Programul economic al Aliantei PNL-PC: euro in 2016, cota unica si reducere taxe

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:14
1645 citiri
Programul economic al Aliantei PNL-PC: euro in 2016, cota unica si reducere taxe
Foto:Evenimentul Zilei

Programul Aliantei de Centru-Dreapta prevede reducerea fiscalitatii, mentinerea cotei unice, revenirea la TVA de 19%, cresterea nivelului de colectare a veniturilor, crearea de noi locuri de munca si reforma sistemului de sanatate si de pensii, precum si aderarea la zona euro in 2016.

Potrivit unui document prezentat in cadrul Consiliului National al PC, obiectivele pe termen scurt ale Aliantei, 2011-2012, sunt crearea unui cadru favorabil si predictibil pentru mediul economic, stoparea declinului economic si reluarea cresterii economice, astfel incat valoarea PIB-ului sa fie mai mare decat cea din 2008 si achitarea integrala a datoriilor statului catre firmele private, estimate la 4 miliarde de euro.

ACD propune si o reforma fiscala, prin reducerea generala a impozitarii, in special a celei directe, concomitent cu largirea bazei de impozitare, si simplificarea sistemului de taxe. Liberalii si conservatorii mai doresc cresterea treptata a conformarii voluntare la plata veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale, impreuna cu marirea veniturilor bugetare fiscale, astfel incat ponderea acestora din PIB sa creasca la nivelul mediei UE, respectiv 38-40%. Angajamentul aliantei este pastrarea cotei unice, se mai arata in document. Mai mult, liberalii si conservatorii promit reducerea TVA la nivelul anterior de 19% si aplicarea taxei diferentiat pentru produsele de baza.

Alianta promite ca in perioada 2011-2012 vor fi create 200.000 de noi locuri de munca si sa reformeze bugetul public, prin redimensionarea rolului statului, restructurarea cheltuielilor, eliminarea rispei si bugetarea multianuala. ACD mai doreste ca in aceasta perioada sa atraga investitii straine directe la nivelul a 12-14 miliarde de euro.

Pe termen mediu si luni, adica 2013-2016, ACD intentioneaza sa stabilieze cadrul macroeconomic si sa reia cresterea economica sustenabila, cu o medie de 4,5-5% pe an, sa creasca raportul PIB/locuitor pana in 2016 la nivelul UE si sa aduca investitii straine la nivelul de 35 de miliarde de euro cumulat.

Potrivit documentului, liberalii si conservatorii au in plan cresterea ocuparii fortei de munca astfel incat numarul salariatilor din economie sa depaseasca 5 milioane. Mai mult, ACD are in vedere consolidarea fiscala, astfel incat deficitul bugetar sa coboare sub 3% din PIB.

Alianta mai promite reabilitarea a 1.000 de kilometri de cale ferata, sa stimuleze exporturile romanesti, absorbtia de fonduri europene, sa adere la zona euro la 1 ianuarie 2016 si sa reformeze sistemul de pensii si cel de sanatate. Printre prioritatile legislative, ACD mentioneaza adoptarea Legii holding-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alianta pnl pc economie, #reducere tva pnl pc, #propuneri economie pnl pc, #pnl pc adoptare euro , #opozitie