Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce propune actuala Opozitie?

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 21:16
4228 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce propune actuala Opozitie?

Nu fac parte din comisia de redactare a Programului de Guvernare al ARD, dar cunosc discutiile si propunerile care se fac/s-au facut pentru redactarea sa.

Cum asteptarea este mare, voi incerca sa anticipez la nivel de principii si filosofie acest document important, mai ales ca in zecile de pagini risca sa se piarda exact ideile importante, filosofia sa.

Am impresia ca s-a inteles la nivelul conducerii ARD momentul de inflexiune in care ne aflam, intr-o lume lovita de multiple crize, in cautarea solutiilor salvatoare. Mai multa sau mai putina integrare in UE, mai multe sau mai putine ajutoare sociale, mai mult sau mai putin stat, competitivitate economica-cum se obtine, integritatea celor care se ocupa de treburile statului-cum se impune, etc.

Oricum si de oriunde am privi lumea, un lucru e clar: popoarele din vestul Europei au reusit, de-a lungul secolelor, sa-si construiasca un sistem economic-social-politic net superior statelor din estul Europei, si chiar de pe multe alte continente, astfel incat modelul lor de dezvoltare poate fi considerat, firesc, unul de succes.

Intrarea Romaniei in UE poate fi benefica, s-a vazut asta si in ultimii cinci ani. Beneficiem de piata muncii extinse, de investitii, de paza a statului de drept si a democratiei, de modele de urmat in economie, educatie, de transfer de tehnologii, bani, management, piete de desfacere, exemplul stralucit fiind al industriei auto.

Ca tarele clasei politice romanesti impiedica modernizarea tarii dupa modelul european, este iarasi adevarat. Din ce s-a intamplat pana in prezent, din evolutia pozitiva a justitiei, din evenimentele de asta-vara, s-a desprins, cred, ideea, ca nu suntem "sclavii" UE, ci parteneri mai piperniciti care au de invatat si castigat de la o colaborare cu cei puternici, dezvoltati si stabili.

Se discuta acum despre integrare economica, fiscala, bancara, financiara, chiar bugetara si politica, in ultima instanta, de cedare de suveranitate. Sunt alegeri importante de facut si de aceea trebuie discutate intr-o dezbatere ampla.

Ce propune ARD?

1. Mai multa integritate. Concret, exista planuri ca deja infiintata Comisie de integritate pentru selectia candidatilor sa fie multiplicata si sa-si continuie activitatile in varii sfere de activitate ale viitorului executiv, administratiei centrale si locale.

Disperarea populatiei si a electoratului privind fraudarea bugetelor are temei in realitatea trecuta si a fost inteleasa la justa importanta. Un avantaj este faptul ca justitia a evoluat mult, DNA si parchetele actioneaza fara teama, si doar schimbarea managementului acestora de catre o viitoare guvernare a USL ar putea sa le puna cu botul pe labe.

2. Reprofesionalizarea structurilor de conducere, renuntarea la clientele si angajarea de manageri exclusiv pe criterii meritocratice. Stiu ca suna utopic, dar cum falimentul statal, exemplul Greciei, dau frisoane politicienilor constienti, alegerea este mai usor de facut azi, comparativ cu zece ani in urma.

3. S-a inteles ca statul poate si trebuie sa-si diminueze propriile cheltuieli de functionare, prin schimbarea structurii institutiilor de conducere, ministere, agentii, segmente intregi ale administratie pot fi inlocuite cu aplicatii informatice, cu computere, care nu fura, nu gresesc si nu cer spaga.

Explozia tehnologiilor informatice din ultimii ani permite acest lucru. Poate nu din primul an, dar aceasta va fi o directie importanta a disponibilizarii de resurse pentru dezvoltare, pentru investitiile atat de necesare in infrastructura, educatie, sanatate, justitie, ordine publica.

4. Protejarea mediului de afaceri, prin scaderea taxei unice la 12%, prin reducerea numarului de taxe si impozite, reducerea taxarii muncii, etc., posibile daca se reduc simultan cheltuielile de functionare ale statului.

Este clar ca intr-o lume cu piete globalizate, antreprenorii, gainile care fac oua de aur de pe urma carora traim cu totii, pot fugi acolo unde le este mai bine, unde afacerea lor are sanse mai mari de reusita. Cine intelege mai repede acest lucru si reuseste sa-i atraga, evita sfarsitul tragic: falimentul societatii si natiunii.

5. Modernizarea sistemelor sociale esentiale, educatia, formarea profesionala, serviciile de sanatate, prin descentralizare si subsidiaritate. Cetatenii stiu ei mai bine decat statul ce le trebuie, nu este nevoie de un intermediar financiar incompetent si pe deasupra cam furacios.

6. Continuarea integrarii in structurile UE, garantie a respectarii statului de drept, valorilor si principiilor democratice. Riscurile intoarcerii la totalitarism exista chiar si acum, cum s-a vazut in ultimele evenimente provocate de USL.

Fara interventia UE am fi plonjat acum intr-o dictatura originala, romaneasca. Ascunsa sub fraze mestesugite, dar tot dictatura. Intr-o lume cu piete globalizate izolarea in subdezvoltarea actuala a Romaniei ne-ar fi fatala.

7. Mentinerea sub control a echilibrelor structurale, diminuarea multiplelor deficite care afecteaza economia si societatea, preluarea solutiilor de succes din tari ale UE care au gasit inaintea noastra rezolvari pentru reglarea acestor deficite.

8. Reducerea ajutoarelor sociale, doar pentru acei concetateni care din motive medicale sau exceptionale nu-si pot asigura singuri cele necesare traiului.

9. Modernizarea structurii administrative a statului, separarea clara a responsabilitatilor si resurselor intre administratia centrala si locala, cu scopul diminuarii cheltuielilor de functionare a acestora.

10. Introducerea standardelor de cost, de procedura si de calitate in toate sistemele bugetare, pentru a controla si diminua cheltuielile, risipa, frauda.

Sigur, se poate obiecta ca nu e sigura vointa politica pentru a aplica toate aceste politici publice. Asa este.

Diferenta fata de alte cicluri electorale rezulta din faptul ca multe tari au luat foc de la incompetenta manageriala a conducatorilor, foc care se apropie si de Romania, si suntem la un bat distanta de a lua foc si noi.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#opozitie strategie, #Alianta Romania Dreapta program, #guvernare ARD , #opozitie