. Niciuna. Mereu au fost prea multe orgolii de impacat. Si prea multe interese. In plus, din fiecare guvernare de coalitie, a fost cate un partid care a pierdut. Fie a pierdut electoral, fie a parasit prematur guvernarea. Nu avem motive sa credem ca o guvernare PSD-PNL ar fi diferita.

Intrebarea care se pune e cine va fi Che Guevara? Cine e liderul care va avea doar valoare de simbol si va sta in umbra celuilalt? Evident, procentele din alegeri vor juca un rol foarte important. Dar nu vor fi decisive. Pozitiile din stat vor fi. Si mai ales va conta pe cine pune Basescu premier daca Opozitia ajunge la putere. Nu va fi niciunul dintre cei doi, e practic sigur.

Tocmai de asta, rolul de lider va fi unul informal. Si unul singur. Nu vor putea fi doi lideri ai noii puteri. Va exista mereu un marginalizat. Cine va fi?

Citeste si:
Ciolacu, un nou atac subtil la adresa lui Cîțu cu privire la modificarea PNRR: „Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greşesc şi domnul Cîţu are dreptate”
Ciolacu, un nou atac subtil la adresa lui Cîțu cu privire la modificarea PNRR: „Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greşesc şi domnul Cîţu are dreptate”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a contrat, vineri, 3 noiembrie, afirmaţiile preşedintelui PNL Florin Cîţu, cum că PNRR nu poate fi negociat sau schimbat, precizând că ”înseamnă că cei...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...