Opinii: Ce ofera Opozitia pentru iesirea tarii din criza?

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:02
3968 citiri
Opinii: Ce ofera Opozitia pentru iesirea tarii din criza?

Chiar si cei mai inversunati sustinatori ai politicii prezidentiale, sau eventual ai actualului guvern, au inceput sa se impace cu gandul ca intr-o zi vor trebui sa isi ia ramas bun de la cei pe care dintr-un motiv sau altul i-au votat.

Marturisesc ca fac parte din cei care i-am acordat tot creditul meu presedintelui Basescu la penultimele alegeri prezidentiale. La cel de-al doilea mandat, am avut mari indoieli. M-am uitat atunci atent la alternativele care mi se ofereau. Am fost pana in ultima clipa foarte tentat sa ii acord increderea mea candidatului Partidului Liberal.

"Oferta" domnului Crin Antonescu era insa monosilabica. Precum un elev care a invatat doar titlul unei lectii, domnia sa repeata doar sloganul "jos Basescu". Despre candidatul Mircea Geoana parca nu mai are rost sa vorbim. S-au lepadat de el propriii sai camarazi. Totusi imi amintesc in treacat ca la acea confruntare dintre cei trei, domnul Geoana propunea Romaniei modelul grecesc. Acum pare o gluma proasta, dar in toamna lui 2009, domnul Geoana era foarte convins ca spune ceva interesant.

Cum stam astazi

In fine sa nu mai zgandarim trecutul. Cum stam astazi? Toata lumea este de acord ca stam prost. In aceste conditii, un lucru intelept ar fi sa urmarim care sunt solutiile oferite de cei care se afla astazi in fruntea Opozitiei. Domnul Crin Antonescu a reusit sa se mentina in fruntea PNL. Imi este insa teama ca aici se cam termina si performantele sale politice.

Dupa ce a fost gata sa uite de linia liberala a partidului sau si sa prinda ultima scara a vagonului in care se afla PSD, doar de dragul intrarii la guvernare, domnul Crin Antonescu a continuat sa silabiseasca singurele cuvinte pe care le stie pe de rost: "Jos Basescu!" Ba nu. Sa fim drepti. Precum batraneii care intocmeau pe vremuri guverne fantoma in Cismigiu, intre doua aparitii la televiziunile sale preferate, domnul Crin a apucat sa scrie pe genunchi si componenta unui nou guvern.

Cu totul altfel stau lucrurile cu liderul de astazi al Partidului Social Democrat. Mult mai abilul Victor Ponta pare sa aiba mai multe de spus. Dorind sa ne fie "simpatic"- precum un primar care se imbraca in uniforma nazista sau in cea de El Comandante - domnul Victor Ponta si-a trantit si el pe cap o tichie model Mao. Cu alta ocazie a imbracat si un tricou Che Guevara (adica tipul ala pe care il poarta tinerii pe tricouri fara sa stie ce poarta).

Banuim ca domnul Ponta stie cati tarani a ucis revolutionarul Che inainte sa fie el insusi executat, dar mizeaza pe ignoranta tinerilor. Mult mai semnificativa insa mi s-a parut insa aparitia lui Victor Ponta de curand, la Canalul de televiziune B1 (adica tocmai in fieful presedintelui Basescu). Am ascultat foarte atent si fara idei preconcepute parerile domniei sale despre actuala situatie a tarii. Am aflat cu aceasta ocazie ca s-a gresit (evident de catre presedintele Basescu) atunci cand s-a promis mai mult decat se putea oferi.

Atunci cand Nasul i-a amintit ca la capitolul promisiuni, domnul Geoana promisese salarii si mai mari decat cele promise de domnul Basescu, domnul Ponta s-a delimitat promt: "Nu ma confundati cu domnul Geoana", a precizat el. La nici un minut insa, referitor la salariul minim pe economie, domnul Ponta a supralicitat: Noi am facut un calcul(???) si ne gandim la 800 de lei (adica mai mult cu 50 de lei decat au cerut chiar sindicatele!?) Ei da! Asta da "plan de iesire din criza".

Cand o sa auda domnul Crin, precis ca o sa faca si el un calcul si ar putea oferi 850 de lei. In aceeasi emisiune domnul Ponta, prudent, s-a delimitat si de domnul Adrian Nastase si de domnul Vintu si in general de toti domnii mai mult sau mai putin suspecti. Chiar daca nu a lamurit pe numeni cum va scoate tara din criza, a facut totusi o precizare. Este gata sa plateasca toate contraventiile comise de domnii politisti in cadrul recentei demonstratii. Simpatic gest.

Sa intelegem ca de acum toate demonstratiile neautorizate, care se lasa cu chemari de genul "iesi afara, javra ordinara", vor fi incurajate de domnul Victor Ponta? Daca, dupa acelasi model al celor chemati sa apere legea, maine vor veni la Cotroceni din nou niste mineri cu tarnacoape ca in 1991, domnul Ponta le va deconta si lor initiativa sindicala? Daca da, chiar nu stiu cu cine o sa mai votez.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Comentarii
tzusun
rank 5
Varianta oferita de opozitie este in articolul de mai jos (Sa nu uitam ca dl. Patriciu a declarat ca "mai sunt atatea de privatizat in tara asta")
Mihaela Cartis
rank 5
De acord, si totusi din acea emisiune 27/28 sept. de la Nasul nu intelegeti ceva.