Constructia imposibila a opozitiei debile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 23:20
5019 citiri
Constructia imposibila a opozitiei debile
Foto: Arhiva

Unde sunt vremurile cand opozitia era condusa lideri de mare calibru, fie ca se numeau Corneliu Coposu, Ion Iliescu, Traian Basescu sau Teodor Stolojan? Unde sunt vremurile in care romanii priveau catre aceasta opozitie ca la o alternativa reala la o putere corupta si/sau incompetenta? Unde sunt vremurile cand strategia opozitiei era inteligenta si coerenta?

Daca puterea actuala este inepta, in mod cert opozitia este pe masura ei, iar electoratul pare sa fi inteles acest lucru. Dovada stau chiar sondajele de opinie care ne arata ca mai bine de 50% dintre alegatori nu se mai regasesc in niciun partid, nu mai au incredere in nimeni si intentioneaza sa nu mearga la vot.

Ce ne-a aratat anul acesta opozitia? In primul rand enorm de multa demagogie. Discursurile si programele PNL si PSD promiteau de a doua zi o Romania prospera, in care toate veniturile vor reveni la valorile anterioare, ajutoarele sociale vor curge valuri, somajul va fi istorie, iar impozitarea nu numai ca nu va creste, ci va scadea. Adica de a doua zi Romania ar deveni statul social cu venituri mici, cea mai periculoasa fictiune.

Un asemenea stat a existat in Romania pana in 2010, alimentat de guverne nerealiste si fundamentat pe tot felul de majorari nesustenabile de venituri, iar existenta lui a fost cauza pentru care criza noastra a fost mai crunta decat a altora, cauza pentru care, dupa cum spunea Lucian Croitoru, Romania ar fi intrat in criza si daca ea nu ar fi fost una mondiala.

Liderii PSD si PNL stiau foarte bine ca ajunsi maine la guvrnare nu ar avea cum sa indeplineasca cele promise, de aceea nici macar nu s-au straduit sa preia puterea. Iar asta e mai mult decat demagogie, e perversitate. Toate actiunile opozitiei au fost menite sa conserve la putere un PD-L tot mai slab, care sa se macine singur. Ca actiune politica, ea are logica ei, insa liberali si social democratii au dus perversitatea la extrem atacand furibund chiar si masurile indreptatite si corecte ale executivului.

Dar dincolo de acesta demogagoie perversa si cinica, opozitia nu a fost capabila sa inchege un plan minimal de actiune, coerent si viabil, alternativ la guvernarea Boc. Nu am asistat decat la o batalie de orgoliu intre doi politicieni care fiecare se voia liderul de facto al opozitiei si nimic mai mult, si la o degradare a discursului public pana la cote greu de acceptat, caci in locul proiectelor au fost puse doar vorbr grele.

Dincolo de strigatele razboinice stridente si mai mult sau mai putin vulgare catre Palatele Victoria si Cotroceni, PSD si PNL nu au fost capabile nici macar sa inchege un program minimal comun si sa stabileasca numele unui prremier agreat de ambele parti pentru a prelua fraiele in caz de reusita a unei motiuni de cenzura.

Ni se tot vorbeste de marea constructructie politica, alianta sau comasare, care sa salveze Romania. Dar aceasta mare constructie politica nu are deocamdata nicio fundatie, ci doar o infrastructura de vorbe. Caci ura comuna impotriva unui adversar comun nu este o fundatie, ci un punct minimal de pronire. Cele doua partide nu au reusit sa faca niciun pas in plus fata de acest punct de plecare in care sunt blocate de ani de zile.

Ani de zile nu le-au fost de ajuns sa intelega ca ,,Jos Basescu" nu e proiect politic si un slogan nu ajunge pentru a castiga increderea romanilor. Alianta DA, la care par a se raporta Crin Antonescu si Victor Ponta, avea aceasta fundatie de principii si obiective comune si sansa a doi lideri compatibili care au inaltat pe aceasta fundatie o suprastructura functionala, la vremea ei o sansa reala a Romaniei.

E ridicol cum lideri care vestesc din timp in timp marea constructie nu sunt in stare sa cada de acord nici macar asupra datei depunerii unei motiuni de cenzura sau asupra prezentei la consultari cu presedintele. La marile intrebari, de tipul ,,cine va fi premierul?" sau ,,ce veti face cu sistemul impozitare", raspunsul este invariabil: ,,vom vedea". Ce vom vedea? Este o intrebare cu mult prea multe raspunsuri posibile pentru ca in umbra ei sa se inchege increderea electoratului.

Daca ne uitam la anii trecuti si ii comparam cu prezentul, vom constata ca in loc sa creasca, sa se maturizeze, clasa politica s-a debilizat, lovita de o precoce scleroza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Crin Antonescu Victor Ponta, #Opozitie Putere Romania , #opozitie