Opozitia politica - Considerentul guvernamental (II) (Opinii)

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 15:58
2197 citiri
Opozitia politica - Considerentul guvernamental (II) (Opinii)
Foto: Arhiva

Opozitia de dupa 2008, a carei osatura este reprezentata de PSD si PNL, in special dupa momentul iesirii PSD din aventura politica de a incerca o coabitare la guvernare cu PDL, facand rocada cu UDMR, s-a constituit pe o platforma preponderent antiprezidentiala.

Opozitia politica - Considerentul general (I)

Explicatia sta in chiar stilul de a face politica pe care l-a instituit Traian Basescu: presedintele-jucator care dicteaza guvernului politicile si strategiile, care face agenda parlamentului in timp ce califica si descalifica rolul si atributiile acestuia in fel si chip, care califica si descalifica rolul opozitiei, atasandu-i acesteia toate defectele imaginabile. Odata ce presedintele a preluat ostentativ de fapt fraiele guvernarii, consecinta in care Opozitia il ia pe Traian Basescu drept tinta este fireasca.

"Daca opozitia ar ajunge - Doamne fereste! - la putere, practic ar compromite viitorul economic al tarii", "Opozitia USL este o greseala care nu tine cont de interesul national", "Alianta actioneaza ca o alianta impotriva justitiei", "Opozitia vine numai cu tolba plina de promisiuni fara acoperire", "Opozitia devine mai disperata cu cat Romaniaincepe sa reuseasca si compromite interesul tarii pentru propriile interese": spune Emil Boc. Ba chiar, in "iresponsabilitatea" sa, Opozitia "trage cu gloante oarbe" si are "placerea sadica" de a periclita interesul national.

"Daca vorbim de tradare nationala, apoi de tradare nationala, in adevaratul sens al cuvantului, putem sa discutam de guvernarea PNL, sustinuta de PSD, dupa toate regulile constitutionale", afirma si Robertei Anastase, vorbind despre "alianta malefica PSD-PNL".

"Pentru mine Antonescu-Ponta e un cuplu comic, parca sunt doua matriosti", spune presedintele-jucator, adaugand ca "Opozitia vrea intrarea Romaniei in derapaj fiindca asa vor oligarhii."

Intr-un asemenea climat politic, parca iti vine sa te intrebi: Ce rost mai are sa ne "jucam" de-a democratia, chestia aia in care Putere si Opozitie laolalta determina viitorul tarii?

Are, deoarece atacurile Puterii contin exact elementele care-i definesc propriile defecte si nerealizari:

- viitorul tarii este in mare masura compromis; interesul national este o lozinca sub care se negociaza interesul de partid;

- justitia canta sincopat cand aria interesului de breasla, cand pe cea a interesului comanditarului politic;

- tolba de promisiuni ale unei bunastari viitoare contine sagetile otravite ale unui prezent al napastei; desperarea se cuibareste in sanul guvernantilor care ataca termenele si tehnicile de vot pentru a-si prezerva guvernanta;

- infiintarea UNPR, legitimarea sa postelectorala si alianta cu aceasta este incontestabil malefica din punct de vedere al democratiei;

- iar placerea sadica de a pacali realitatea, prin mijlocirea unor statisitici in care se-aduna mere cu pere sfideaza evidentele.

Rolul opozitiei este cu atat mai dificil cu cat loialitatile din cadrul coalitiei aflate la guvernare se indreapta mai mult spre conservarea pozitiei detinute, decat spre obositor clamatul interes national.

Jocurile practicate de UDMR, de exemplu, care mimeaza destul de bine de altfel seriozitatea demersului lor politic, la adresa unor initiative desuchiate ale PDL - vezi regionalizarea si comasarea alegerilor - si la care ei raspund cu obstaculari vizeaza de fapt prezervarea prim-planului pe care-l ocupa in optiunile electoratului maghiar. Mai ales odata cu initiativa partizana a luiTokes Laszlo.

Si la aceste dificultati, opozitiei i se mai adauga un parleaz pe care trebuie sa-l sara: deznadejdea publica, pe cale de a se croniciza, ca lucrurile mai pot fi vreodata indreptate in tara asta, deznadejde inconstient intretinuta si de o presa incarnata in semidoctia senzationalului derizoriu, si de o societate civila demantelata sau inrolata politic.

Nu pierde ultima parte a comentariului despre opozitia politica din Romania, ce va fi publicata duminica, numai pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Opozitie Romania, #politica putere opozitie, #partide putere opozitie , #opozitie