Negocieri la foc continuu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Decembrie 2008, ora 11:22
2623 citiri
Negocieri la foc continuu

Partidele au dat extemporal in fata presedintelui la masuri anticriza, absorbtia fondurilor europene, banii pentru pensii si, tema mai mult absenta din campanie, anticoruptie si au primit startul si limitele negocierilor oficiale. Nici partidele n-au venit la Cotroceni cu mana goala.

Liberalii s-au dus ieri la consultari cu adevarata conditie pentru a intra la guvernare. Nu atat Tariceanu premier, cat liniste pentru grupul Patriciu.

In rest, salarii, cota unica, masuri anticriza, adica aspecte care nu difera esential de cele ale PD-L. Cat despre un premier liberal, ideea nu a mai aparut decat ca garantie, un fel de conditie de invocat din nou daca pica negocierile pe adevarata conditie.

Calin Popescu Tariceanu a vorbit indelung la Cotroceni, in timpul consultarilor si dupa, despre o justitie independenta, despre lucruri care trebuie schimbate in justitie, despre justitia care nu mai trebuie facuta la televizor, despre linsajele publice care trebuie sa inceteze.

E ciudat pentru un partid care vine dupa 4 ani de guvernare sa se refere la schimbari care trebuie facute, decat daca nu este cumva vorba despre schimbari care exced puterile pe care le-au avut liberalii - schimbari la Parchetul General si la DNA.

Desi se declara adeptul intrarii in opozitie, e foarte posibil ca Dinu Patriciu sa nu fi asteptat decat momentul cheie pentru a-si arunca pe masa adevarata pretentie nenegociabila. Iar dupa ce joi seara, cand, in prima iesire publica post electroala, presedintele Traian Basescu le-a aratat liberalilor o pisica mare si grasa numita PSD, momentul pare sa fi venit.

O veste proasta au primit liberalii si de la UDMR ai carui lideri, intrati inaintea PNL la consultari, au anuntat, la iesire, cu subiect si predicat ca vor o alianta PDL+PNL+UDMR, lasand chiar sa se inteleaga ca refuzul liberalilor nu-i va impiedica pe ei sa ramana in Palatul Victoria alaturi de PD-L.

PNL are, la randul sau, toate motivele sa nu vrea sa lase puterea. Testul opozitiei este unul dur pentru stabilitatea oricarui partid si a oricarei conduceri. In opozitie, accesul la fonduri se taie, clientela politica se intristeaza si devine mai zgarcita, ba chiar mai si schimba foaia, in teritoriu incep tradarile.

Liderii liberali, niciunul castigator in colegiul sau si intrati in Parlament de pe locurile 2 si 3, in virtutea redistribuirii nu sunt asadar pe pozitii forte.

Ajunse la adevaratul punctul critic, negocierile cu liberalii nu vor fi deloc usoare. E greu de crezut ca Traian Basescu va accepta prea usor sa-i sacrifice pe Morar, Kovesi si functia de ministru al Justitiei pentru a asigura un somn linistit tuturor "petroliberalilor".

In mod cert, liberalii au incalcat, cel putin partial, cu conditia lor esentiala zona extrem de greu negociabila a lui Traian Basescu. Daca raman in opozitie petroliberalii au doar sansa victimizarii sau a sprijinului PSD care ar accede la guvernare. Destul de riscant.

In aceste conditii, varianta PSD inca exista, desi aici vorbim despre alte imunitati, chiar mai grele, fiind vorba despre pesti mari a caror judecare o cere insistent UE. Ori un PSD care i-ar abandona pe Nastase, Mitrea si Oprisan nu mai este actualul PSD.

Presedintele i-a intrebat, de altfel, pe reprezentantii social democratilor ce parere au despre Parlamentul care s-a opus Justitiei. Oare intre compromisul Patriciu si compromisul Nastase, ce ar alege presedintele? Pe de alta parte nu este exclus ca presedintele sa mizeze pe o rupere a PSD. Problema este ca si sustinatorii si adversarii intrarii la guvernare au puscariabilii lor, asa ca un PSD ca spuma marii nu se poate alege.

Altfel, seful statului pare sa fi fost cat se poate de binevoitor cu social-democratii, care, la randul lor, au intrat la consultari cu o delegatie numeroasa din care lipseau insa marii adversari ai lui Traian Basescu: Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Viorel Hrebenciuc.

Aripa dura puscariabila a social democratilor l-a impus acolo doar pe Radu Mazare si, pentru pastrarea echilibrului in partid, nu a fost trimis Miron Mitrea. Cam toate taberele au fost reprezentate si toata lumea a supravegheat pe toata lumea, ca doar in PSD domneste increderea reciproca si concordia.

Cat despre PD-L acesta si-a revendicat sefia guvernului, pe care cu siguranta o vor avea. Emil Boc a subliniat din nou ca liberalii sunt prima optiune de alianta, dar nu singura.

De altfel, imediat dupa consultari, PD-L s-a grabit sa invite PNL la discutii, si vor discuta chiar pe terenul liberalilor, macar pentru a-si convinge electoratul ca face tot posibilul pentru refacerea Aliantei DA. Liberalii s-au baricadat insa Palatul Victoria unde au discutat cat de jos pot cobora, in ultima instanta, stacheta. Un fel de cine scapa, cine pica.

Degeaba n-au stat nici liderii UDMR care s-au dus de-a dreptul la Palatul Victoria, gramada pe liberali sa-i convinga sa cada la pace cu Traian Basescu, pentru ca, in ipoteza unei aliante PD-L+PSD, maghiarii devin perfect dispensabili si probabil nu vor mai avea loc in trenul puterii.

Urmeaza zile incandescente in care fiecare partid va incerca sa obtina maximum posibil. Si fiecare se va intoarce apoi cu zestrea adunata la Palatul Cotroceni pentru ultima strigare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#negocieri Cotroceni, #foc continuu, #partide opozitie, #guvern , #opozitie