Opozitia nu vrea dialog cu presedintele? (Opinii)

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 13:54
5825 citiri

Asezati de Dumnezeu pe un pamant darnic, cu paduri altadata mandre, munti falnici si ape limpezi, romanii n-au avut a se chinui cu viata, hrana si locuinta, de aceea stiinta si arta guvernarii nu i-au prea preocupat. Pana si un presedinte al Consiliului de Ministri ca P. P. Carp recunostea ca Romania are atata noroc, incat nici politicieni nu-i mai trebuie.

Dupa anii '90, managementul a evoluat in ceea ce priveste firmele, afacerile private, dar la colosii cu picioare de lut din industria etatizata, sanatate, administratie si guvernare s-a impotmolit. Se acuza indeobste resursele umane, legislatia proasta si nerespectarea regulilor.

In ceea ce priveste politica nationala, spusa lui P.P. Carp a fost luata de buna. Totusi boierii, burghezia, regii au realizat o Romanie Mare, prospera, egala cu celelalte natiuni europene.

Comunistii au anulat orbeste traditiile antebelice, iar dupa Revolutie nu s-au urmarit competentele, priceperile si tinuta moral-intelectuala in alegerea demnitarilor, a managerilor publici, ci ne-am intors la urate obiceiuri medievale de care radeau cronicarii: sindroamele Inaltei Porti, Lapusneanu si Hancu-voda.

S-au manifestat imediat dupa fuga dictatorului, cand Ion Iliescu suna pe firul rosu scurt la Moscova sa le spuna sovieticilor "cine suntem si ce vrem", acutizandu-se hazos odata cu campaniile de integrare in organismele euro-atlantice.

Necapatand alt rol in politica interna si externa, decat unul decorativ, partidele istorice se plangeau adesea curtilor europene de abuzurile feseniste, ca pe vremuri Sublimei Porti (Bab-i-ali).

Ca si in timpul lui Lapusneanu, legea bunului plac "daca voi nu ma vreti, eu va vreu", si "de ma voi scula, pre multi am sa popesc" s-a pus mereu in opera. Astfel, eminente cenusii, alaturi de lichele si oportunisti ai vechiului regim, ni s-au bagat pe gat ca mari figuri politice, fara de care nu se poate repune tara pe picioare.

Ca apoi, la fiecare schimbare de lideri, "oamenii lor" sa fie "popiti" la gramada si socotiti dusmani de moarte, indiferent de rezultate si competente. Caci alternanta la putere venea cu "oamenii nostri" de incredere ai stapanului pe val. Cica altii nu pot aplica programul de reforme!

Concomitent bantuia si sindromul Hancu-voda: cand domnitorul spunea DA, rasculatul Hancu zicea BA. Iata ca dihotomia Putere - Opozitie si-a pastrat caracterul intransigent-belicos pana in zilele noastre, notiunile de negociere si compromis fiind straine politicienilor.

Ne-am fi asteptat ca, dupa accederea in NATO si UE, politica romaneasca sa invete cutumele europene, or zilele trecute sindroamele s-au inflamat cu totul: dupa ce social-democratii s-au plans la PE de "grija" sufocanta a Puterii fata de presa intarcuita in Strategia nationala de aparare, s-a intamplat ceva ce nici cronicarii nu prevazusera: insasi Puterea, prin vocea liderului sau de facto, a parat Opozitia in plenul PE, fiindca "nu raspunde niciodata invitatiilor de a avea discutii cu presedintele", ca "externalizeaza o problema" care "nu-i face cinste". Or tocmai asta facuse si dl presedinte, o externalizase. Tot fara cinste.

Jucator fiind, n-a inteles ca Puterea si Opozitia functioneaza dupa o dialectica unica, asemeni principiilor Yin/Yang, pamant-apa, intuneric-lumina, masculin-feminin, fata-revers, toate intrupate in organismul complex si sensibil numit cand democratie functionala, cand stat de drept, ori regim constitutional. Absenta unui principiu duce la disparitia celuilalt, implicit a democratiei.

E adevarat, Opozitia nu mai vine la Cotroceni. Cand o ostracizezi permanent, cand ii desfiintezi toate initiativele legislative, cand ii bestelesti cu orice ocazie liderii, le regizezi filme cu catuse in prime-time, cand zadarnicesti orice constructie politica alternativa dupa machiavelicul "divide et impera", era clar ca dl presedinte n-are nevoie de negociere.

Acum, lipsit de sprijin popular, i-ar prinde bine un trandafir in plus la butoniera.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Opozitie Putere Romania, #discutii putere opozitie, #negocieri alianta opozitie, #Basescu opozitie , #opozitie
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
E adevarat, Opozitia nu mai vine la Cotroceni. Cand o ostracizezi permanent, cand ii desfiintezi toate initiativele legislative, cand ii bestelesti cu orice ocazie liderii, le regizezi filme cu catuse in prime-time, ...