Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 12:10

   

Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu
Daca guvernul ar dori sa dea salarii mai mari medicilor ar fi suficient sa controleze riguros cheltuielile publice si sa combata fraudele din sistemul de asigurari de sanatate, care provoaca pierderi de cel putin 300 de milioane de euro pe an, afirma dr. Dragos Serban, ministrul Sanatatii in cabinetul alternativa al PDL.

In interviul acordat Ziare.com, dr. Dragos Serban considera ca in acest moment exodul din tara al medicilor a devenit o chestiune de securitate nationala, care insa nu poate fi pusa exclusiv pe seama salariilor mici: "Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru redarea demnitatii profesionale. Nu a existat nici o masura pentru stoparea denigrarii personalului medical, nu a existat oferta de locuri de munca in domeniile pentru care tinerii medici s-au pregatit, nu este asigurat accesul la specializare si perfectionare si mai ales promovarea in sistem pe criterii de transparenta si competenta."

Dr. Dragos Serban considera ca reglementarile si procedurile stau la baza oricarui sistem medical modern si ele trebuie sa constituie baza reformei sanatatii, astfel incat pacientului sa ii fie respectat dreptul la servicii medicale de calitate similara oriunde s-ar afla.

Medicul Dragos Serban este singurul neafiliat politic din guvernul alternativa al PDL. Este ministrul "din umbra" al Sanatatii. Este medic primar chirurg la Spitalul Universitar din Bucuresti, este lector la UMF Carol Davila si are studii de management sanitar in tara si in strainatate.

Medicii sunt in strada, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?

Protestul medicilor este din punctul meu de vedere absolut justificat. Desi cererile personalului medico-sanitar sunt clare, guvernul actual nu vrea sau nu poate sa gaseasca solutii la problemele reale ale sistemului medical.

Solutii financiare exista, chiar cu efect imediat, daca s-ar fi dorit acest lucru - control riguros al cheltuielilor publice si combaterea fraudelor din sistemul de asigurari de sanatate, care duc la pierderi de cel putin 300 milioane euro/an, prin continuarea implementarii sistemului informatic unic de control bazat pe carduri de sanatate.

Daca se doreau si mai multi bani, guvernul trebuia sa dea unda verde si asigurarilor private, ceea ce ar fi adus in plus cel putin 1 miliard de euro in sistem. Pe termen lung solutiile sunt multiple, dar depind de continuitate si consecventa pentru ca sanatatea unei natii nu are culoare politica si trebuie ca proiectele bune initiate sa continue indiferent de cine vine la guvernare.

Unul dintre obiectivele enuntate de PDL deja este oprirea plecarii medicilor in strainatate. Salarizarea este o cauza a exodului, poate principala, dar nu singura. Credeti ca doar salariile mai mari vor tine medicii in tara?

Stoparea acestui adevarat exod al tinerilor medici este o problema de securitate nationala. Dupa o lunga perioada de instruire, intre 9 si 13 ani, in care statul investeste in pregatirea lor, am pierdut pana acum peste 20.000 de medici, in conditiile indicatorilor scazuti de acces la servicii medicale a populatiei din Romania.

Adevarata cauza, atat de putin inteleasa insa de minister, pentru care medicii pleaca cu miile an de an este lipsa de respect fata de conditia medicului. Constatam zi de zi crearea unui fenomen de neincredere in personalul medico-sanitar, iar consecinta directa este lipsa totala de respect fata de medici.

Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru redarea demnitatii profesionale. Nu a existat nici o masura pentru stoparea denigrarii personalului medical, nu a existat oferta de locuri de munca in domeniile pentru care tinerii medici s-au pregatit, asigurarea accesului la specializare si perfectionare si mai ales promovarea in sistem pe criterii de transparenta si competenta.

Noua lege a malpraxisului atat de discutata ar fi trebuit sa aiba la baza protocoale complete de buna practica terapeutica, macar pentru cele mai frecvente afectiuni, adica a unor algoritmi de diagnostic si tratament unitare, valabil pentru toate spitalele din tara, la nivelul actual de dotare si intelegerea diferentelor dintre malpraxis si iatrogenie (Stare psihica produsa sau agravata pe cale psihogena de catre medic, de tratament sau de conditiile spitalizarii - n.red.). Acesta ar fi fost de fapt si adevaratul respect pe care Guvernul il datoreaza pacientilor romani, de a le acorda dreptul la servicii medicale de calitate similara oriunde s-ar afla.

Care credeti ca ar trebui sa fie pilonii unei autentice reforme a sanatatii?

Cred ca reglementarile si procedurile stau la baza oricarui sistem medical modern - european, american sau asiatic - ele creeaza confort si siguranta atat medicului cat si pacientului tratat. O reasezare serioasa a sistemului trebuie sa se bazeze pe protocoale de practica unitare la nivel national, un real control al calitatii serviciilor, administrarea mai buna a resurselor existente deja in sistem prin continuarea informatizarii, introducerea sistemului de evaluare a performantelor manageriale, elaborarea si implementare unei dezvoltari si modernizari tehnice mult mai real conectata cu realitatea financiara romaneasca.

Sunt adeptul unei strategii globale, bazata pe calcule serioase si nu pe impulsuri de moment, pentru a nu ajunge in situatia deciziilor pe care le vedem azi la guvernul in exercitiu. S-au refuzat investii inchizandu-se filiale de institut, desi se va plati de cateva ori mai mult decat era nevoie pentru retehnologizare, doar pentru a importa vaccinuri pe care le puteam cu usurinta produce in tara.

Ce fel de pachet de baza de servicii medicale vedeti aplicabil in Romania?

Nu sunt adeptul ingradirii sub nici o forma a accesului populatiei la sanatate, dar strategiile de dezvoltare si modernizare a sistemului sanitar pe termen scurt, mediu si lung trebuie sa respecte realitatile actuale din societatea romaneasca.

Pe scurt, trebuie sa stim exact ce ne permitem si ceea ce ne angajam fata de populatie sa oferim in domeniul serviciilor medicale sa fie posibil si respectand standardele de calitate. Sigur ca dupa zeci de ani de subfinantare cronica la limita colapsului, si gestiune cel putin dubioasa a banilor, nu ne putem compara peste noapte cu tari ca Germania, Franta sau Statele Unite, care au construit permanent, sute de ani in aceeasi directie, unde reformele incepute nu au fost abandonate cu prima remaniere.

Primul pas al unui stat responsabil consider ca este acelasi cu cel care a fost amanat atatia ani - sa clarificam ce putem oferi asiguratilor ca si servicii medicale - in regim de urgenta, tratamente cronice si de permanenta sau programe de preventie si vaccinari. Nu sunt de acord sa oferim totul doar pe hartie intr-o perfecta ipocrizie, dar in anumite spitale sa nu existe de fapt nici macar seringi sau perfuzoare.

Cum vedeti rezolvata dualitatea stat - privat in cazul medicilor?

Reglarea sistemului trebuie facuta pe etape si anumite lucruri se vor aseza de la sine atunci cand va fi clar definit, fara partinire, modul de distributie a banilor si tipurile de servicii medicale. Cred cu putere ca e loc pentru ambele sisteme, de stat si privat, asa cum cred ca mai multa libertate in modul de angajare al medicilor ar ajuta si personalul si institutiile, permitand oricarui medic sa aleaga cum poate fi mai util in sistem.

Una dintre principalele nemultumiri legate de sistemul sanitar se refera la coruptia din Sanatate.

Cred in forta oamenilor de buna credinta si nu in fatalism. Nereguli exista multe, m-au deranjat intotdeauna si am luptat impotriva lor. De altfel, prima frauda de proportii din sistem, mult mediatizata - cea cu retete - a fost sesizata de mine, in 2009, in calitate de manager al Institutului National de Diabet, atunci cand mi-am asumat riscurile de a inainta Parchetului toata documentatia medicala necesara pentru a face lumina in acest caz.

Credeti ca pacientul are in acest moment parte de o mai buna ingrijire in sistemul sanitar romanesc decat inainte de 1989, pentru ca multi pacienti considera ca si in acest domeniu "inainte era mai bine"?

Comparatia e greu de facut pentru ca medicina la nivel mondial a evoluat atat de mult in ultimii 24 de ani, incat sunt inerente anumite progrese care exista si in sistemul sanitar romanesc in diagnostic si tratament. S-au implementat si functioneaza, cu sincope insa, programe nationale pe anumite afectiuni, s-a imbunatatit baza tehnica de diagnostic, s-au creat supraspecializari dar s-au pierdut pe drum corecta gestionare a banilor publici si asa putini si respectul meritat ce exista in relatiile interumane medic-pacient.

Ce reprosuri ii faceti actualului ministru al Sanatatii? Care sunt principalele erori ale d-lui Nicolaescu?

Cred in continuitate asa cum cred ca reforma inseamna evolutie si nu schimbare de dragul schimbarii, si ca fermitatea nu exclude eleganta. In mod evident nu am constatat o politica de sanatate coerenta si cu un real impact pozitiv asupra societatii romanesti, pentru ca tot ce se construieste de catre un guvern este rapid abandonat cu prima schimbare, ramanand doar nota de cheltuieli, fara a beneficia de finalitatea programului.

Cel mai bun exemplu este faptul ca nici astazi guvernul Ponta nu a distribuit cardurile de sanatate populatiei. De fapt deciziile la care asistam sunt pe aceeasi linie: inchideri de unitati indispensabile national, superficialitate fata de cererile atat de justificate ale medicilor, ce au fost ingropate in niste comisii si indiferenta fata de pierderea celei mai importante resurse nationale - tinerii.

Sunteti un independent care s-a inhamat la un proiect de opozitie, care presupune efort de conceptie. Monitorizati ministerul Sanatatii si urmeaza sa propuneti politici publice pentru acest domeniu aflat in criza cronica. Tehnocratii nu prea sunt dispusi sa faca pasul inainte. Ce v-a determinat pe dvs. sa-l faceti?

M-au preocupat, inca din inceputurile carierei mele medicale, problemele legate de sistemul medical privit in ansamblu, analizand si cautand cea mai buna solutie de macro-organizare a institutiilor sanitare pentru a oferi servicii medicale de calitate si respect ambelor parti implicate in domeniu. Am incercat sa vad ce are bun fiecare sistem, ce implicatii ulterioare exista si care din elemente se pot adapta in Romania.

Am avut sansa sa calatoresc mult si sa inteleg sistemul social si din alte tari. Au urmat perioade firesti de scolarizare intensa, in domeniul medical, universitar, economic, de administratie publica, managerial si de aparare nationala in care am avut posibilitatea sa confirm in mintea mea analizele si deciziile ce trebuie luate.

Am avut mai apoi posibilitatea sa vad, ca manager de institut, ca atunci cand faci ceva cu pricepere, bunavointa si mai ales corectitudine, rezultatele se vad, nu doar economic dar mai ales in zambetele oamenilor, indiferent ca sunt pacienti sau fac parte din personalul care incearca zi de zi, in conditii grele, sa-i ajute pe cei in suferinta.

Legat de propunerea pe care am primit-o de a participa la acest proiect, stiu ca ar fi fost mai usor sa evit a face un pas inainte, dar am considerat ca e datoria mea sa dau inapoi ceva tarii mele, fiind util acolo unde consider ca ma pricep cu adevarat.

Vizati o cariera politica in continuare?

Sunt neafiliat politic. Personal nu cred in oamenii care-si propun o cariera politica si nu niste obiective concrete in domeniul lor de activitate. Pentru mine o astfel de cariera nu e un scop in sine, si desi nu o exclud din principiu, cred ca va aparea daca va fi firesc sa existe. Important e in acest moment ca guvernul actual sa se simta monitorizat in domeniul sanatatii si sa-si micsoreze numarul greselilor, iar in momentul in care voi putea coordona o reforma a sistemului sanitar voi putea vorbi prin rezultate.

Daca maine, printr-o spectaculoasa rasturnare de situatie, ar fi instalat un cabinet Predoiu, va simtiti apt sa va instalati la butoanele Sanatatii?

Daca as fi avut vreo ezitare ca nu sunt in stare, nu as fi acceptat nominalizarea. Cred ca ne-am plictisit cu totii de oameni fara idei, obsedati sa ocupe o functie fara a ne influenta noua, cetatenilor, viata in bine ulterior, si cred ca noi toti ne intristam de fiecare data cand vedem ca statul e prea slab sau dezinteresat sa ne protejeze cu adevarat. Pana la urma, ca si in viata noastra de zi de zi, rezolvarea problemelor serioase ale tarii, asa cum e sanatatea va depinde tot de oameni seriosi.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10473 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
T. basilic
rank 5
Iliescu a desavarsit in 25 de ani, doua dintre obiectivele sale :
"Sa avem si noi bogatii nostri" si "Moarte intelectualilor". Plecarea medicilor nu e cu nimic straina de 13-15 iunie '90. Emanatii au pus parul, ranga, ghioaga pe floarea inteligentei romanesti, au impins-o-n exil si si-au creat loc de intors de voie prin acareturile tarii, sub aplauzele unei gloate descapatanate si indelung deprinse sa traiasca doar prin reprezentantii sai. A urmat jaful, jaful carismatic : Iliescu a tinut de 6 pentru ca trepadusii si propagandistii, turnatorii si in general vermina acestei natii sa poata colcai de voie infipti in avutia nationala ca paduchele-n barba saracului. Nimic intamplator, nimic nevinovat : A urmat completa demonitazare a scolii si Elena Ceausescu - Codoi-Savanta-De-Renume-Mondial - s-au desfacut in miii de cioburi si impostura a continuat pana cand azi avem un doctor de trei lulele Prim Ministru, secundat indeaproape (la Externe) de un aspirant de trei surcele, Corlatean care, si el are trei carti scrise si nu carti de ghicit si nici de pasiente - lasa el sa se inteleaga. Totul este impostura in aceasta tzara. Suntem surprinsi ca nu ne mai vrea Europa nici macar in peisajul oferit de ferestre. Cum sa ne vrea devreme ce samsarii Marii Ratari Nationale, arhitectii Marii Distrugeri au distrus industria, agricultura, comertul, economia, tot-tot-tot si au lasat la izbeliste o imensa mana de lucru calificata, sa se descurce luandu-si lumea in cap, sau cel putin... Europa. Inteleg din statistici publicate chiar de ziare.com ca suntem pe locul doi dupa Chineji in ce priveste exodul mainii de lucru, emigratia. Si aia sunt un miliard. Asta ar trebui esa dea de gandit oricarui decident responsabil, insa noi nu avem de-astia. Noi avem o stransura de gainari fudui, o clica de "Rica - fante de Obor" cum ar spune Miron Radu Paraschivescu, niste feciori de lele si de "Mama mea e florareasa", niste baieti de-a lu' "Doamna care vinde bors, aia de la parter cu capotu' matlasat si cu canafi la cheile de la sifonier, pusi sa razbune din inaltul unui analfabetism medaliat, toata ascendenta lor calica si nemernica, aciuand-o sub Arcul de Triumf devenit vila tiganeasca plina de turnulete. Singura o Sfanta Manie ca a Domnului Isus care izbea minereste cu ranga in tot ce-i iesea in cale chiar in Templu, reprosand ca "Ati facut din Casa Tatalui Meu O adunatura, un cuibar de hoti". Altfel, mergem spre extinctie ca neam. Nici o specie, cad de involuata ar fi, cat de prolifica prin nautra sa si de adaptabila, nu poate rezista acestei contraselectii programate, acestei nimiciri induse prin incompetenta, prostie, nesimtire, necinste, criminalitate si dispret fata de aproape fata de om in tot ce poate el avea caracterstic daca nu intrinsec, intim legat de natura sa Transcendenta. Interesant ca romanii apreciaza neconditionat azi doua institutii din intreaga viata a cetatii in toata complexitatea sa : Biserica si Armata, nu din evlavie si nici din belicozitate. Fiindca sunt institutii dictatoriale prin insasi esenta lor. Iata nostalgia
VOIENI
rank 5
D.l Dr. Dragos Serban are dreptate. Nicolaescu este un politruc si
....atata tot. Iata ce usor in pune in umbra Dr Serban
pe politrucul Nicolaescu.

Deci problemele din sanatate pot fi solutionate numai de oameni competenti,profesionisti si nu de catre politruci.
Aceleasi probleme cred ca sunt si in inatamant datorita politrucilor de la Inspectoratele Scolare, care se tot schimba la schimbarea guvernelor.

In concluzie probleme nu ar de fapt ci ele sunt CREATE de incompetenta politrucilor.
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Fără reforma moralei nimic nu este posibil. Justiția din China ar
putea incerca să reformeze moral Romania.
martorana
rank 1
Reduceti coruptia si aveti salarii mari
Daca guvernul ar dori sa dea salarii mai mari medicilor ar fi suficient sa controleze riguros cheltuielile publice si sa combata fraudele din sistemul de asigurari de sanatate, care provoaca pierderi de cel putin 300 de milioane de euro pe an, afirma dr. Dragos Serban, ministrul Sanatatii
Daca guvernul ar reduce coruptia la nivel inalt,la maximum posibil,multi romani din diaspora s-ar intoarce acasa.Nu poti avea salarii bune cu o asa coruptie.Acel sistem nu functioneaza, indiferent cati bani ai pompa in el, daca nu reduci coruptia.
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html
Ghilotina
rank 5
Din pacate si-a bagat Secu coada si aici
si a reusit sa-i compromita si pe doctori .
Am vazut cu ochii mei cum se vindeau la negru produse medicale care dealtfel ar fi trebuit sa fie gratuite .
Am vazut cum se speculau anumite prevederi legale pt a asigura avantaje la pensie numai oamenilor proveniti din sistem ...
Pe nimeni din PDL nu a interesat asta , pe nimeni din "servicii" - care servicii ar trebui sa stie cu exactitate unde se fura , cat se fura , cine sunt cei care fura .
In Australia serviciile medicale in ceea ce priveste sanatatea dintilor - sunt gratuite . Nici un doctor nu va alerga dupa mai multi bani decat primeste salariu ! Cum de la ei este posibil - 17 milioane de locuitori - si la noi nu !??
Cum de este posibil ca in Anglia medicamentele de la o anumita suma in sus sa fie gratuite , adica platite de stat !??

Sa fim seriosi : nu se vrea sa se renunte la un sistem mafiot .
De-aia l-au chinuit si sabotat pe Boc , de-aia il saboteaza pe Basescu . Iar prostimea sare in sus ca maimutele cand li se da cateva kile de malai sau faina ....

Domnul doctor poate ca este bine intentionat , se afla insa intr-o companie foarte proasta ; ramasitele din PDL sunt atat de compromise incat maculeaza pana si un sfant .....

Sa ma scuteasca PDL=Blaga .... !
mameluc
rank 5
Concluzia este ca guvernul mafiot USL,
va baga in mormant,caci de sanatatea dvs.nu-i intereseaza,de fel!
Actualul ministru al Sanatatii-Nicolaescu stie de ca ,ca doar a mai fost odata...
Sa traiti asa cum ati votat,din minciunile Antenei3!
ultras
rank 5
nu stiu cine este Dragos Serban
nu stiu cine este domunul, dar am o veste proasta pentru dumnealui, chiar daca ajunge pdl la putere nu-l pune ministru, aduc aminte tuturor cazul lui Bogdan Aurescu, a fost nominalizat la externe intr-un guvern despre care stiau ca nu va fi pus in functie, cand stiau ca guvernul va trece de parlament l-au pus pe bacon-sky
mameluc
rank 5
Nicolaescu este un (nici nu stiu cum sa-i zic)
Nicolaescu este absolvent al ASE - Facultatea de Comert...deci este "perfect"pentru Ministerul Sanatatii:))).
Exact ca si Oprescu care este "doctor chirurg" in acte cand el a fost de fapt un fost turnator la securitatea ceausista ca si Voiculescu.
Ioan din Chicago
rank 5
Sa traiesti doctore si Ioana Ene.
Asa cum a facut guvernul Boc si Basescu, care a recomandat medicilor sa plece si a inchis spitalele.Voi ne credeti prosti,sa va fie rusine.
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
De boala ta care nu are vindecare, nu-s vinovați
nici doctorii și nici președintele. Resemnează-te și roagă un elev din clasa a II-a să te invețe să scrii.
anonymus
rank 1
Zii Ioan
si trage apa. Au fost inchise niste asa zise spitale ,care in realitate erau niste cladiri insalubre denumite impropriu spitale,unde lucrau doi trei medici depasiti si citeva tate hoate care furau mincarea bolnavilor si de unde se fraudau mari sume de bani alocate pentru reparatii ,medicamente ,utilitati si alte cheltuieli,prin contracte de prestari servicii si achizitii a caror suma era umflata pentru a se putea delapida bugetul alocat. Toti lingaii frustrati isi dau aici cu parerea fara a avea bunul simt sa judece rational nu la comanda s-au dupa propriile interese.
ioanr
rank 5
Masuri ar fi
dar cine sa le aplice ? Sa nu uitam ca si PDL-ul a fost pe la conducere, e drept, ca nu cu asa majoritate.
Dar ce parere aveti si despre afirmatia ministrului muncii, M. Cimpeanu, care afirma ca in Romania avem o impozitare foarte mica, cand se vede de pe luna ca nu-i asa !
ultras
rank 5
vezi ce patesti daca amintesti ca pdl a fost la guvernare?
primesti nota 1
asa e, au fost la guvernare si nu au facut nimic si acum vin sa ne spuna ce trebuie facut
mai iese si madam sulfina sa ne spuna ca nu e buna forma asta a taxei auto, dupa ce ei au dat 3 forme da taxa anulate de UE
takapaka
rank 5
@T. basilic
Apreciez comentariul tau inspirat, desi incisiv. Multe adevaruri spuse aici. Un comentariu ca o oglinda. Daca asta conteaza, afla ca ti-am dat punctaj maxim. Astept ca intr-o buna zi sa fie spus tot adevarul, ca lumea sa fie libera de manipularea jurnalistica si sereistica, sa fie corect informata si apoi lasta libera sa gandeasca. Aflarea adevarului, oricat de incomod ar fi, este primul pas catre normalitate.
Voodoo
rank 5
@takapaka
Tine aproape de T.basilic. Deobicei e cu continut mai consistent decat articolele in sine.
D ILIU
rank 4
Cate spitale au inchis ministrii pedelisti ai Sanatatzii?!
Cate medicamente au fost scoase din listele de compensare?!
Catzi demnitari pedelisti s-au internat in spitale romanesti, si catzi, asemenea presedintelui tzarii, s-au dus la Viena, sau Istambul, sau in Germania, pentru a se opera?! Chiar ne cred prosti de mai vin cu asemenea baliverne, cum face acest doctoras ochelarist?!
Voodoo
rank 5
Da, ar trebui sa intre in pamant de rusine
Dar tu revino totusi la actualitate. Nu justifica **** astora de acum cu Marea Hotie a celor de dinainte. Daca poti, desigur.
D ILIU
rank 4
Nu incerc sa justific nimica!
Incerc sa rememorez niste realitati despre care "ministrul inchipuit" nici nu aduce vorba, dar care acum 2 - 3 ani erau realitate, o realitate dureroasa si umilitoare pentru cetatzeanul de rand! Perioadele de ministeriat Cseke Attila, sau Ritli Ladislau nu trebuie uitate, cand discutam de reforma si de viitorul serviciilor de sanatate!
brumburak
rank 5
Hotul striga hotii!
PDL-ul care a furat intr-un anume fel reproseaza USL-ului acel mod de a fura.
Normal, il stie pentru ca l-a practicat.
ioanr
rank 5
Parerea mea
este ca o lege a raspunderii manageriale este strict necesara, dar o lege care sa aiba la baza bunul mers al unitatilor (de la gradinite pt. copii pana la companii) si nu manevre de "muls" aceste unitati. De ce credeti ca se refuza o astfel de lege, al carui proiect chiar a fost depus cu foarte mult timp in urma si cine stie pe unde zace. Credeti ca state precum Polonia, care au fost in acelasi regim de comunism ca si noi, ajungea aici cu cocoloseala si furaciuni prin numiri politice la nivel de management ? Oare mai crede cineva ca aceste numiri au la baza bunul mers al unitatilor? Eu unul nu cred, ci dimpotriva, cei ajunsi pe acele posturi trebuie sa "rasplateasca" gestul nobil de a fi numit in astfel de functie, pe cel ce l-a numit si formatiunea politica care-l sustine!
Voodoo
rank 5
Diferenta intre noi si Polonia
Este "populatiunea". Si nu legile.
Ficus
rank 1
Frauda ?
Mi-ar fi rusine sa spun asa ceva dupa 4 ani de guvernare in care nu am facut nimic sa combat frauda. A da gura e usor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor